Nodahl Grieg

Velkommen tilbake, Nordahl!

27. september 2017

Forestillingen Vår ære/Vår makt satte i gang mange diskusjoner etter urpremieren i fjor – også langt utenfor Bergen og teaterverdens indre sirkler. Når Nordahl Grieg nå vender tilbake, gjør han det i oktober, nøyaktig 100 år etter en russisk revolusjon som skulle prege forfatteren fra Møhlenpris – kunstnerisk og politisk.

Av Tore Vagn Lid, forfatter, regissør og professor i regi v/KHIO

For meg har arbeidet med Nordahl Grieg stadig vendt tilbake til følgene spørsmål: Hva driver ham, hva motiverer Nordahl – politisk og kunstnerisk? Hvorfor jager gutten fra Møhlenpris seg selv stadig nærmere frontene – fra teaterets avantgarde til de fremste frontlinjene i borgerkrigens Spania og revolusjonens Russland? Hva får mannen som dikter fram rederne på Kalfaret og sjømennene i livbåtene, til å velge bort kunst og humanisme til fordel for kommunismens kamp, og – senere – for døden i et alliert bombefly over Tyskland med ett erklært mål; demoralisering av sivile?

Nordahl Grieg går inn i sin strid og dør 2. desember 1943. Vi kommer aldri til å kunne spørre ham direkte, og ingen psykoanalytiker kommer heller noensinne til å kunne ta plass i stolen ved siden av ham, der han sannsynligvis ligger begravet under asfalt nær Potsdam. Så vi er altså overlatt til oss selv; et team av framkallere, skuespillere, diktere og musikere med teateret som medium, og med Nordahls drama – det han lever og det han skriver – som vår eneste gjenværende samtalepartner.

Jeg tenker det slik: Ved å gå i dialog med Nordahl, kaller vi ham fram, får ham hjem igjen på en måte. Slik kan vi spørre han, og han kan spørre oss.

Mitt eget forhold til Nordahl Grieg går langt tilbake. Som barn oppdaget jeg manuset til Vår Ære og vår Makt  i bokhyllen i sommerhuset vårt på Kalandseid. Siden da har det knuget i bakhodet. Jeg diskuterte det heftig med Georg Johannesen tidlig på 2000-tallet, og luktet på det som en oppsetning flere ganger. Men jeg vegret meg, helt frem til det ble kulturelt felleseie og det altså ble mulig å bearbeide manuset, gå i kunstnerisk dialog med det. Sammen med dramatiker og medforfatter Cecilie Løveid, komponist-kollega Glenn Erik Haugland, dramaturg Solrun Toft Iversen, scenograf Olav Myrtveit og et dedikert team av skuespillere og musikere, arbeidet vi oss lengre og lengre inn i materialet.

Griegs eget stykke, Vår ære og vår makt,  ble satt opp for første gang på Den Nationale Scene i 1935. Teatersjefen, Hans Jacob Nilsen, måtte true med å trekke seg for å få stykket oppført. Rederstanden var tungt representert i teaterstyret, og aldri før hadde byen, og dens økonomiske elite, blitt stilt i så grelt lys. Tiden stykket beskriver, “spekulasjonstiden” fra 1914-1918 og den påfølgende økonomiske depresjonen, var en krevende og polarisert tid. Situasjonen som beskrives er samtidig en viktig og skjellsettende del av Bergens og Norges historie, og gir på mange måter et røntgen-blikk inn i kapitalismens anatomi. Mens unge sjømenn under første verdenskrig kjempet på liv og død i provisoriske livbåter, og arbeiderklassens kvinner og barn sultet, tjente skipsredere og spekulanter seg rike på å profittere på Norges status som nøytral stat. Når skip gikk ned, gikk formuer opp. Sjampanjen flommet, millioner skiftet eiere og mektige familieimperier ble grunnlagt. Fremdeles står prektige villa-bygg tilbake i fjellsiden som slitesterke monumenter over denne blodige tiden.

