Ingens løvetannbarn

01. desember 2017

Morten Joachim har laget en modig, rørende og overraskende morsom forestilling om å overleve og tilgi. 

I den bejublede forestillingen Fire gravferder og ett bryllup, som blir å se på Store Scene 5. desember, er Morten Joachim nådeløst ærlig. Han forteller om oppveksten med narkomane foreldre, om det å begrave en mor, en far, en bror og en stefar. Det handler også om håp, om å finne fotfeste og å bli i stand til å tilgi. Det hele gjøres med en god porsjon galgenhumor og mye flott musikk.

Skaper energi
– Selv om det handler om død er det ikke dødsalvorlig, og folk får god anledning til å le. Det høres kanskje litt rart ut, men dette er en forestilling som skaper energi både i meg og hos publikum.

Morten Joachim er dramatiker og komponist, og har hatt regi på flere forestillinger. Nylig tiltrådte han i stillingen som Teatersjef på Haugesund teater. Fire gravferder og ett bryllup handler ikke om suksessene, men om å føle seg mislykket. Ideen til stykket kom en dag hvor alt falt fra hverandre.

– For mange år siden var jeg på turné i Finland, men det gikk ikke så bra. Jeg følte meg fullstendig udugelig, men greide ikke å si fra til de jeg jobba sammen med at jeg syntes de behandla meg dårlig. I stedet endte jeg opp med å stikke av.
Han gjemte seg bort på en internettkafé, og mens han satt der begynte han å skrive.

– Det var et emosjonelt øyeblikk. Jeg var full av selvforakt, og frustrert over hvorfor jeg ikke greide å stå opp for meg selv. Ordene kom som en strøm og jeg endte opp med å skrive en slags biografi over alle jeg kjente.

Vendepunktet
Arkene ble liggende uberørt i en skuff i mange år. I løpet av denne tiden begravde han en far, en mor og en bror, og til sist en stefar. Etter den siste begravelsen kom vendepunktet og Morten Joachim begynte å arbeide med å sette sammen det som ble Fire begravelser og ett bryllup. Han gikk grundig til verks. Han tok seg selv og livet sitt nærmere i øyesyn. Resultatet ble en forestilling han beskriver som en «reise gjennom et selvbilde». Reisen inkluderer de fire gravferdene, men strekker seg også tilbake til barndommen.

– Som barn opplevde jeg at foreldrene mine, de som skulle elske meg høyest, konsekvent valgte rusen. Det at kjærligheten de hadde ikke var er sterk nok var en ubehagelig sannhet jeg måtte leve med, og det gjorde noe med meg. Jeg fikk noen sår i selvbildet som det var vanskelig å lege.

Bekreftelsesbehov
En måte å motvirke den dårlige selvfølelsen på var ved å prestere. Morten Joachim ville vise verden at han var verdt noe.

– Det å bli likt er et ganske allmennmenneskelig behov, men hos meg var behovet noe som drev meg. Jeg var livredd for å mislykkes, og følte vel egentlig at jeg ikke hadde noen verdi uavhengig av hva andre synes om meg.

Det intense jaget etter bekreftelse forfulgte ham også som voksen.

– I begravelsene til foreldrene mine og broren min fremførte jeg sanger jeg hadde skrevet. Jeg vet det er patetisk, men dette handlet først og fremst om at jeg ville imponere og vise de som var tilstede jeg var vellykket – at jeg hadde klart meg.

Morten Joachim er derfor skeptisk til å omtales som et løvetannbarn.

– Det er et begrep som signaliserer at du på tross av en vanskelig oppvekst greide deg – at du ikke har problemer, men det stemmer jo ikke alltid. Du er ikke uberørt, og det å skulle opprettholde en fasade og dekke over alt som er vanskelig er ingen god løsning. Det å la fasaden falle foran en sal full av mennesker er selvfølgelig skummelt. Det er som å hoppe i strikk, men det er noe befriende ved det, både for meg og de som sitter i salen. Dette er, tross alt, en forestilling man blir glad av.

Fire gravferder og ett bryllup spilles på Store Scene 5. desember.

