Digital virkelighet gir nye svar på gamle filosofiske problemer

25. april 2016

"Underlandet og vårt møte med digital teknologi griper inn i de store, tidløse spørsmål fra filosofien: Hva er virkelighet? Hvem er jeg?

Den teknologiske utviklingen innen virtuell virkelighet (VR) byr på mange muligheter og utfordringer som vi kanskje ikke ennå har tatt helt innover oss. Vi har tatt en prat med dataspillfilosof John Richard Sageng som kan hjelpe tankene i gang. Han er hovedredaktør for den nyoppstartede Journal of the Philosophy of Games og for pionérboken «The Philosophy of Computer Games».

– Hva er det med de digitale universene som tiltrekker så mange, tror du ?

– Vi lever i en fysisk verden som fra naturens side ikke er rettet inn mot å oppfylle våre behov som mennesker. Den tar ikke hensyn til våre ønsker eller tilrettelegger for våre planer. I stedet er vi som art biologisk tilpasset naturen gjennom evolusjon. Tradisjonelle teknologier søker å utbedre den vanlige fysiske verden, slik at den passer bedre med vårebehov.Digitale teknologier radikaliserer denne transformasjonen av våre omgivelser. Der brukes algoritmer for å lage nye fysiske ”lovmessigheter” som tilpasser omgivelsen slik at de er mer tilrettelagt kroppslig tilstedeværelse, kommunikasjon og samhandling. Digitale universer gjør ikke bare ting lettere for oss – de realiserer oss som mennesker i langt større grad enn tradisjonell teknologi.

 – Har virtuelle virkeligheter krav på å bli kalt virkelige?

– Det mener jeg absolutt at de har. Men vi må skjelne mellom ulike fenomener, nemlig fantasi på den ene side og virtualitet på den andre. Enten vi omgir oss med digital teknologi eller ikke, må vi skille mellom det som angår seriøs handling og det som angår fenomener som lek, fantasi og fiksjon. I vanlige, så vel som digitalt formede omgivelser, har vi behov for begge deler. Virtuelle virkeligheter, når de brukes til alvorlige formål, har like stor rett til å bli behandlet som virkelige som den ikke-virtuelle. Eksempelvis er elektronisk valuta eller tekstbehandlingsdokumenter like virkelige som sedler og papirdokument er.

 – Hva med dataspill?

– Dataspill er interessante fordi de fremtrer som blandinger av ulike aspekter ved virkelighet.  Vi må på et nivå respektere at spillene ikke er virkelige. Det er jo nettopp en del av deres appell. Hvis du f.eks. spiller «Call of Duty», så skal du leve deg inn i den fiksjonsverdenen som spillet skaper for deg. Spillet er laget slik at den bygger opp under din lek f.eks. når du later som at du en soldat som infiltrerer en terroristgruppe.  Dette er selvfølgelig fantasi, men samtidig er spillene også arenaer hvor du utfører virkelige handlinger.  Du kan skyte treffsikkert, lyve, skremme, vinne eller tape, og opplever glede hvis du vinner eller bli skuffet hvis du taper. Dataspill kan også skape virkelige fenomener og handlinger som ikke finnes fra før. Hvis du for eksempler dreper noen i et spill, så tilsvarer ikke det død i den vanlige verden, men det er like fullt en virkelig handling med reelle konsekvenser i spillet, og slik skiller det seg fra en ren fantasi om at noe har skjedd.

– Hva tenker du rundt forholdet mellom individet som spiller og karakteren de velger å være?

– I en viss forstand mener jeg at vi er oss selv når vi benytter en avatar til å utføre handlinger i spillet. I de fleste spill vil vi synes det er naturlig å si at det er "jeg" som skyter, løper, hopper osv. og ikke f.eks. "Lara Croft". Vi kan kanskje si at vi har to kropper når vi handler ved hjelp av en avatar. Samtidig har vi her elementet av fiksjon og lek.  For mange spill vil poenget være at du leker at du er en karakter du ikke er, og videre at du som denne karakteren tar del i en historie som også bare er fiksjon. Betydningen av dette elementet vil variere fra spill til spill. Noen spill, som f.eks. «Portal» eller «Deus Ex», har en historie der spillerens fiksjonelle karaktertrekk er viktig for historien. I verdens mest suksessrike spill, «World of Warcraft» arbeider 250 utviklere med å lage verdener tilpasset de som vil delta rollespill av denne typen, men de har også ”realms” for dem som ikke er interessert i dette. I spill som «Wordfeud» spiller det jo ingen rolle.

 – Er vi oss selv hvis vi spiller en karakter i et rollespill?