Samtidig er Vår ære og vår makt et omdreiningspunkt for hele Nordahl Griegs politiske prosjekt, et prosjekt som for alvor vekkes i møte med lutfattige slaver i 1920-tallets Kina, som finner sin kompromissløse form i Sovjetunionen på 1930tallet,  og som ender i et alliert bombefly over Tyskland. Rastløsheten, dristigheten og revolusjonstrangen som preget stykket i 1935, håper jeg man også kan finne igjen i vår forestilling – men da transponert til en dristighet av i dag. Det betyr at vi i tillegg til å hente frem bilder og hendelser fra disse dramatiske årtiene, også møter Nordahl når han arbeider med stykket, og når han utkjemper sine ytre- så vel som indre kamper. Slik fremkaller vi sider ved fortiden og undersøker med det hvordan dette har vært med på å prege oss.

Psykoanalysen er basert på en teori om at personligheten, og ubevisste konflikter i et menneskets liv, har røtter i barndommen. Psykoanalytikeren skal hjelpe pasienten til å huske og bearbeide fortrengte opplevelser, slik at man får dypere innsikt i sin egen psyke og komme styrket ut. For meg har denne prosessen et fellestrekk med fremkallingen i et mørkerom, og i det å se teateret som mørkerom ligger også hele mitt regikonsept for forestillingen, et prosjekt som også inngår som del av et større pågående forskningsprosjekt jeg jobber med.

Folks store interesse for slektsgransking har et lignende utgangspunkt. Vi er opptatt av hvordan ting som har skjedd i familien i tidligere tider har vært med på å prege oss. I forestillingen stilles det samme spørsmålet til byen og Bergens kollektive mentalitet. Slik blir Nordahl Griegs Vår ære og Vår makt en portal eller inngang til en psykoanalyse av byen. Dette stykket, som et tidsvitnes forsøk på å gripe den dramatiske tiden i – og mellom – to store kriger, og i påvente av en revolusjon som aldri kom, blir altså en inngang eller et redskap i granskingen av byens forhistorie, og derigjennom også vår egen.Traumene fra spekulasjonstiden; lidelsene i livbåtene, fattigdommen og arbeidsledigheten i smauene, rederkapitalens kynisme preger oss gjennom å ha preget slektene som gikk her før oss. Men når vi fremkaller minnene ser vi kanskje også hvordan kynismen, spekulasjonen og brutaliteten overlevde Nordahl, tok andre former og lever videre – i nye båter og på nye hav.

Nå vender Nordahl Grieg tilbake til DNS nok en gang. Han går gjennom de samme smauene, i det samme regnet og under den samme himmelen som oss, og vi møter ham inne i teaterrommet, og sier:

Velkommen tilbake, Nordahl! Til oss, her - hvor du hørte hjemme. Du har både vært savnet og ikke savnet. For husk, den krigen der du falt, er over nå. Det samme er ditt elskede Sovjetunionen. Ja, til og med den tvilsomme arbeiderstaten, DDR, som oppstod der hvor du nå ligger begravet, er forlengs historie. Beklager det. Men Franco, Franco er i hvert fall død! Ja, og for ikke å snakket om Hitler! Det er fint å kunne fortelle deg det. Han døde to år etter deg; skjøt seg i en bunker ikke langt fra der du styrtet. Ja, Nordahl, det begynner virkelig å bli en stund siden du stod her sist. Kriger du aldri har sett, har blitt utkjempet med våpen du aldri ville kunne forestille deg. Men vi har også gjort enorme teknologiske framskritt, kanskje vi skal vise deg.. nei la oss vente litt med det. For det aller viktigste – når vi nå går inn i din tid, og du går inn i vår: Nye kriger er i emning, Nordahl. Skip går fortsatt ned, og formuer går fortsatt opp. Akkurat nå øses det livbåter i nye farvann. De er ikke nødvendigvis sjøfolk, men også de betaler dyrt til noen, og mange vil si at vi betaler dyrt for dem. Nye fronter flytter seg nærmere oss. Atter vokser formuer og forskjeller. Det er stor uro, Nordahl. Stor usikkerhet. Ja, mange vil til og med si at vi er kringsatt av fiender. Ikke minst derfor er det så godt å ha deg tilbake. Slik at når vi går inn i din tid, så kan du kanskje – om enn for en stakket stund – gå inn i vår.