Billetter til forestillingen finner du her

 

Hans Marius Hoff Mittet på kostymeprøve

Hans Marius Hoff Mittet på kostymeprøve

28. desember 2017

Kostymeavdelingen er i full sving. Det skal lages mange kostymer til den storslåtte musikalen Kristin Lavransdatter. Se bilder fra da Hans Marius Hoff Mittet, som har rollen som Erlend, var på kostymeprøve.

Video Glassmenasjeriet - trailer

Glassmenasjeriet - trailer

11. desember 2017
Tags: Video

Møt julen med et mesterverk! Et vakkert minnespill om å holde fast og lengte bort. Glassmenasjeriet har premiere i Teaterkjelleren 16. desember.

Video En samtale om Glassmenasjeriet

En samtale om Glassmenasjeriet

08. desember 2017
Tags: Video

Se skuespillerne Kamilla Grønli Hartvig (Laura) og Jonatan Filip (Tom) i videosamtale med dramaturg Toril Solvang.

Audition

Audition

07. desember 2017
Tags: Audition

Den Nationale Scene søker gutter, 10-14 år til medvirkning i musikalen «Kristin Lavransdatter».

Mannen bak mesterverket Glassmenasjeriet

Mannen bak mesterverket Glassmenasjeriet

04. desember 2017

Tennessee Williams var en stor dramatiker. Hans biografi inneholder utallige koblinger mellom livet han levde og dramatikken han skrev. 

Ingens løvetannbarn

Ingens løvetannbarn

01. desember 2017

Morten Joachim har laget en modig, rørende og overraskende morsom forestilling om å overleve og tilgi. 

 EARLE HYMAN IN MEMORIAM

EARLE HYMAN IN MEMORIAM

28. november 2017

Med sin store sceniske begavelse, sin utstråling og sitt usedvanlige språktalent var Earle Hyman en kjærkommen gjest som mange fikk gleden av å oppleve i norsk teater.

Mesterverket Glassmenasjeriet

Mesterverket Glassmenasjeriet

27. november 2017

I vinter kan du se Glassmenasjeriet her på DNS. Tennessee Williams klassiske mesterverk har en historie ved teateret som strekker seg 70 år tilbake i tid. 

Et spenstig teaterår på Den Nationale Scene

Et spenstig teaterår på Den Nationale Scene

27. november 2017

Sjelden har det vært så mange spennende urpremierer på rad som i 2018. Åtte av fjorten forestillinger på DNS er splitter nye, og flere av dem er tett på virkeligheten.

Åpenhjertig Eidsvåg

Åpenhjertig Eidsvåg

10. november 2017

Den musikalske forestillingen Etterlyst: Jesus har spilt for fulle hus landet over og endelig er det Bergens tur. Bjørn Eidsvåg er overveldet over responsen fra publikum.

I fyr og flamme

I fyr og flamme

30. oktober 2017

Om ikke lenge inntar den Tony-prisvinnende glamrockmusikalen Hedwig and the Angry Inch Dovregubbens Hall. 

Arv og miljø settes opp på Den Nationale Scene

Arv og miljø settes opp på Den Nationale Scene

21. oktober 2017

Vigdis Hjorths prisbelønte og omdiskuterte roman Arv og miljø blir teater i Bergen høsten 2018.

Video En morder blant oss

En morder blant oss

19. oktober 2017

I episodeteatret Historien om et mord får publikum selv kjenne på trangen til å drepe. Gjennom fire episoder på 45 minutter blir vi kjent med en kjernefamilie som bak fasaden skjuler løgner og utroskap. Vi aner tidlig at noen vil bli drept. Men hvem er morderen? Og hvem er offeret?

Arne Jacobsen er gått bort

Arne Jacobsen er gått bort

04. oktober 2017
Tags: Dødsfall

Mangeårig DNS-skuespiller Arne Jacobsen er død, 84 år gammel. 

Teatersjefens kamp

Teatersjefens kamp

28. september 2017

Nordahl Griegs kontroversielle teaterforestilling om rederstandens fremferd under første verdenskrig var nær ved å ikke bli oppført, men Hans jacob Nilsen var villig til å risikere sin stilling for Vår ære og vår makt. 