– Jeg tror det ikke nødvendigvis er noen motsetning mellom det å være seg selv og det å være engasjert i en lek av denne typen. Det gjør at jeg er skeptisk til ideen om at motivasjonen ved å spille skulle være at det er befriende å ikke være seg selv.  Er du for eksempel deg selv når du spiller Yatzy eller fotball?  Jeg tror de fleste ville svare ja, til tross for at du aksepterer regler og mål som ikke gjelder utenfor spillet. Jeg tror det samme gjelder når du tar på deg roller i dataspill. Du er deg selv når du leker at du er noen du ikke er.

– Utviklingen åpner for mange etiske dilemma: Står vi ansvarlige for de moralske valgene vi tar i en digital verden?

– Det er et godt spørsmål, og jeg tror at svaret kommer an på hvilket syn på man har på hva som gjør handlinger umoralske. Noen mener at det som gjør en handling umoralsk, er at den har dårlige konsekvenser for andre. Andre mener at en handling er umoralsk hvis den ikke springer ut fra gode karaktertrekk hos den som utfører handlingen. Andre igjen mener at en handling er umoralsk hvis den har sin opprinnelse i et ønske som ikke respekterer andres verdighet som mennesker. Mange av handlingene vi gjør i digitale verdener er underlagt akkurat de samme normene som finnes ellers, og det gjelder både moralske og rettslige normer. Det er mulig å skremme, stjele, fornærme, såre og bedra via digitale grensesnitt, men også å trøste, støtte, informere og vise solidaritet. Her er det ikke noe stort mysterium når det gjelder moralitet.

– Kan vi da straffes for våre fantasier?

– En spesiell etisk problemstilling oppstår med fantasi og lek. Hvis vi gjennom en handling i et spill forestiller oss at vi dreper en annen på en spesielt grusom måte, så er dette også en handling, men det er primært en mental - og ikke en fysisk handling. Noen vil si at dette ikke er galt så lenge den mentale handlingen ikke har noen dårlige konsekvenser for andre. Andre vil si at slike handlinger forråer spillernes personlige karakter. Jeg mener det sentrale er om vi krenker andres rettigheter ved slik fantasering. Som frie individer har vi et vidt mandat til å leke, spekulere og prøve ut handlinger i fantasien. Men dette mandatet har visse grenser, og gjelder bare under visse betingelser. Det må være motivert ut fra en interesse for å prøve ut hvordan det er å etterleve andre moralske normer, og det krever et hypotetisk samtykke fra de som kan krenkes av fantasien. Det kan ikke være en mental erstatning for det å utføre en ond handling. Hvis du for eksempel fantaserer om å torturere barn fordi du har et oppriktig ønske om å gjøre nettopp dette, så er dette moralsk uakseptabelt. Vi ville si at det er en «syk» mental handling, og at den krenker barns verdighet.  Det samme gjelder fantasier som på samme måte er motivert av et begjær om virkelig utføre f.eks. seksuelle overgrep eller rasistiske handlinger.

 – Mange husker «The Matrix» som de fleste vil karakterisere som en slags eventyrfilm. Situasjonen i forestillingen «Underlandet», der de aller fleste lever størsteparten av livet i en kunstig virkelighet, er jo også temmelig science fiction-aktig. Men hva tenker du om utviklingen og vår fremtidige hverdag – er en slik virkelighetsbeskrivelse så fjern likevel?

– «The Matrix» kommer stadig nærmere, dag for dag, men kanskje ikke helt på den måten som mange forestiller seg det. Både i filmen og i forestillingen er det beskrevet et veldig effektivt grensesnitt som er koblet opp mot en eksepsjonelt selvtilstrekkelig virtuell verden.  Slik teknologi er utvilsomt mulig, men det vil ta en stund før den finnes. Jeg mener imidlertid at betydningen av dette scenariet er overvurdert og at fascinasjonen for den teknologiske muligheten er litt irrelevant. Vi befinner oss allerede i en virkelighet der digitale lover infiltrerer vår naturlige verden gjennom datamaskiner, mobiltelefoner og andre grensesnitt.  Denne utvides gradvis med nye elementer. Nylig kom det en ny generasjon av VR-briller på markedet, og før eller siden vil disse spille en delrolle i denne virkeligheten. Etterhvert vil sannsynligvis også den vanlige verden bli «forsterket» med digital informasjon via syn og hørsel.

– Er vårt tankesett rundt dette i ferd med å bli utdatert?

 – Tidligere var det mest profesjonelle filosofer som fant det betimelig å reise spørsmålet «hva er virkelig?» for fenomener i det daglige liv.  Digital teknologi har medført at visse varianter av dette spørsmålet føles nærværende og aktuelle for de fleste. Grunnen er at digitale teknologier har endret de praktiske målestokkene vi benytterfor skillet mellom det virkelige og ikke-virkelige. Målestokkene har blitt utdaterte, og vi trenger simpelthen tid til å etablere nye. Jeg mener at den virtuelle verden som beskrives i "Underlandet" er akkurat like virkelig som den vanlige verden, den er bare bygget opp på en annen måte. Jeg tror at om noen år vil man se tilbake på slike fortellinger om kunstige univers og undres over at vi oppfattet dette som et stort problem.

