Mannen bak mesterverket Glassmenasjeriet

04. desember 2017

Tennessee Williams var en stor dramatiker. Hans biografi inneholder utallige koblinger mellom livet han levde og dramatikken han skrev. 

Navnet «Tennessee» henspiller på delstaten han er født i, og var et kallenavn Williams gjorde til sitt eget etter at han som voksen flyttet til New Orleans. Da han ble født i Columbus Mississippi i 1911 fikk han navnet Thomas Lanier Williams. Han nedstammer fra en gammel Tennessee-slekt, og barndommen tilbrakte han i forskjellige strøk i Mississippi-deltaet. Senere skriver han: «For meg er Mississippi det skjønneste som er skapt. Et dyster, vidstrakt, veldig land, som en kan ånde i.»

Williams Familie (1) 

Familien Williams. Fra venstre: barnepasseren Ozzie, Tennessee som barn, moren Edwina, søsteren Rose og bestemoren Grand. 

Turbulent barndom

Barndomslandet var ikke et paradis. Han vokste opp i en familie som var relativt velstående, men full av intense motsetninger og konflikter. Faren var skuffet over sønnen, som heller ville lese enn å spille fotball. Hans beste venn var den to år eldre søsteren Rose, som etter hvert viste seg å få store psykiske problemer. Skrivingen ble tidlig et «fristed» for den unge Tennessee, som ble terrorisert både hjemme og på skolen: «Da jeg var fjorten år, oppdaget jeg skrivingen som en flukt fra en virkelighetens verden jeg vantrivdes ulidelig i.»

Det skulle gå flere år før det ble så lønnsomt at han kunne leve av skrivingen alene, men han hadde suksess fra tidlig av. Han første novelle antatt ved sekstenårsalderen, og mens han studerte ved universitetet i Iowa fikk han flere av diktene sine publisert. På tross av dette tvang faren ham til å ta et avbrekk fra studiene for å arbeide ved en skofabrikk. Etter noen år vendte Williams tilbake til universitetet hvor han tok avsluttende eksamen i engelsk litteratur i 1938.

Ung Tennesse i 1940

Skjorteløs Williams sammen med venner i 1940 

På veien til å bli en berømt forfatter tok Williams seg mange ulike jobber for å livnære seg. Han arbeidet på en kylling-ranch i California, i en bowlinghall, men hadde også jobb som heisfører og vaktmester.

Gjennombruddet med Glassmenasjeriet

I 1943 kom omsider gjennombruddet. Både publikum og kritikerne var fra seg av begeistring over det nyskapende og gripende dramaet. Glassmenasjeriet handler det om de menneskene og det stedet han hadde forlatt for å følge drømmen om å bli forfatter. Stykkets hovedperson «Tom» er basert på ham selv. 

Williams kaller stykket et «memory play» - minnespill. Handlingen er inspirert en periode da han og familien bodde i St. Louis. Familien Williams bodde i en leilighet som, ifølge Williams, var omtrent like innbydende som en «arktisk vinter». På gårdsplassen var det stadig ville slagsmål mellom bakgårdskatter og løshunder. Han og søsteren, Rose, ble holdt våkne om nettene. «Det var en stor overgang for min søster og meg, som hadde vært vant med rommelige gårder, verandaer og store skyggefulle trær.»

Tiden i den lille leiligheten gjorde et uutslettelig inntrykk på Williams, og særlig husker han søsterens rom - et rom han var med på å sette i stand, og som også var opphavet til tittelen på gjennombrudsstykket: «Lenge etter at jeg hadde forlatt stedet, var det dette rommet jeg husket best og så tydeligst for meg … Især husket jeg godt de små glassgjenstandene på hyllene. Det var for det meste små glassdyr. De hadde en egen makt over mitt minne. Når tanken vandret tilbake i tiden sto de i et forklaret skjær. De ble de små og ømme ting som hadde lyst opp i livets mørke mønster og gjorde det utholdelig.»

Rose I

                       Søsteren Rose 

Forklaringen på hvorfor dette minne følger Williams hadde trolig mye å gjøre med søsteren. Sammen med skrivingen forble Rose det viktigste for Williams, og han var hele liv hjemsøkt av tanken på hennes tragiske skjebne. Hennes psykiske problemer eskalerte og hun ble i 1943, året før Williams fikk sitt gjennombrudd med Glassmenasjeriet, lobotomert. Rosevar inspirasjonen til skikkelsen Laura i Glassmenasjeriet, selv om Williams insisterte på at vi "aldri kom til å kjenne henne". 