Kaptein Grieg - Siste Nordahlvariasjon

Kaptein Grieg - Siste Nordahlvariasjon

28. september 2017

På min leting etter Nordahl Griegs hodeskalle fikk jeg høre om noen spesielle vintertrær. De sto i en park foran et slott ved et vann i Berlin. En natt i desember 1943 fikk de besøk av en fugl så tung at trærne forandret fasong for alltid. Den ene vingen ble liggende i en annens hage, forresten.
Viten er alt.

Velkommen tilbake, Nordahl!

Velkommen tilbake, Nordahl!

27. september 2017

Forestillingen Vår ære/Vår makt satte i gang mange diskusjoner etter urpremieren i fjor – også langt utenfor Bergen og teaterverdens indre sirkler. Når Nordahl Grieg nå vender tilbake, gjør han det i oktober, nøyaktig 100 år etter en russisk revolusjon som skulle prege forfatteren fra Møhlenpris – kunstnerisk og politisk.

Et unikt samarbeidsprosjekt

Et unikt samarbeidsprosjekt

26. september 2017

Publikumsfavoritten Vår ære/vår makt fikk et velfortjent prisdryss. Heddaprisene i kategoriene for Beste regi, Beste scenetekst og Beste scenografi og kostyme, men også den prestisjetunge Ibsenprisen gikk til forestillingen. Her snakker Cecilie Løveid og Tore Vagn Lid samarbeidet, og hvordan de vekket fortiden til live igjen.

Askepott på nye eventyr

Askepott på nye eventyr

19. september 2017

Ameli Isungset Agbota og Sverre Breivik øver seg på å være stormforelsket. Eventyret på scenen slutter når Askepott og prinsen får hverandre, men i virkeligheten bor de allerede sammen. Vi fulgte dem en vanlig prøvedag foran høstens store familieforestilling.

Et dristig kunststykke

Et dristig kunststykke

19. september 2017

Mange har etterlyst et gjensyn med den kritikerroste forestillingen Vår ære/Vår makt. Nå er forestillingen endelig tilbake i Teaterkjelleren på DNS.

Audition

Audition

19. september 2017

TIRSDAG 24. OKTOBER KL. 12.00 – 15.00 i TEATERKJELLEREN er det audition for profesjonelle skuespillere som ønsker å arbeide ved Den Nationale Scene i Bergen.

Trøstesang og jazztoner

Trøstesang og jazztoner

19. september 2017

Jazzmusiker Per Jørgensens sentrale figur i Vår ære/Vår makt gjorde sterkt inntrykk på publikum. Nå ser han frem til en ny spilleperiode og inviterer også til en stor jazzkonsert på teatret. 

En eventyrdrøm for hele familien

En eventyrdrøm for hele familien

19. september 2017

Eventyret om Askepott er en barsk og vakker historie om å finne mot til å være seg selv. Et stort apparat er i sving for å lage en helt ny versjon hvor musikk og dans er sentrale elementer.

Audition - Kristin Lavransdatter

Audition - Kristin Lavransdatter

14. september 2017
Tags: Audition

Den Nationale Scene søker gutter, 10-12 år, til medvirkning i musikalen «Kristin Lavransdatter».

Hva er det med Brecht?

Hva er det med Brecht?

07. september 2017
Tags: Nyheter

Forfatter Vigdis Hjorth har Bertolt Brecht som et stort forbilde. Det gode mennesket fra Sezuan har fulgt henne fra hun var 12-åring.

Nærums Ibsen

Nærums Ibsen

31. august 2017

Knut Nærum har tatt på seg en enorm oppgave. Hvordan få med seg 28 stykker og 131 roller på 78 minutter - i et humoristisk show som både skal glede Ibsen-kjennere og de som aldri har sett et Ibsen-stykke? 