 

Video Førjulsstund på teateret

Førjulsstund på teateret

15. desember 2016

Hver dag frem til 22. desember blir det Førjulsstund på DNS. Her er en liten smakebit!

Musikaljentene og Tore Vagn Lid hedret med pris

Musikaljentene og Tore Vagn Lid hedret med pris

02. desember 2016
Tags: Nyheter

Hvert år deler Bergen Teaterforening ut priser til solid kunstnerskap og ungt initiativ. Pernillestatuetten gikk i år til regissør og dramatiker Tore Vagn Lid, mens tenåringene bak musikalen «Julens magi» mottok Rampeløkten.

Video Se hele lanseringen av 2017

Se hele lanseringen av 2017

28. november 2016
Tags: Video

Se hele lanseringen av 2017 i opptak her!

Tragikomiske helter og familiekrøll på DNS

Tragikomiske helter og familiekrøll på DNS

25. november 2016
Tags: Nyheter

Teaterklassikerne «Hamlet» og «Jeppe på Bjerget», verdensproblematikk og nære relasjoner utforskes på Den Nationale Scene neste år. En rød tråd i det mangfoldige programmet er det godes vilkår i en kynisk verden.

Video Misa prøver kostymer

Misa prøver kostymer

22. november 2016
Tags: Video

Se Misa prøve kostymer i denne smakebiten fra "Mummitroll i kulissene" som spilles på Store Scene til og med 10. desember.

Video Aladdin og Hans Magiske Europa Flyktningturné 2016-17

Aladdin og Hans Magiske Europa Flyktningturné 2016-17

16. november 2016
Tags: Video

En flyvende gummibåt, Humanitarians of Tinder, italiensk tomatmafia, syv millioner selvmordsbombere og en stor klype musikk og magi – ingrediensene er mange i eventyrblandingen vi får servert på Lille scene.

Video Frys!

Frys!

16. november 2016
Tags: Video

Skuespillerne i «Spellemann på taket» m. fl. gir deg med denne videoen en morsom innføring i en mye brukt skuespillerteknikk: Frys. Med fulle hus og en særdeles varm forestilling, er det lite kulde å spore, selv om de som ser på gjerne får frysninger av den fine historien og den flotte musikken. Har du ikke sikret deg billetter ennå, er det fremdeles mulig å få sett forestillingen innen 31. desember.

Hvis hus kunne synge

Hvis hus kunne synge

12. november 2016

Bjørn Willberg Andersen debuterer som dramatiker med musikkteater om Møhlenpris – en bydel han i bodd i i over 50 år.

 

Video Vargtime

Vargtime

10. november 2016
Tags: Video

Jazzforestillingen "Vargtime" er et møte med Gunnar Staalesens fortellerkunst og bandet Jan Kåre Hystad kvartett.

Video Lille Mys vise

Lille Mys vise

09. november 2016
Tags: Video

"Den fortryllende illsinte lykkelige My", synger Reny Gaassand Folgerø i denne videoen fra "Mummitroll i kulissene" som spilles tirsdag - fredag kl. 16.30 og lørdag kl. 15.00 på Store Scene.

Video Løperjenten (rekonstruert) - trailer

Løperjenten (rekonstruert) - trailer

31. oktober 2016
Tags: Video

Løperjenten (rekonstruert) er et samarbeidsprosjekt mellom DNS og Carte Blanche, fritt etter Vibeke Løkkebergs film. Urpremiere 20. oktober 2016.

Svensk stjerneregissør setter opp Hamlet på DNS

Svensk stjerneregissør setter opp Hamlet på DNS

27. oktober 2016

Stefan Larsson iscenesetter for første gang en forestilling i Norge når «Hamlet» har premiere på Den Nationale Scene i februar 2017.  Hovedrollen spilles av Preben Hodneland.

IMPROuke!

IMPROuke!

25. oktober 2016


Byens improgrupper og DNS’ eget ensemble møtes på Lille scene fra 8.-12. november. Kom og gi dem en utfordring!

Humor-duo om Aladdin på flukt

Humor-duo om Aladdin på flukt

20. oktober 2016

Åsleik & Jon har laget et lekent og musikalsk eventyr for voksne om flyktningkrisen.