Williams var hele tiden åpen om at han skrev seg selv og de rundt seg inn i sine drama. I forordet til et av sine stykker skriver Williams: «Jeg kan faktisk ikke blottstille en menneskelig svakhet på scenen uten at jeg kjenner den fordi jeg har den selv.»

En lidende kunstner

Williams`verk representerte en fornyelse i stil og teknikk i det 20. århundrets teater. Han brukte elementer fra ekspresjonisme og symbolisme. Han mete selv at bruk av symboler var viktig for å få frem sannheten og at fordelen ved dramatikk som genre var at han kunnes skrive både fra et mannlig og et kvinnelig synspunkt. Etter Glassmenasjeriet skrev han flere store mesterverk, blant annet Sporvogn til begjær og Katt på hett blikktak, men det ble etterhvert vanskeligere for ham å skrive. 

 Tennwms Frankmerlo

Frank Murlo og Tennessee Williams

Williams slet hele sitt liv med angst og depresjon. Samboeren Frank Murlo var i mange år en stabiliserende faktor i livet hans, men han døde i 1963. Williams`alkohol- og pilleforbruk tiltok, og den negative og tildels spydige kritikken noen av de senere stykkene hans fikk bidro til å forverre situasjonen.

Williams døde i 1983. 

Hans Marius Hoff Mittet på kostymeprøve

Hans Marius Hoff Mittet på kostymeprøve

28. desember 2017

Kostymeavdelingen er i full sving. Det skal lages mange kostymer til den storslåtte musikalen Kristin Lavransdatter. Se bilder fra da Hans Marius Hoff Mittet, som har rollen som Erlend, var på kostymeprøve.

Video Glassmenasjeriet - trailer

Glassmenasjeriet - trailer

11. desember 2017
Tags: Video

Møt julen med et mesterverk! Et vakkert minnespill om å holde fast og lengte bort. Glassmenasjeriet har premiere i Teaterkjelleren 16. desember.

Video En samtale om Glassmenasjeriet

En samtale om Glassmenasjeriet

08. desember 2017
Tags: Video

Se skuespillerne Kamilla Grønli Hartvig (Laura) og Jonatan Filip (Tom) i videosamtale med dramaturg Toril Solvang.

Audition

Audition

07. desember 2017
Tags: Audition

Den Nationale Scene søker gutter, 10-14 år til medvirkning i musikalen «Kristin Lavransdatter».

Mannen bak mesterverket Glassmenasjeriet

Mannen bak mesterverket Glassmenasjeriet

04. desember 2017

Tennessee Williams var en stor dramatiker. Hans biografi inneholder utallige koblinger mellom livet han levde og dramatikken han skrev. 

Ingens løvetannbarn

Ingens løvetannbarn

01. desember 2017

Morten Joachim har laget en modig, rørende og overraskende morsom forestilling om å overleve og tilgi. 

 EARLE HYMAN IN MEMORIAM

EARLE HYMAN IN MEMORIAM

28. november 2017

Med sin store sceniske begavelse, sin utstråling og sitt usedvanlige språktalent var Earle Hyman en kjærkommen gjest som mange fikk gleden av å oppleve i norsk teater.

Mesterverket Glassmenasjeriet

Mesterverket Glassmenasjeriet

27. november 2017

I vinter kan du se Glassmenasjeriet her på DNS. Tennessee Williams klassiske mesterverk har en historie ved teateret som strekker seg 70 år tilbake i tid. 

Et spenstig teaterår på Den Nationale Scene

Et spenstig teaterår på Den Nationale Scene

27. november 2017

Sjelden har det vært så mange spennende urpremierer på rad som i 2018. Åtte av fjorten forestillinger på DNS er splitter nye, og flere av dem er tett på virkeligheten.

Åpenhjertig Eidsvåg

Åpenhjertig Eidsvåg

10. november 2017

Den musikalske forestillingen Etterlyst: Jesus har spilt for fulle hus landet over og endelig er det Bergens tur. Bjørn Eidsvåg er overveldet over responsen fra publikum.

I fyr og flamme

I fyr og flamme

30. oktober 2017

Om ikke lenge inntar den Tony-prisvinnende glamrockmusikalen Hedwig and the Angry Inch Dovregubbens Hall. 