Video Den første hippien

Den første hippien

16. august 2017
Tags: Video

"Den første hippien" fra forestillingen "Engler over Møhlenpris".
Spotify https://open.spotify.com/embed/track/...
Tidal https://tidal.com/track/76924572
Takk til Baste Grøh for lån av foto!

Lekne klassikere og lokal krim som engasjerer

Lekne klassikere og lokal krim som engasjerer

15. august 2017
Tags: Nyheter

Den Nationale Scene inviterer til storsatsinger av Brecht og Brødrene Grimm, samt Ibsen-show, borgerteater og krim. Verdivalg og sosial ulikhet belyses med eventyrets virkemidler denne valghøsten, og nyskapninger som episodeteater testes ut.             

Video Dette får du på DNS til høsten

Dette får du på DNS til høsten

21. juni 2017
Tags: Video

Vi ønsker alle en riktig god sommer og velkommen tilbake på teateret fra 15. august. Her er en liten smakebit fra høstens program.

Video Bli med på rundtur

Bli med på rundtur

19. juni 2017
Tags: Video

Bli med skuespiller Kristoffer Sagmo Aalberg rundt på DNS!

Video Svart slips - fra Engler over Møhlenpris

Svart slips - fra Engler over Møhlenpris

03. juni 2017
Tags: Musikkvideo

På hjørnet mellom Thormøhlensgate og Zetlitz’ gate i Bergen ligger en bygård fra 1918. Historiene sitter i veggene. Bjørn Willberg Andersens musikkteater "Engler over Møhlenpris" spilles på DNS til 23. august 2017. Forestillingen hadde urpremiere i Teaterkjelleren 28. april.

Familiefarse med strupetak på samfunnet

Familiefarse med strupetak på samfunnet

27. april 2017

Familien i tre generasjoner er samlet på julaften. Nå skal de riktige kose seg!

Video Sandra Kolstad debuterer som skuespiller

Sandra Kolstad debuterer som skuespiller

27. april 2017
Tags: Video, Nyheter

I «Familien som kunne snakke om alt» spiller pop-artist Sandra Kolstad tenåringsjenten Asta og hun har også komponert musikk til forestillingen. Den skal hun spille live på scenen. 

Video Svart slips - teaser

Svart slips - teaser

27. april 2017
Tags: Video

"Engler over Møhlenpris", hvor Bjørn Willberg Andersen både er dramatiker, komponist og skuespiller spilles fra 28. april i Teaterkjelleren. Med seg har han et stort og musikalsk ensemble, et fantastisk band og et hus fylt av rørende og morsomme historier. Her er en smakebit fra låten "Svart slips".

Storsatsing på Kristin Lavransdatter som musikal

Storsatsing på Kristin Lavransdatter som musikal

31. mars 2017
Tags: Nyheter

Vi følger Kristin Lavransdatter gjennom fire dramatiske tiår når Den Nationale Scene lager storskalamusikal av Sigrid Undsets kjente trilogi i 2018. Herborg Kråkevik har takket ja til hovedrollen.

Bygårdens sanger

Bygårdens sanger

28. mars 2017

Folk flytter ut og folk flytter inn. Noen vokser opp. Noen dør. Det hundre år gamle huset består, alt annet er i forandring. Slikt blir det musikk av.

Anmelderne uenige om Jeppe

Anmelderne uenige om Jeppe

24. mars 2017
Tags: Anmeldelser

5 i Dagbladet, 4 i BA og en 2-er i BT. Anmelderne er ikke akkurat samstemte i sin dom etter premieren på "Jeppe på Bjerget". Men en ting er de imidlertid enige om: Eirik del Barco Soleglad gjør en formidabel god Jeppe.

Ibsenprisen til Vår ære/vår makt

Ibsenprisen til Vår ære/vår makt

23. mars 2017
Tags: Nyheter

Tore Vagn Lid og Cecilie Løveid ble tildelt prisen på 150.000 kroner under en festkveld på Ibsenhuset i Skien i går kveld. "Vår ære/vår makt" hadde urpremiere på Den Nationale Scene 29. januar 2016, og tas opp igjen fra 30 . september i år.