 

 

 

Hans Marius Hoff Mittet på kostymeprøve

Hans Marius Hoff Mittet på kostymeprøve

28. desember 2017

Kostymeavdelingen er i full sving. Det skal lages mange kostymer til den storslåtte musikalen Kristin Lavransdatter. Se bilder fra da Hans Marius Hoff Mittet, som har rollen som Erlend, var på kostymeprøve.

Video Glassmenasjeriet - trailer

Glassmenasjeriet - trailer

11. desember 2017
Tags: Video

Møt julen med et mesterverk! Et vakkert minnespill om å holde fast og lengte bort. Glassmenasjeriet har premiere i Teaterkjelleren 16. desember.

Video En samtale om Glassmenasjeriet

En samtale om Glassmenasjeriet

08. desember 2017
Tags: Video

Se skuespillerne Kamilla Grønli Hartvig (Laura) og Jonatan Filip (Tom) i videosamtale med dramaturg Toril Solvang.

Audition

Audition

07. desember 2017
Tags: Audition

Den Nationale Scene søker gutter, 10-14 år til medvirkning i musikalen «Kristin Lavransdatter».

Mannen bak mesterverket Glassmenasjeriet

Mannen bak mesterverket Glassmenasjeriet

04. desember 2017

Tennessee Williams var en stor dramatiker. Hans biografi inneholder utallige koblinger mellom livet han levde og dramatikken han skrev. 

Ingens løvetannbarn

Ingens løvetannbarn

01. desember 2017

Morten Joachim har laget en modig, rørende og overraskende morsom forestilling om å overleve og tilgi. 

 EARLE HYMAN IN MEMORIAM

EARLE HYMAN IN MEMORIAM

28. november 2017

Med sin store sceniske begavelse, sin utstråling og sitt usedvanlige språktalent var Earle Hyman en kjærkommen gjest som mange fikk gleden av å oppleve i norsk teater.

Mesterverket Glassmenasjeriet

Mesterverket Glassmenasjeriet

27. november 2017

I vinter kan du se Glassmenasjeriet her på DNS. Tennessee Williams klassiske mesterverk har en historie ved teateret som strekker seg 70 år tilbake i tid. 

Et spenstig teaterår på Den Nationale Scene

Et spenstig teaterår på Den Nationale Scene

27. november 2017

Sjelden har det vært så mange spennende urpremierer på rad som i 2018. Åtte av fjorten forestillinger på DNS er splitter nye, og flere av dem er tett på virkeligheten.

Åpenhjertig Eidsvåg

Åpenhjertig Eidsvåg

10. november 2017

Den musikalske forestillingen Etterlyst: Jesus har spilt for fulle hus landet over og endelig er det Bergens tur. Bjørn Eidsvåg er overveldet over responsen fra publikum.

I fyr og flamme

I fyr og flamme

30. oktober 2017

Om ikke lenge inntar den Tony-prisvinnende glamrockmusikalen Hedwig and the Angry Inch Dovregubbens Hall. 

Arv og miljø settes opp på Den Nationale Scene

Arv og miljø settes opp på Den Nationale Scene

21. oktober 2017

Vigdis Hjorths prisbelønte og omdiskuterte roman Arv og miljø blir teater i Bergen høsten 2018.

Video En morder blant oss

En morder blant oss

19. oktober 2017

I episodeteatret Historien om et mord får publikum selv kjenne på trangen til å drepe. Gjennom fire episoder på 45 minutter blir vi kjent med en kjernefamilie som bak fasaden skjuler løgner og utroskap. Vi aner tidlig at noen vil bli drept. Men hvem er morderen? Og hvem er offeret?

Arne Jacobsen er gått bort

Arne Jacobsen er gått bort

04. oktober 2017
Tags: Dødsfall

Mangeårig DNS-skuespiller Arne Jacobsen er død, 84 år gammel. 

