Sigmund Njøs Hovind Foto: Ole Friele jr.

2015 på DNS: –Majoriteten har ikke alltid rett

19. november 2014

I 2015 tar vi tak i den ene som står mot de mange. Det modige individet som tør å gå i mot makten. I tillegg har vi flyttet på flere produksjoner for å etterkomme det som nærmest er blitt et folkekrav, nemlig at flere skal få mulighet til å se Frode Gryttens "Sånne som oss" og Gunnars Staalesens dramatisering av Amalie Skrams "Hellemyrsfolket".

Dr. Tomas Stockmann i "En Folkefiende" blir en folkefiende fordi han tør å si fra at badevannet er forgiftet.

Anne Pedersdotter blir urettmessig brent som heks fordi hun truer felleskapets normer og verdier. Othello er en fremmed i et rike han aldri har vært en del av.  Momo tar kampen opp mot en stat som har mistet all humanisme og menneskelig omtanke.

"Dere skjønner det, at den sterkeste mannen i verden, det er han som står mest alene.”, sier Dr. Stockmann. Men er det egentlig sant?

Agnete + Absence
Teatersjef Agnete G. Haaland og dansegruppen Absence Crew som er tilbake på DNS i 2015 med urpremieren på "Norr". Foto: Ole Friele jr.

Verden i dag er full av modige mennesker som står opp for andre, som sloss for sannheten.

Mange av dem lever i livsfare og mange blir drept og forfulgt.

I «Forbrent» tas vi rett inn i vår egen samtid. Det er borgerkrig i landet og nære slektninger står mot hverandre i et blodig oppgjør. Det kan være et bilde på dagens Syria. Det kan være et bilde på hvilken som helst konflikt i Midtøsten.

Men hvem står opp for den modige? For «folkefienden»? For idealisten som forfekter sannheten?

Biskopen i  «Anne Pedersdotter» utsetter Anne Pedersdotter for en hekseprøve som skal bevise om hun er heks eller ikke. Han spør:

”Er det noen her til stede som vil avverge en slik prøve, må de tre frem”. Ingen melder seg.

Hvor mange av oss hadde hatt mot til å melde seg ?

Hvor modige er vi når det gjelder?

Livet og verden er full av store dilemmaer. Våre valg hver eneste dag kan få enorme konsekvenser for andre mennesker.

Mitt mål er at vi alle skal bli litt modigere som mennesker etter å ha vært på Den Nationale Scene.

Eller som dikteren, den tyske teologen Martin Niemøller som satt fire år i konsentrasjonsleiren Dachau, har formulert det:

"Først tok de kommunistene

men jeg brydde meg ikke

for jeg var ikke kommunist.

Deretter tok de fagforeningsfolkene

men jeg brydde meg ikke

for jeg var ikke fagforeningsmann.

Så tok de jødene

men jeg brydde meg ikke

for jeg var ikke jøde.

Til slutt tok de meg. Men da var det ingen igjen til å bry seg."

Agnete G. Haaland

Teatersjef

Repertoar DNS 2015

«En folkefiende»

Av Henrik Ibsen

Henrik Ibsens klassiker «En folkefiende» handler om Dr. Stockmann som kjemper for sannheten i en by hvor lønnsomheten og det gode omdømme skal forsvares for enhver pris.  Som nyansatt tilsynslege på en badeanstalt blir han klar over at vannet er forgiftet. Dette er en oppdagelse som kan få store politiske og økonomiske konsekvenser for det lille samfunnet, men som skal få enda større konsekvenser for Stockmann og hans familie. Selv med stempelet «folkefiende» blir han stående i sin kamp og konkluderer: «Den sterkeste mann i verden, det er han som står mest alene».

Ibsens drama har brennende aktualitet den dag i dag og Øyvind Bergs bearbeidelse fokuserer på en av vår tids store utfordringer; markedskreftenes og lobbyvirksomhetens innflytelse på det politiske spillet.

Rollen som Dr. Stockmann spilles av Stig Amdam. Han er kjent fra mange store roller på DNS, men også som dramatikeren bak bl.a. «Dyveke» og som regissør. Marianne Nielsen som fru Stockmann har spilt mange store Ibsen-roller, bl.a. Hedda Gabler. Ole Martin Aune Nilsen spiller rollen som Dr. Stockmanns bror og mellom disse to brødrene utspiller det seg en skitten maktkamp.

Regissør: Victoria Meirik. Scenograf: Susanne Münzner. Med: Stig Amdam, Marianne Nielsen, Katrine Dale, Ole Martin Aune Nilsen, Sverre Røssummoen, Jon Ketil Johnsen, Audun Sandem, Eirik del Barco Soleglad og Kristoffer Sagmo Aalberg.