Arv og miljø settes opp på Den Nationale Scene

Arv og miljø settes opp på Den Nationale Scene

21. oktober 2017

Vigdis Hjorths prisbelønte og omdiskuterte roman Arv og miljø blir teater i Bergen høsten 2018.

Video En morder blant oss

En morder blant oss

19. oktober 2017

I episodeteatret Historien om et mord får publikum selv kjenne på trangen til å drepe. Gjennom fire episoder på 45 minutter blir vi kjent med en kjernefamilie som bak fasaden skjuler løgner og utroskap. Vi aner tidlig at noen vil bli drept. Men hvem er morderen? Og hvem er offeret?

Arne Jacobsen er gått bort

Arne Jacobsen er gått bort

04. oktober 2017
Tags: Dødsfall

Mangeårig DNS-skuespiller Arne Jacobsen er død, 84 år gammel. 

Teatersjefens kamp

Teatersjefens kamp

28. september 2017

Nordahl Griegs kontroversielle teaterforestilling om rederstandens fremferd under første verdenskrig var nær ved å ikke bli oppført, men Hans jacob Nilsen var villig til å risikere sin stilling for Vår ære og vår makt. 

Kaptein Grieg - Siste Nordahlvariasjon

Kaptein Grieg - Siste Nordahlvariasjon

28. september 2017

På min leting etter Nordahl Griegs hodeskalle fikk jeg høre om noen spesielle vintertrær. De sto i en park foran et slott ved et vann i Berlin. En natt i desember 1943 fikk de besøk av en fugl så tung at trærne forandret fasong for alltid. Den ene vingen ble liggende i en annens hage, forresten.
Viten er alt.

Velkommen tilbake, Nordahl!

Velkommen tilbake, Nordahl!

27. september 2017

Forestillingen Vår ære/Vår makt satte i gang mange diskusjoner etter urpremieren i fjor – også langt utenfor Bergen og teaterverdens indre sirkler. Når Nordahl Grieg nå vender tilbake, gjør han det i oktober, nøyaktig 100 år etter en russisk revolusjon som skulle prege forfatteren fra Møhlenpris – kunstnerisk og politisk.

Et unikt samarbeidsprosjekt

Et unikt samarbeidsprosjekt

26. september 2017

Publikumsfavoritten Vår ære/vår makt fikk et velfortjent prisdryss. Heddaprisene i kategoriene for Beste regi, Beste scenetekst og Beste scenografi og kostyme, men også den prestisjetunge Ibsenprisen gikk til forestillingen. Her snakker Cecilie Løveid og Tore Vagn Lid samarbeidet, og hvordan de vekket fortiden til live igjen.

Askepott på nye eventyr

Askepott på nye eventyr

19. september 2017

Ameli Isungset Agbota og Sverre Breivik øver seg på å være stormforelsket. Eventyret på scenen slutter når Askepott og prinsen får hverandre, men i virkeligheten bor de allerede sammen. Vi fulgte dem en vanlig prøvedag foran høstens store familieforestilling.

Et dristig kunststykke

Et dristig kunststykke

19. september 2017

Mange har etterlyst et gjensyn med den kritikerroste forestillingen Vår ære/Vår makt. Nå er forestillingen endelig tilbake i Teaterkjelleren på DNS.

Audition

Audition

19. september 2017

TIRSDAG 24. OKTOBER KL. 12.00 – 15.00 i TEATERKJELLEREN er det audition for profesjonelle skuespillere som ønsker å arbeide ved Den Nationale Scene i Bergen.

Trøstesang og jazztoner

Trøstesang og jazztoner

19. september 2017

Jazzmusiker Per Jørgensens sentrale figur i Vår ære/Vår makt gjorde sterkt inntrykk på publikum. Nå ser han frem til en ny spilleperiode og inviterer også til en stor jazzkonsert på teatret. 

En eventyrdrøm for hele familien

En eventyrdrøm for hele familien

19. september 2017

Eventyret om Askepott er en barsk og vakker historie om å finne mot til å være seg selv. Et stort apparat er i sving for å lage en helt ny versjon hvor musikk og dans er sentrale elementer.

Audition - Kristin Lavransdatter

Audition - Kristin Lavransdatter

14. september 2017
Tags: Audition

Den Nationale Scene søker gutter, 10-12 år, til medvirkning i musikalen «Kristin Lavransdatter».

Hva er det med Brecht?

Hva er det med Brecht?