Teatersjefens kamp

Teatersjefens kamp

28. september 2017

Nordahl Griegs kontroversielle teaterforestilling om rederstandens fremferd under første verdenskrig var nær ved å ikke bli oppført, men Hans jacob Nilsen var villig til å risikere sin stilling for Vår ære og vår makt. 

Kaptein Grieg - Siste Nordahlvariasjon

Kaptein Grieg - Siste Nordahlvariasjon

28. september 2017

På min leting etter Nordahl Griegs hodeskalle fikk jeg høre om noen spesielle vintertrær. De sto i en park foran et slott ved et vann i Berlin. En natt i desember 1943 fikk de besøk av en fugl så tung at trærne forandret fasong for alltid. Den ene vingen ble liggende i en annens hage, forresten.
Viten er alt.

Velkommen tilbake, Nordahl!

Velkommen tilbake, Nordahl!

27. september 2017

Forestillingen Vår ære/Vår makt satte i gang mange diskusjoner etter urpremieren i fjor – også langt utenfor Bergen og teaterverdens indre sirkler. Når Nordahl Grieg nå vender tilbake, gjør han det i oktober, nøyaktig 100 år etter en russisk revolusjon som skulle prege forfatteren fra Møhlenpris – kunstnerisk og politisk.

Et unikt samarbeidsprosjekt

Et unikt samarbeidsprosjekt

26. september 2017

Publikumsfavoritten Vår ære/vår makt fikk et velfortjent prisdryss. Heddaprisene i kategoriene for Beste regi, Beste scenetekst og Beste scenografi og kostyme, men også den prestisjetunge Ibsenprisen gikk til forestillingen. Her snakker Cecilie Løveid og Tore Vagn Lid samarbeidet, og hvordan de vekket fortiden til live igjen.

Askepott på nye eventyr

Askepott på nye eventyr

19. september 2017

Ameli Isungset Agbota og Sverre Breivik øver seg på å være stormforelsket. Eventyret på scenen slutter når Askepott og prinsen får hverandre, men i virkeligheten bor de allerede sammen. Vi fulgte dem en vanlig prøvedag foran høstens store familieforestilling.

Et dristig kunststykke

Et dristig kunststykke

19. september 2017

Mange har etterlyst et gjensyn med den kritikerroste forestillingen Vår ære/Vår makt. Nå er forestillingen endelig tilbake i Teaterkjelleren på DNS.

Audition

Audition

19. september 2017

TIRSDAG 24. OKTOBER KL. 12.00 – 15.00 i TEATERKJELLEREN er det audition for profesjonelle skuespillere som ønsker å arbeide ved Den Nationale Scene i Bergen.

Trøstesang og jazztoner

Trøstesang og jazztoner

19. september 2017

Jazzmusiker Per Jørgensens sentrale figur i Vår ære/Vår makt gjorde sterkt inntrykk på publikum. Nå ser han frem til en ny spilleperiode og inviterer også til en stor jazzkonsert på teatret. 

En eventyrdrøm for hele familien

En eventyrdrøm for hele familien

19. september 2017

Eventyret om Askepott er en barsk og vakker historie om å finne mot til å være seg selv. Et stort apparat er i sving for å lage en helt ny versjon hvor musikk og dans er sentrale elementer.

Audition - Kristin Lavransdatter

Audition - Kristin Lavransdatter

14. september 2017
Tags: Audition

Den Nationale Scene søker gutter, 10-12 år, til medvirkning i musikalen «Kristin Lavransdatter».

Hva er det med Brecht?

Hva er det med Brecht?

07. september 2017
Tags: Nyheter

Forfatter Vigdis Hjorth har Bertolt Brecht som et stort forbilde. Det gode mennesket fra Sezuan har fulgt henne fra hun var 12-åring.

Nærums Ibsen

Nærums Ibsen

31. august 2017

Knut Nærum har tatt på seg en enorm oppgave. Hvordan få med seg 28 stykker og 131 roller på 78 minutter - i et humoristisk show som både skal glede Ibsen-kjennere og de som aldri har sett et Ibsen-stykke? 