I gode dagar, i vonde dagar

I gode dagar, i vonde dagar

23. mars 2017
Tags: Nyheter

Albert & Anna har levd mesteparten av livet i lag, og veit no at den verdefulle tida saman går mot slutten. Her skriv Frode Grytten om den vakre kjærleiksskildringa som har urpremiere i mai.

Video Jeppe-trailer

Jeppe-trailer

20. mars 2017
Tags: Video

Rollen som Jeppe i Holberg-komedien "Jeppe på Bjerget" er ikonisk. Nå er det Eirik del Barco Soleglad som har overtatt stafettpinnen i rollen som den berømte drukkenbolten. Her er traileren!

Video Soleglad om Jeppe-rollen

Soleglad om Jeppe-rollen

16. mars 2017
Tags: Video

Eirik del Barco Soleglad skal ha den ikoniske rollen som Jeppe i Holberg-klassikeren "Jeppe på Bjerget" på Store Scene fra 23. mars. Her får du vite hva han mener om det.

På med hele sanseapparatet

På med hele sanseapparatet

13. mars 2017

Som drukkenbolten Jeppe skal Eirik del Barco Soleglad få publikum til å fryde seg og le med klump i halsen.

Video Danny-premiere: Se og hør barnas dom

Danny-premiere: Se og hør barnas dom

02. mars 2017
Tags: Video

Se og hør barnas dom etter norgespremieren på "Danny og den store Fasanjakten" 1. mars.

Video Møt dukkene i Danny

Møt dukkene i Danny

24. februar 2017
Tags: Video

"Danny og den store Fasanjakten" har norgespremiere på Store Scene onsdag 1. mars. I denne videoen får du hilse på de britiske hønsene og dukkerfører og instruktør Dominika Minkacz-Sira.

Video Gjør seg klar som slesk godseier

Gjør seg klar som slesk godseier

23. februar 2017
Tags: Video

– Det er gøy å spille skurk, spesielt når han er så morsom som Hazell, sier skuespiller Kristian Berg Jåtten.

Full fart med Danny

Full fart med Danny

21. februar 2017

Et dusin høner og hunder, flere tusen strå, tretti fasaner, et oppblåst godseier-bryst og gøyale biler – det er mye som skal sys og snekres til den spennende familieforestillingen «Danny og den store fasanjakten». 

Video Møt Danny

Møt Danny

16. februar 2017
Tags: Video

Mathias Igland Kausland og Håvard Aspelund skal bytte på å spille Danny i Roald Dahls flotte familieforestilling "Danny og den store Fasanjakten". Foretillingen har norgespremiere på Store Scene 1. mars. Møt de to 12-åringene i denne videoen.

En øvelse i å være menneske

En øvelse i å være menneske

02. februar 2017

Enhver bør se Hamlet på teatret minst én gang i løpet av sitt liv, synes regissør Stefan Larsson.

Video Hamlet - Trailer

Hamlet - Trailer

31. januar 2017
Tags: Video

HAMLET med Preben Hodneland i tittelrollen har premiere på Store Scene førstkommende lørdag. Med seg på scenen har han Bjørn Willberg Andersen, Ane Skumsvoll, Stine Robin Berg Hansen, Jonatan Filip, Karl Bomann-Larsen og Sverre Breivik. Regi er ved stjerneregissør Stefan Larsson.

Video Engler over Møhlenpris - teaser

Engler over Møhlenpris - teaser

24. januar 2017
Tags: Video

Engler over Møhlenpris har urpremiere i Teaterkjelleren 28. april. Her er musikerne i Bjørn "Bamse" Willberg Andersens musikkteater.

Merete Armand er død

Merete Armand er død

23. januar 2017

Det er med stor sorg at vi har mottatt nyheten om at skuespiller Merete Armand er gått bort, bare 61 år gammel, etter lengre tids sykdom.

Riv og slit i kvardagen

Riv og slit i kvardagen

19. januar 2017

– Det å bli foreldre kan vera fantastisk og utfordrande på same tid. Kjærleiken er stor, men avmakta kan vera stygg, seier Olaug Nilssen.

Ingen forestillinger