07. september 2017
Tags: Nyheter

Forfatter Vigdis Hjorth har Bertolt Brecht som et stort forbilde. Det gode mennesket fra Sezuan har fulgt henne fra hun var 12-åring.

Nærums Ibsen

Nærums Ibsen

31. august 2017

Knut Nærum har tatt på seg en enorm oppgave. Hvordan få med seg 28 stykker og 131 roller på 78 minutter - i et humoristisk show som både skal glede Ibsen-kjennere og de som aldri har sett et Ibsen-stykke? 

Video Den første hippien

Den første hippien

16. august 2017
Tags: Video

"Den første hippien" fra forestillingen "Engler over Møhlenpris".
Spotify https://open.spotify.com/embed/track/...
Tidal https://tidal.com/track/76924572
Takk til Baste Grøh for lån av foto!

Lekne klassikere og lokal krim som engasjerer

Lekne klassikere og lokal krim som engasjerer

15. august 2017
Tags: Nyheter

Den Nationale Scene inviterer til storsatsinger av Brecht og Brødrene Grimm, samt Ibsen-show, borgerteater og krim. Verdivalg og sosial ulikhet belyses med eventyrets virkemidler denne valghøsten, og nyskapninger som episodeteater testes ut.             

Video Dette får du på DNS til høsten

Dette får du på DNS til høsten

21. juni 2017
Tags: Video

Vi ønsker alle en riktig god sommer og velkommen tilbake på teateret fra 15. august. Her er en liten smakebit fra høstens program.

Video Bli med på rundtur

Bli med på rundtur

19. juni 2017
Tags: Video

Bli med skuespiller Kristoffer Sagmo Aalberg rundt på DNS!

Video Svart slips - fra Engler over Møhlenpris

Svart slips - fra Engler over Møhlenpris

03. juni 2017
Tags: Musikkvideo

På hjørnet mellom Thormøhlensgate og Zetlitz’ gate i Bergen ligger en bygård fra 1918. Historiene sitter i veggene. Bjørn Willberg Andersens musikkteater "Engler over Møhlenpris" spilles på DNS til 23. august 2017. Forestillingen hadde urpremiere i Teaterkjelleren 28. april.

Familiefarse med strupetak på samfunnet

Familiefarse med strupetak på samfunnet

27. april 2017

Familien i tre generasjoner er samlet på julaften. Nå skal de riktige kose seg!

Video Sandra Kolstad debuterer som skuespiller

Sandra Kolstad debuterer som skuespiller

27. april 2017
Tags: Video, Nyheter

I «Familien som kunne snakke om alt» spiller pop-artist Sandra Kolstad tenåringsjenten Asta og hun har også komponert musikk til forestillingen. Den skal hun spille live på scenen. 

Video Svart slips - teaser

Svart slips - teaser

27. april 2017
Tags: Video

"Engler over Møhlenpris", hvor Bjørn Willberg Andersen både er dramatiker, komponist og skuespiller spilles fra 28. april i Teaterkjelleren. Med seg har han et stort og musikalsk ensemble, et fantastisk band og et hus fylt av rørende og morsomme historier. Her er en smakebit fra låten "Svart slips".

Storsatsing på Kristin Lavransdatter som musikal

Storsatsing på Kristin Lavransdatter som musikal

31. mars 2017
Tags: Nyheter

Vi følger Kristin Lavransdatter gjennom fire dramatiske tiår når Den Nationale Scene lager storskalamusikal av Sigrid Undsets kjente trilogi i 2018. Herborg Kråkevik har takket ja til hovedrollen.

Bygårdens sanger

Bygårdens sanger

28. mars 2017

Folk flytter ut og folk flytter inn. Noen vokser opp. Noen dør. Det hundre år gamle huset består, alt annet er i forandring. Slikt blir det musikk av.

Anmelderne uenige om Jeppe

Anmelderne uenige om Jeppe

24. mars 2017
Tags: Anmeldelser

5 i Dagbladet, 4 i BA og en 2-er i BT. Anmelderne er ikke akkurat samstemte i sin dom etter premieren på "Jeppe på Bjerget". Men en ting er de imidlertid enige om: Eirik del Barco Soleglad gjør en formidabel god Jeppe.