Premiere på Store Scene 17. januar

 

«Othello»

Av William Shakespeare

Othello er den fremmede hærføreren som blir dradd inn i et intenst kjærlighets- og sjalusidrama. Han blir utsatt for et stygt maktspill der ambisjon og hevn er hovedingredienser. «Othello» handler om å stå alene utenfor fellesskapet og om å være annerledes. Hovedrollen som Othello spilles av Hollywood-stjernen Bill Pullman og i Stein Winges regi vektlegges språk og kulturell bakgrunn som den store barrieren mellom han og de andre karakterene i stykket. Siren Jørgensen er tilbake på DNS i den store kvinnerollen som Desdemona, mens Jan Sælid blir sentral som manipulerende Iago.  Igjen skal vi oppleve et av William Shakespeares drama i tett format i Teaterkjelleren.

Regissør: Stein Winge. Bearbeidelse: Bibbi Moslet. Scenograf: Tine Schwab.

Med: Bill Pullman, Siren Jørgensen, Jan Sælid, Frode Bjorøy, Pål Rønning, Ane Skumsvoll, Susann Bugge Kambestad, Karl Bomann-Larsen og Kim Kalsås.

Premiere i Teaterkjelleren 7. februar

 

«Momo, eller kampen om tiden»

Av Michael Ende

Den lille jenten Momo oppdager at det finnes en hær av grå menn som stjeler menneskenes tid. Hun tar opp kampen mot dem. Ved hjelp av Mester Tid og den magiske skilpadden Kassiopeia skal de redde verden slik at menneskene igjen kan få eie sin egen tid.   

Den tyske forfatteren Michael Ende skrev barneboken «Momo, eller kampen om tiden» i 1973 som science fiction. I dag vil nok de fleste, både barn og voksne, gjenkjenne seg i tematikken; tidsklemmen.

Historien om Momo har vært filmatisert i flere land og spilt på mange teater-scener. I Sverige er den etter hvert å betrakte som en klassiker og er mye spilt og lest. Den Nationale Scene byr på en helt ny dramatisering med lekende iscenesetting. Her blir det lagt vekt på varme, spenning og ikke minst aktualitet for de fleste barn og familier i vår tid. 

Rollen som Momo spilles av Thea Borring Lande og med seg får hun blant andre Ragnhild Gudbrandsen og Tore Chr. Sævold som endelig er tilbake på DNS. 

Passer for barn fra 4-5 år.

Dramatisert av Torkil Sandsund og Solrun Toft Iversen. Regissør: Kjersti Elvik. Scenograf: Tore Sæther. Med: Thea Borring Lande, Tore Chr. Sævold, Tormod Løvold, Hadle Lavold Reisæter, Irene Waage, Knut Elvik, Ragnhild Gudbrandsen, Malin Solli, Claus Sellevoll m.fl.

Premiere på Store Scene 13. februar

 

«Anne Pedersdotter»

Av Hans Wiers-Jenssen

Anne Pedersdotter ble brent som heks i Bergen i 1590. Hans Wiers-Jenssens historiske drama er fritt basert på hennes skjebne. I stykket fra 1906 bruker Wiers-Jenssen hennes hekseridom som bakteppe for et medrivende og lidenskapelig drama om plikt, lyst og svik, om hemmelige drifter og offentlig fordømmelse. 

Dramaet byr på sterke kvinneskikkelser og favner både religion, politikk, erotikk og generasjonsmotsetninger. «Anne Pedersdotter» ble sist satt opp på DNS i 1990 og har også blitt filmatisert og bearbeidet til opera. I 2013 ble «Anne Pedersdotter» kåret som ett av de 10 beste skuespillene etter Henrik Ibsen på Morgenbladets kanon-liste. Rollen som Anne Pedersdotter spilles av Reny Gaassand Folgerø og Absalon Beyer spilles av Jon Ketil Johnsen. Wiers-Jenssen-tolkeren frem for noen, Frode Rasmussen, er tilbake på DNS i rollen som prest. 

Regissøren Leif Stinnerbom, er kjent for å bruke sterke musikalske uttrykk og er en av Skandinavias fremste teaterinstruktører på folkekultur. Dette tar han med seg inn i dette spennende og nervepirrende dramaet.

Regissør: Leif Stinnerbom. Scenograf: Silje Sandodden Kise. Med: Jon Ketil Johnsen, Kristoffer Sagmo Aalberg, Reny Gaassand Folgerø, Rhine Skaanes, Bjørn Willberg Andersen, Ole Martin Aune Nilsen, Frode Rasmussen, Sverre Røssummoen, Eirik del Barco Soleglad, Sissel Ingri Tank-Nielsen m.fl.

Premiere på Store Scene 21. mars

 

«Ingenting av meg»

Av Arne Lygre

Endelig debuterer dramatikeren og forfatteren Arne Lygre på hjemmebane! Bergenseren har hatt stor suksess som dramatiker både på utenlandske scener og på scener andre steder i Norge. Da «Ingenting av meg» hadde urpremiere i Stockholm, sendte avisen The Guardian i London anmelder fra England for å få med seg begivenheten. Anmeldelsene har da også vært gode.