Familiefest på Halloween & De Dødes Dag

Familiefest på Halloween & De Dødes Dag

19. oktober 2016
Tags: Halloween

Den Nationale Scene og BarneBIKS feirer Halloween & De Dødes Dag mandag 31. oktober. Vi starter feiringen på DNS kl. 16.30!

Lørdagscafé - 22. oktober

Lørdagscafé - 22. oktober

17. oktober 2016

Lørdag 22. oktober kl. 12.00 kan du møte Nina Goga, professor i barne- og ungdomslitteratur ved Høgskolen i Bergen, Fargespill-leder Ole Hamre og psykolog Bjarte Kyte. Vi får også møte en av Tove Janssons figurer fra Mummi-universet.

Video Bli med bak scenen på Spellemann

Bli med bak scenen på Spellemann

17. oktober 2016
Tags: Video

”Spellemann på taket” fortsetter å begeistre publikum. Ikke minst er forestillingen omfavnet av fantastisk musikk. Her kan du bli med i kulissene når orkesteret møter publikum. Suksess-musikalen spilles til 31. desember, og det er fremdeles mulig å få billetter.

Video Fra innerst i sjelen til fremst på store scene

Fra innerst i sjelen til fremst på store scene

17. oktober 2016
Tags: Video

På selveste Halloween skal vanlige mennesker trosse sceneskrekk og stå i spotlighten på Store Scene og lese høyt fra dagbøkene sine akkompagnert av tidsriktig musikk. Dette blir en morsom og gripende hyllest til dagboken. Ane Skumsvoll er konferansier og med seg har hun musikalsk altmuligmann Kristian Berg Jåtten. Her det duket for mange slagere fra 70-80 og 90-tallet.

Video Mummitroll-teaser

Mummitroll-teaser

06. oktober 2016
Tags: Video

Nå kommer Mummi og vennen hans til by’n!  Bli med dem på en spennende oppdagelsesferd på teatret – et magisk og underlig sted.  «Mummitroll i kulissene» av Tove Jansson er en morsom forestilling for alle mellom 4 og 100 år. Premiere er 14. oktober

Video Eli synger Ella... og mer

Eli synger Ella... og mer

06. oktober 2016
Tags: Video

Den anerkjente norske sopranen og TV-kjendisen Eli Kristin Hanssveen tar sitt eget show med sanger av Ella Fitzgerald og andre klassikere ispedd opera til Bergen.

Før premiere: Møt Løkkeberg og Tombre

Før premiere: Møt Løkkeberg og Tombre

05. oktober 2016

Torsdag 20. oktober er det klart for urpremiere på forestillingen ”Løperjenten (Rekonstruert)” inspirert av Vibeke Løkkebergs film, og denne ettermiddagen møtes filmskaperen og regissør Jon Tombre til samtale.

Video Møt Yente

Møt Yente

05. oktober 2016
Tags: Video

Møt Yente: Parmaker i Anatevka, noen-og-seksti, ganske selvopptatt, litt ensom & temmelig kleptoman...isk!

På spranget til noe stort – og dristig

På spranget til noe stort – og dristig

28. september 2016

Sterke krefter settes i sving når DNS og Carte Blanche stuper ned i Vibeke Løkkebergs univers.  «Løperjenten» vil aldri bli den samme etter dette adrenalinkicket.

Lørdagsforedrag: Mors historie - en familiesaga med Mona Levin

Lørdagsforedrag: Mors historie - en familiesaga med Mona Levin

28. september 2016
Tags: Foredrag

Lørdag 1. oktober kl. 12.00 i Teaterkjelleren møter du Mona Levin som gir innsikt i en lite kjent innvandringshistorie (som begynte i 1851), en vellykket integrasjonshistorie og hvor tragisk den likevel endte for den lille jødiske minoriteten i Norge under krigen. Mona Levin forteller den gjennom sin egen families, og spesielt morens, erfaringer.

Video Møt teaterrotten Emma

Møt teaterrotten Emma

28. september 2016
Tags: Video

Hils på teaterrotten Emma (Christine Hope) i "Mummitroll i kulissene som spilles på Store Scene fra 14. oktober.

Vår ære/vår makt settes opp igjen

Vår ære/vår makt settes opp igjen

27. september 2016
Tags: Nyheter

DNS setter opp igjen suksessen «Vår ære/Vår makt neste høst. Den utforskende og musikalske versjonen av Nordahl Griegs klassiker av Tore Vagn Lid og Cecilie Løveid vant både priser og publikums hjerter.

Ny markeds- og kommunikasjonssjef

Ny markeds- og kommunikasjonssjef

19. september 2016
Tags: Nyheter

Jane Jünger er ansatt som markeds- og kommunikasjonssjef på Den Nationale Scene.

Fantastiske anmeldelser

Fantastiske anmeldelser

19. september 2016
Tags: Anmeldelser

Musikalen "Spellemann på taket" får fantastiske anmeldelser etter helgens premiere på Store Scene.