Ibsenprisen til Vår ære/vår makt

Ibsenprisen til Vår ære/vår makt

23. mars 2017
Tags: Nyheter

Tore Vagn Lid og Cecilie Løveid ble tildelt prisen på 150.000 kroner under en festkveld på Ibsenhuset i Skien i går kveld. "Vår ære/vår makt" hadde urpremiere på Den Nationale Scene 29. januar 2016, og tas opp igjen fra 30 . september i år.

I gode dagar, i vonde dagar

I gode dagar, i vonde dagar

23. mars 2017
Tags: Nyheter

Albert & Anna har levd mesteparten av livet i lag, og veit no at den verdefulle tida saman går mot slutten. Her skriv Frode Grytten om den vakre kjærleiksskildringa som har urpremiere i mai.

Video Jeppe-trailer

Jeppe-trailer

20. mars 2017
Tags: Video

Rollen som Jeppe i Holberg-komedien "Jeppe på Bjerget" er ikonisk. Nå er det Eirik del Barco Soleglad som har overtatt stafettpinnen i rollen som den berømte drukkenbolten. Her er traileren!

Video Soleglad om Jeppe-rollen

Soleglad om Jeppe-rollen

16. mars 2017
Tags: Video

Eirik del Barco Soleglad skal ha den ikoniske rollen som Jeppe i Holberg-klassikeren "Jeppe på Bjerget" på Store Scene fra 23. mars. Her får du vite hva han mener om det.

På med hele sanseapparatet

På med hele sanseapparatet

13. mars 2017

Som drukkenbolten Jeppe skal Eirik del Barco Soleglad få publikum til å fryde seg og le med klump i halsen.

Video Danny-premiere: Se og hør barnas dom

Danny-premiere: Se og hør barnas dom

02. mars 2017
Tags: Video

Se og hør barnas dom etter norgespremieren på "Danny og den store Fasanjakten" 1. mars.

Video Møt dukkene i Danny

Møt dukkene i Danny

24. februar 2017
Tags: Video

"Danny og den store Fasanjakten" har norgespremiere på Store Scene onsdag 1. mars. I denne videoen får du hilse på de britiske hønsene og dukkerfører og instruktør Dominika Minkacz-Sira.

Video Gjør seg klar som slesk godseier

Gjør seg klar som slesk godseier

23. februar 2017
Tags: Video

– Det er gøy å spille skurk, spesielt når han er så morsom som Hazell, sier skuespiller Kristian Berg Jåtten.

Full fart med Danny

Full fart med Danny

21. februar 2017

Et dusin høner og hunder, flere tusen strå, tretti fasaner, et oppblåst godseier-bryst og gøyale biler – det er mye som skal sys og snekres til den spennende familieforestillingen «Danny og den store fasanjakten». 

Video Møt Danny

Møt Danny

16. februar 2017
Tags: Video

Mathias Igland Kausland og Håvard Aspelund skal bytte på å spille Danny i Roald Dahls flotte familieforestilling "Danny og den store Fasanjakten". Foretillingen har norgespremiere på Store Scene 1. mars. Møt de to 12-åringene i denne videoen.

En øvelse i å være menneske

En øvelse i å være menneske

02. februar 2017

Enhver bør se Hamlet på teatret minst én gang i løpet av sitt liv, synes regissør Stefan Larsson.

Video Hamlet - Trailer

Hamlet - Trailer

31. januar 2017
Tags: Video

HAMLET med Preben Hodneland i tittelrollen har premiere på Store Scene førstkommende lørdag. Med seg på scenen har han Bjørn Willberg Andersen, Ane Skumsvoll, Stine Robin Berg Hansen, Jonatan Filip, Karl Bomann-Larsen og Sverre Breivik. Regi er ved stjerneregissør Stefan Larsson.

Video Engler over Møhlenpris - teaser

Engler over Møhlenpris - teaser

24. januar 2017
Tags: Video

Engler over Møhlenpris har urpremiere i Teaterkjelleren 28. april. Her er musikerne i Bjørn "Bamse" Willberg Andersens musikkteater.

Merete Armand er død

Merete Armand er død

23. januar 2017

Det er med stor sorg at vi har mottatt nyheten om at skuespiller Merete Armand er gått bort, bare 61 år gammel, etter lengre tids sykdom.

Riv og slit i kvardagen

Riv og slit i kvardagen

19. januar 2017

– Det å bli foreldre kan vera fantastisk og utfordrande på same tid. Kjærleiken er stor, men avmakta kan vera stygg, seier Olaug Nilssen.

Ingen forestillinger