Video Den første hippien

Den første hippien

16. august 2017
Tags: Video

"Den første hippien" fra forestillingen "Engler over Møhlenpris".
Spotify https://open.spotify.com/embed/track/...
Tidal https://tidal.com/track/76924572
Takk til Baste Grøh for lån av foto!

Lekne klassikere og lokal krim som engasjerer

Lekne klassikere og lokal krim som engasjerer

15. august 2017
Tags: Nyheter

Den Nationale Scene inviterer til storsatsinger av Brecht og Brødrene Grimm, samt Ibsen-show, borgerteater og krim. Verdivalg og sosial ulikhet belyses med eventyrets virkemidler denne valghøsten, og nyskapninger som episodeteater testes ut.             

Video Dette får du på DNS til høsten

Dette får du på DNS til høsten

21. juni 2017
Tags: Video

Vi ønsker alle en riktig god sommer og velkommen tilbake på teateret fra 15. august. Her er en liten smakebit fra høstens program.

Video Bli med på rundtur

Bli med på rundtur

19. juni 2017
Tags: Video

Bli med skuespiller Kristoffer Sagmo Aalberg rundt på DNS!

Video Svart slips - fra Engler over Møhlenpris

Svart slips - fra Engler over Møhlenpris

03. juni 2017
Tags: Musikkvideo

På hjørnet mellom Thormøhlensgate og Zetlitz’ gate i Bergen ligger en bygård fra 1918. Historiene sitter i veggene. Bjørn Willberg Andersens musikkteater "Engler over Møhlenpris" spilles på DNS til 23. august 2017. Forestillingen hadde urpremiere i Teaterkjelleren 28. april.

Familiefarse med strupetak på samfunnet

Familiefarse med strupetak på samfunnet

27. april 2017

Familien i tre generasjoner er samlet på julaften. Nå skal de riktige kose seg!

Video Sandra Kolstad debuterer som skuespiller

Sandra Kolstad debuterer som skuespiller

27. april 2017
Tags: Video, Nyheter

I «Familien som kunne snakke om alt» spiller pop-artist Sandra Kolstad tenåringsjenten Asta og hun har også komponert musikk til forestillingen. Den skal hun spille live på scenen. 

Video Svart slips - teaser

Svart slips - teaser

27. april 2017
Tags: Video

"Engler over Møhlenpris", hvor Bjørn Willberg Andersen både er dramatiker, komponist og skuespiller spilles fra 28. april i Teaterkjelleren. Med seg har han et stort og musikalsk ensemble, et fantastisk band og et hus fylt av rørende og morsomme historier. Her er en smakebit fra låten "Svart slips".

Storsatsing på Kristin Lavransdatter som musikal

Storsatsing på Kristin Lavransdatter som musikal

31. mars 2017
Tags: Nyheter

Vi følger Kristin Lavransdatter gjennom fire dramatiske tiår når Den Nationale Scene lager storskalamusikal av Sigrid Undsets kjente trilogi i 2018. Herborg Kråkevik har takket ja til hovedrollen.

Bygårdens sanger

Bygårdens sanger

28. mars 2017

Folk flytter ut og folk flytter inn. Noen vokser opp. Noen dør. Det hundre år gamle huset består, alt annet er i forandring. Slikt blir det musikk av.

Anmelderne uenige om Jeppe

Anmelderne uenige om Jeppe

24. mars 2017
Tags: Anmeldelser

5 i Dagbladet, 4 i BA og en 2-er i BT. Anmelderne er ikke akkurat samstemte i sin dom etter premieren på "Jeppe på Bjerget". Men en ting er de imidlertid enige om: Eirik del Barco Soleglad gjør en formidabel god Jeppe.

Ibsenprisen til Vår ære/vår makt

Ibsenprisen til Vår ære/vår makt

23. mars 2017
Tags: Nyheter

Tore Vagn Lid og Cecilie Løveid ble tildelt prisen på 150.000 kroner under en festkveld på Ibsenhuset i Skien i går kveld. "Vår ære/vår makt" hadde urpremiere på Den Nationale Scene 29. januar 2016, og tas opp igjen fra 30 . september i år.