Video Spellemann på taket - trailer

Spellemann på taket - trailer

15. september 2016
Tags: Trailer

Musikalen "Spellemann på taket" spilles på DNS fra 17. september - 31. desember. Regi er ved Svein Sturla Hungnes.

DNS med unik vandreforestilling på Scandic Neptun

DNS med unik vandreforestilling på Scandic Neptun

14. september 2016

Sammen med Scandic Neptun presenterer Den Nationale Scene forestillingen «Vinter» av Jon Fosse. Her får publikum nærkontakt med et forelsket par og følger dem blant annet opp på hotellrommet og i hotellbaren. 

Lørdagscafé - 17. september

Lørdagscafé - 17. september

13. september 2016

Lørdag 17. september kl. 15.00 inviterer vi til Lørdagscafé i Publikumsfoajeen. Møt psykolog Frode Thuen og skuespiller Stig Amdam sammen med datteren Marie, vokalist i Razika. Hun har også med seg gitaren…

Video Vinter - teaser

Vinter - teaser

13. september 2016
Tags: Video

Små tilfeldigheter kan utløse store skred. I "Vinter" skildrer Jon Fosse lengselen etter, og redselen for, å la seg rive med. Her er en liten smakebit!

Bokklubb 10. september

Bokklubb 10. september

05. september 2016
Tags: Bokklubb

Lørdag 10. september kl. 13.00 inviterer vi til bokklubb i Teaterkjelleren, med utgangspunkt i Jon Fosse og Harold Pinter.

Bare gode anmeldelser

Bare gode anmeldelser

05. september 2016
Tags: Anmeldelser

"Kjøkkenheisen - The Dumb Waiter" får bare god anmeldelser etter premieren 2. september.

Hardkokt og ellevilt om fascismeflørting

Hardkokt og ellevilt om fascismeflørting

03. september 2016

Statsteateret er beskrevet som en blanding av Quentin Tarantino og Monty Python - rått, raust og ustyrtelig morsomt.

Video Smakebit fra Spellemann-prøvene

Smakebit fra Spellemann-prøvene

31. august 2016
Tags: Video

Spellemann på taket har sålangt forhåndssolgt 14 000 billetter. Her er en liten smakebit fra prøvene på Store Scene.

Mummi og den magiske verden

Mummi og den magiske verden

30. august 2016
Tags: Nyheter

Teateret er et underlig, magisk sted hvor det mest utrolige kan skje. Det oppdager Mummitrollet og vennene hans når de må søke ly hos teaterrotten Emma og plutselig selv står på scenen.

LES TEATERMAGASINET PÅ NETT

LES TEATERMAGASINET PÅ NETT

29. august 2016

Høstens utgave av Teatermagasinet er klart - les det her!

Nervepirrende og surrealistisk Pinter

Nervepirrende og surrealistisk Pinter

25. august 2016
Tags: Nyheter

To menn i en kjeller. De leser avisen, drikker te, pusser våpnene og småkrangler som et ektepar. De venter på jobbinstrukser som vanlig. Men noe er feil.

Video Kjøkkenheisen - trailer

Kjøkkenheisen - trailer

24. august 2016
Tags: Video

To menn i en kjeller. De leser avisen, drikker te, pusser våpnene og småkrangler som et ektepar. De venter på jobbinstrukser som vanlig. Men noe er feil. Her er traileren med Karl Bomann-Larsen og Jon Ketil Johnsen.

En ny vår på DNS i høst

En ny vår på DNS i høst

16. august 2016
Tags: Nyheter

Med varme og humor forteller høstens forestillinger på Den Nationale Scene om vårt møte med det ukjente, det nye og fremmede. Hva er trygghet og felleskap, og ikke minst - hva er mot?

Video Behind the scenes

Behind the scenes

20. juni 2016
Tags: Video

Bli med Pål Rønning og Tormod Løvold bak scenen like før forestillingsstart på komedien "Direktøren for det hele".

Medaasprisen til DNS

Medaasprisen til DNS

14. juni 2016
Tags: Nyheter

Teatersjef Agnete Haaland gler seg til å få Medaasprisen til Den Nationale Scene.

Prisdryss til ”Vår ære/vår makt"

Prisdryss til ”Vår ære/vår makt"

12. juni 2016

Den utforskende, uredde og musikalske versjonen av Nordahl Griegs klassiker mottok hele tre Hedda-priser under utdelingen på Nationaltheatret.

Video I gang med Spellemann!

I gang med Spellemann!

09. juni 2016

Musikalfeber!

«En fest av en forestilling»

«En fest av en forestilling»

19. mai 2016

Både publikum og presse har mottatt den absurde komedien «Direktøren for det hele» med vidåpen latterdør.

Mange Hedda-nominasjoner til DNS

Mange Hedda-nominasjoner til DNS

19. mai 2016

DNS er blitt nominert til hele fem Heddapriser, og både «Forbrent» og «Vår ære/vår makt» er nominert som Årets forestilling.

Scener fra et forfattertreff

Scener fra et forfattertreff

18. mai 2016

Denne uken dukker ti skuespillere ned i nye tekster av Olaug Nilssen. Lørdag 28. mai kan du få et innblikk i hvordan de jobber med materialet som gir et morsomt skråblikk på litterære miljø.

Lørdagsforedraget Anne-Grete Strøm-Erichsen

Lørdagsforedraget Anne-Grete Strøm-Erichsen

02. mai 2016

"Kvinnelig lederskap, ansvar og handling" er temaet når Anne-Grete Strøm-Erichsen holder foredrag på DNS 7. mai kl 12:00.

Fryder seg med fandenivoldske fortellinger

Fryder seg med fandenivoldske fortellinger

28. april 2016

På saftig bergensk og med mye galgenhumor boltrer Wenche Kvamme seg i frodige kvinneliv. «Mamma heks» er fortellerteater som tar innersvingen på tilhørerne.

Møt Tonje Glimmerdal på Fløyen!

Møt Tonje Glimmerdal på Fløyen!

27. april 2016

Tonje og pappaen blir med når FløyenKids inviterer til klatrefest i en ni meter høy klatrevegg på lørdag 30. april. De to lover felles oppvarming full av fart og sjølvtillit!

Få spesialtilbud som DNS-ambassadør 18–25

Få spesialtilbud som DNS-ambassadør 18–25

26. april 2016

Er du mellom 18 og 25 år, glad i å se forestillinger og ønsker at flere skal dele din interesse? Bli vår ambassadør og få unike invitasjoner, fribilletter og nye opplevelser tilbake. Du får også være med å utvikle teaterets tilbud til unge voksne. Vi inviterer til kick-off mandag 2. mai kl 17:00.

Video Bamse om identitet og moral i "Underlandet"

Bamse om identitet og moral i "Underlandet"

26. april 2016

Vil du vite mer om hva skuespillerne tenker rundt tematikken i den psykologiske thrilleren "Underlandet"? Lurer du på hva Bjørn Willberg Andersen mener om identitet og moral knyttet til fantasiunivers - som karakter på teateret - eller opplevelse som sexy bandmedlem i dataspillet Second Life?

Digital virkelighet gir nye svar på gamle filosofiske problemer

Digital virkelighet gir nye svar på gamle filosofiske problemer

25. april 2016

"Underlandet og vårt møte med digital teknologi griper inn i de store, tidløse spørsmål fra filosofien: Hva er virkelighet? Hvem er jeg?

Lørdagscafé: Hvordan opptre i eventyrland?

Lørdagscafé: Hvordan opptre i eventyrland?

21. april 2016

Lørdag 23. april kl. 12 snakker skuespiller Bjørn Willberg Andersen om identitet og moralske dilemma i digitale virkeligheter sammen med forfatterne Edy Poppy og Tam Cy Albert som nylig ga ut romanen «Farvel eventyrland».

Gode anmeldelser

Gode anmeldelser

19. april 2016

Norgespremieren på "Underlandet" får gode anmeldelser. BT gir terningkast 5 og slår fast at "«Underlandet» er fascinerende og skremmende", mens BA slår fast at "«Underlandet» konfronterer deg med ubehagelige spørsmål i en forførende teatervirkelighet".

Video Med Mamma Heks på prøve

Med Mamma Heks på prøve

14. april 2016
Tags: Video

"Mamma Heks" med Wenche Kvamme på scenen og Frode Rasmussen i registolen prøver for tiden i Sentralbadet. På starten av en prøve diskuterte de to ringrevene plasseringen av skriftestolen på scenen. Her kan du se hvordan det gikk. Premiere på Lille Scene 7. mai!

Lørdagforedraget: Jenters og kvinners bruk av nettet

Lørdagforedraget: Jenters og kvinners bruk av nettet

11. april 2016

Jill Walker Rettberg er professor ved Universitet i Bergen, med digital kultur som spesialfelt. Hun har publisert en rekke bøker og er en aktiv samfunnsdebattant.

Video Underlandet - Trailer

Underlandet - Trailer

08. april 2016
Tags: Video

"Underlandet" har norgespremiere på Store Scene 16. april. Her er traileren til den psykologiske thrilleren hvor fantasier blir virkelighet! Video: Ole Friele jr. Musikk: Gaute Tønder.