I gode dagar, i vonde dagar

I gode dagar, i vonde dagar

23. mars 2017
Tags: Nyheter

Albert & Anna har levd mesteparten av livet i lag, og veit no at den verdefulle tida saman går mot slutten. Her skriv Frode Grytten om den vakre kjærleiksskildringa som har urpremiere i mai.

Video Jeppe-trailer

Jeppe-trailer

20. mars 2017
Tags: Video

Rollen som Jeppe i Holberg-komedien "Jeppe på Bjerget" er ikonisk. Nå er det Eirik del Barco Soleglad som har overtatt stafettpinnen i rollen som den berømte drukkenbolten. Her er traileren!

Video Soleglad om Jeppe-rollen

Soleglad om Jeppe-rollen

16. mars 2017
Tags: Video

Eirik del Barco Soleglad skal ha den ikoniske rollen som Jeppe i Holberg-klassikeren "Jeppe på Bjerget" på Store Scene fra 23. mars. Her får du vite hva han mener om det.

På med hele sanseapparatet

På med hele sanseapparatet

13. mars 2017

Som drukkenbolten Jeppe skal Eirik del Barco Soleglad få publikum til å fryde seg og le med klump i halsen.

Video Danny-premiere: Se og hør barnas dom

Danny-premiere: Se og hør barnas dom

02. mars 2017
Tags: Video

Se og hør barnas dom etter norgespremieren på "Danny og den store Fasanjakten" 1. mars.

Video Møt dukkene i Danny

Møt dukkene i Danny

24. februar 2017
Tags: Video

"Danny og den store Fasanjakten" har norgespremiere på Store Scene onsdag 1. mars. I denne videoen får du hilse på de britiske hønsene og dukkerfører og instruktør Dominika Minkacz-Sira.

Video Gjør seg klar som slesk godseier

Gjør seg klar som slesk godseier

23. februar 2017
Tags: Video

– Det er gøy å spille skurk, spesielt når han er så morsom som Hazell, sier skuespiller Kristian Berg Jåtten.

Full fart med Danny

Full fart med Danny

21. februar 2017

Et dusin høner og hunder, flere tusen strå, tretti fasaner, et oppblåst godseier-bryst og gøyale biler – det er mye som skal sys og snekres til den spennende familieforestillingen «Danny og den store fasanjakten». 

Video Møt Danny

Møt Danny

16. februar 2017
Tags: Video

Mathias Igland Kausland og Håvard Aspelund skal bytte på å spille Danny i Roald Dahls flotte familieforestilling "Danny og den store Fasanjakten". Foretillingen har norgespremiere på Store Scene 1. mars. Møt de to 12-åringene i denne videoen.

En øvelse i å være menneske

En øvelse i å være menneske

02. februar 2017

Enhver bør se Hamlet på teatret minst én gang i løpet av sitt liv, synes regissør Stefan Larsson.

Video Hamlet - Trailer

Hamlet - Trailer

31. januar 2017
Tags: Video

HAMLET med Preben Hodneland i tittelrollen har premiere på Store Scene førstkommende lørdag. Med seg på scenen har han Bjørn Willberg Andersen, Ane Skumsvoll, Stine Robin Berg Hansen, Jonatan Filip, Karl Bomann-Larsen og Sverre Breivik. Regi er ved stjerneregissør Stefan Larsson.

Video Engler over Møhlenpris - teaser

Engler over Møhlenpris - teaser

24. januar 2017
Tags: Video

Engler over Møhlenpris har urpremiere i Teaterkjelleren 28. april. Her er musikerne i Bjørn "Bamse" Willberg Andersens musikkteater.

Merete Armand er død

Merete Armand er død

23. januar 2017

Det er med stor sorg at vi har mottatt nyheten om at skuespiller Merete Armand er gått bort, bare 61 år gammel, etter lengre tids sykdom.

Riv og slit i kvardagen

Riv og slit i kvardagen

19. januar 2017

– Det å bli foreldre kan vera fantastisk og utfordrande på same tid. Kjærleiken er stor, men avmakta kan vera stygg, seier Olaug Nilssen.

Ingen forestillinger