Billettgaver til humanitære organisasjoner

Billettgaver til humanitære organisasjoner

06. april 2016

Den Nationale Scene har inngått et samarbeid med Kavlifondet. Det betyr at brukere av en rekke humanitære organisasjoner i Bergen får tilbud om fribilletter til teaterets produksjoner.

Møteplass: Virtuell virkelighet

Møteplass: Virtuell virkelighet

05. april 2016

Kan den virtuelle verdenen bli mer virkelig enn den «virkelige» verdenen? Er man seg selv i dataspill? Hva drømmer spillutviklerne om? Blir man klokere og får høyere sosial intelligens av å spille gode dataspill?

Video 5 på gaten om VR

5 på gaten om VR

05. april 2016
Tags: Video

Det nærmer seg norgespremiere på «Underlandet» – forestillingen hvor fantasier blir virkelig...
Vi har spurt 5 på gaten om hvilken virtuell virkelighet de ville skapt?

Video Skuespillerne tester VR

Skuespillerne tester VR

05. april 2016
Tags: Video

Bli med når skuespillerne i "Underlandet" besøkte spillutviklerne i Goon Tech og Rain Games for å sjekke ut Oculus Rift.

Absurd arbeidsliv på tulledansk

Absurd arbeidsliv på tulledansk

29. mars 2016

I filmregissøren Lars von Triers «Direktøren for det hele» kan DNS-ensemblet boltre seg i situasjonskomikk og gjenkjennelige karakterertrekk.

Video Påskehilsen fra Underlandet

Påskehilsen fra Underlandet

18. mars 2016
Tags: Video

Uken før påske var vi med en munter gjeng fra "Underlandet" på solrike Ulriken. Men hva skulle de egentlig der? Svaret på denne påskenøtten får du muligens i denne reportasjen og med dette ønsker vi alle en deilig påske!

Video Maria Parr og Sigrid Moldestad på Lørdagscafé

Maria Parr og Sigrid Moldestad på Lørdagscafé

17. mars 2016

Den populære forfatteren Maria Parr kom til Bergen for å se  "Tonje Glimmerdal" og gjestet lørdagscaféen sammen med musiker og skuespiller Sigrid Moldestad.

Video Et forførende fantasiunivers

Et forførende fantasiunivers

16. mars 2016

Hvordan iscenesetter man en virtuell virkelighet på teateret?

– Kiler publikum etter tur

– Kiler publikum etter tur

14. mars 2016

Knut Nærum har oversatt «Direktøren for det hele» og mener det er så mange morsomme situasjoner i stykket at publikum kommer til å le på de rareste steder.

Lørdagscafé: Møt Maria Parr

Lørdagscafé: Møt Maria Parr

08. mars 2016

Lørdag 12. mars kl.12.00 inviterer vi til Lørdagscafé i Publikumsfoajeen hvor du kan møte barnebokforfatter Maria Parr.

Hellemyrsfolket nominert til pris

Hellemyrsfolket nominert til pris

07. mars 2016
Tags: Nyheter

Musikalen "Hellemyrsfolket" er nominert til Musikkteaterprisen 2015 i kategorien "Årets forestilling".

Dette skriver anmelderne

Dette skriver anmelderne

07. mars 2016
Tags: Anmeldelser

Klikk på de ulike lenke for å lese de gode anmeldelsene til Tonje Glimmerdal.

Video Tonje Glimmerdal - trailer

Tonje Glimmerdal - trailer

29. februar 2016
Tags: Video

Tonje er den tøffeste i Glimmerdalen. Hun suser avgårde på ski og kjelke, men er også den som tør å stille spørsmål der de voksne tier. "Tonje Glimmerdal" er en varm, morsom og musikalsk familieforestilling full av "fart og sjølvtillit!

Inviterer til fart og moro i Teaterparken

Inviterer til fart og moro i Teaterparken

24. februar 2016

Lørdag 05. mars kan du skli, teste miniski eller prøve deg i hoppbakke utenfor teateret. 

Veldig tøysete teaterdebut

Veldig tøysete teaterdebut

23. februar 2016

Flere ganger for dagen fremover fylles DNS opp av babyer som aldri har vært på teateret før. Der møter de en prisbelønnet kvartett i en herlig verden av tøys og sang.

- Jeg prøver å få Adolf Eichmann inn i kroppen

- Jeg prøver å få Adolf Eichmann inn i kroppen

22. februar 2016

Slik beveger skuespiller Øystein Røger seg inn i SS-offiseren.

Er Stine like tøff som Tonje Glimmerdal?

Er Stine like tøff som Tonje Glimmerdal?

22. februar 2016

Moren til DNS-nykommeren Stine Robin Bergen Hansen visste at datteren kom til å bli skuespiller. Hun så nemlig hvor intenst datteren betraktet seg i speilet allerede da hun var 2 år gammel!

Sherlock Holmes fikk Karoline på sporet av musikken

Sherlock Holmes fikk Karoline på sporet av musikken

22. februar 2016

Karoline Krüger har komponert musikken til «Tonje Glimmerdal». - Sherlock Holmes lærte meg at letthet, fart og action kan kombineres musikalsk, sier hun.

- Jeg kjenner meg igjen i rushet man får

- Jeg kjenner meg igjen i rushet man får

22. februar 2016

Skuespiller Siren Jørgensen har selv vært så oppslukt at hun forsvant helt inn i et dataspill. Nå skal DNS forvandles til en digital virkelighet.

Snart inntar de teateret med flere tusen blomster

Snart inntar de teateret med flere tusen blomster

22. februar 2016

Sjekk hvordan den virtuelle virkeligheten skal skapes på Den Nationale Scene.

Snart tar DNS deg med inn i fremtiden: Slik ser Erik Newth for seg 2026

Snart tar DNS deg med inn i fremtiden: Slik ser Erik Newth for seg 2026

22. februar 2016

«Barn har tilbragt totalt et år i spillvirkeligheten når de fyller 18 år,» skriver Eirik Newth om forestillingen «Underlandet».

Stiller aktuelle spørsmål

Stiller aktuelle spørsmål

10. februar 2016

Stykket om Adolf Eichmanns siste timer er et ubehagelig ekko til det som foregår rundt oss akkurat nå”, mener VG som ga forestillingen ”Samtale før døden” terningkast 5 i helgen.

Breivik og Eichmann - anstendighetsbrødre

Breivik og Eichmann - anstendighetsbrødre

10. februar 2016

Anders Behring Breivik og Adolf Eichmann møter hverandre i jakten etter det rene, konfliktfrie samfunnet. Og i ønsket om å beholde sin egen moralske renhet, skriver Bernt Hagtvet.

Bernt Hagtvet, professor i statsvitenskap

Absurd romferd

Absurd romferd

09. februar 2016

Hva oppstår når skuespiller og komiker Tormod Løvold alene sendes ut i verdensrommet? En smule galskap og litt til ettertanke…kanskje.

Video Hva sier Price etter premieren?

Hva sier Price etter premieren?

07. februar 2016
Tags: Video

Lørdag 6. februar var det norgespremiere på "Samtale før døden". Her er dramatikerens reaksjon etter premieren.

Vil bruke forestilling til å diskutere mobbing i skolen

Vil bruke forestilling til å diskutere mobbing i skolen

05. februar 2016
Tags: Nyheter

- Jeg kommer helt klart til å ta med elevene mine og bruke forestillingen i undervisningen. Dette er midt i blinken, sier lærer Line Nordanger på Bergen Private Gymnas.

Statist? Javisst!

Statist? Javisst!

04. februar 2016

- Det er mange skuespillerspirer som sier at de aldri ville spilt i «Hotel Cæsar», men jeg synes man bør se på alt som en mulighet og en erfaring.

Barnekarneval på DNS

Barnekarneval på DNS

02. februar 2016
Tags: Karneval

Vi inviterer til en morsom og fargerik fastelavensfeiring i Publikumsfoajeen på Den Nationale Scene lørdag 6. februar kl. 13 - 15.

Video Samtale før døden - Eichmanns siste timer

Samtale før døden - Eichmanns siste timer

02. februar 2016
Tags: Trailer

Drama om mannen som hadde logistikkansvaret for jødeutryddelsene under andre verdenskrig. Regi Lasse Kolsrud. Norgespremiere på Store Scene 6. februar.

Får kjempeanmeldelser

Får kjempeanmeldelser

01. februar 2016
Tags: Anmeldelser

"Vår ære/vår makt" får kjempeanmeldelser i pressen etter urpremieren 29. januar. BT gir like godt en sekser, mens BA og Dagbladet gir terningkast fem til Tore Vagn Lid og Cecilie Løveids granskning av Nordahl Griegs drama.

Tett på folkemordets stillferdige mellomleder

Tett på folkemordets stillferdige mellomleder

27. januar 2016

Dramatiker Adam Price vil minne om Eichmanns ”normalitet” og alles personlige ansvar gjennom stykket ”Samtale før døden - Eichmanns siste timer”.

Video Vår ære/vår makt

Vår ære/vår makt

26. januar 2016
Tags: Video

Se video fra forestillingen som har fått kjempeanmeldelser i pressen. Video: Ole Friele jr.

Byvandring

Byvandring

25. januar 2016
Tags: Byvandring

I forbindelse med “Vår ære/vår makt” inviterer vi til byvandring i forkant av forestillingen.

Ingen forestillinger