«Ingenting av meg» handler om en moden kvinne som innleder et forhold til en langt yngre mann. Hun forlater mann og barn for å leve ut lidenskapen med den unge. Men blir dette den store lykken? Eller blir de innhentet av fortiden og det som har skjedd i deres tidligere liv?

Den danske regissøren Kamilla Bach Mortensen har blant annet markert seg på anerkjente Betty Nansen Teatret i København. Nå debuterer hun i Norge med Arne Lygres sterke og poetiske tekst om livets veivalg.

Da Arne Lygre vante Ibsenprisen i 2013 roste juryen han for skildringen av «vår tids konstante iscenesettelse av egen identitet».

Regissør: Kamilla Bach Mortensen. Scenograf: Ingvild Rømo Grande.

Med: Ane Skumsvoll, Stian Isaksen og Marianne Nielsen

I samarbeid med Festspillene i Bergen.

Premiere i Teaterkjelleren 9. mai

 

«Forbrent»

Av Wajdi Mouawad

En mor etterlater tvillingparet Simon og Jeanne hvert sitt testamente. Tvillingene vet at moren deres har vært gjennom gruoppvekkende hendelser i livet; hun unnslapp krigen, men har ikke snakket på 16 år.  I testamentet til den ene tvillingen står det: «Finn din far. Gi han dette brevet.» I testamentet til den andre tvillingen står det: «Finn din bror. Gi han dette brevet.» Søskenparet aner ikke at de har en bror og har aldri kjent sin far. Dermed rulles en spennende kriminalhistorie om kjærlighet ut på Store Scene på DNS. For selv om «Forbrent» tar opp dagsaktuelle problemstillinger om krig, vold og ondskap, så er dette kritikerroste stykket først og fremst en krim med en meget overraskende slutt. Dessuten er det en fortelling om morskjærligheten som overlever alt. Og da mener vi absolutt alt.

Regissør: Kjersti Horn. Scenograf: Sven Haraldsson.

Norgespremiere på Store Scene 12. september

 

«En julefortelling»

Av Charles Dickens

For mange blir det ikke jul uten «En julefortelling» av Charles Dickens. Denne senhøsten og vinteren vil Den Nationale Scene virkelig sette barn og voksne i julestemning med den klassiske fortellingen om den rike gnitalusen Scrooge som blir hjemsøkt av tre spøkelser. Møtet med dem forandrer den gretne gnieren og han innser at han bør hjelpe de stakkars fattige. Denne rørende historien er utgangspunktet for en storslått teateropplevelse med spenning, sjarm og stemning på Store Scene. 

I tillegg til å være Shakespeare-ekspert er regissør Tim Carroll også en berømt Dickens-tolker. Vi føler oss derfor overbevist om at «En julefortelling» er i de beste hender.

Regissør: Tim Carroll. Scenografi: Christine Lohre.

Premiere på Store Scene 9. oktober

 

Amalie Skrams

«Hellemyrsfolket»

En musikal av Gunnar Staalesen og Julian Berntzen

Det er rett og slett blitt et folkekrav i Bergen at DNS må sette opp igjen musikalen «Hellemyrsfolket» i løpet av 2015. Over 34.000 billetter ble i 2014 solgt på rekordtid. Det er ingen tvil om at med Julian Berntzens musikk og Gunnar Staalesens versjon av Amalie Skrams beretning om Myre-slekten, har Norge fått en ny musikal på høyt internasjonalt nivå. Skuespillere, sangere, musikere, regissør, scenograf og andre er rost opp i skyene, og det er derfor med stor glede at DNS kan presentere «Hellemyrsfolket» også i 2015. André Søfteland som fikk sitt definitive gjennombrudd i denne musikalen, har sammen med resten av ensemblet, blitt løftet frem av et begeistret publikum gjennom 82 forestillinger. Nå er de på plass igjen fra 3. november og ut året. Gled deg!

Regissør: Johan Osuldsen. Scenograf/kostymedesigner: Tine Schwab. Komponist: Julian Berntzen.

Nypremiere på Store Scene 5. november

 

«Sånne som oss»

Av Frode Grytten

Våren 2014 gikk folk mann av huse for å se Frode Gryttens dramatikerdebut om tre generasjoner Loddefjord-beboere i «Sånne som oss». Historien var ledsaget av John Olav Nilsens musikk, arrangert og fremført av Thea Hjelmeland.

«Sånne som oss» ble en solid suksess og ble spilt for fulle hus i Teaterkjelleren i hele spilleperioden. Nå kan nye publikummere også få komme bak dørene i Loddefjord.

Regissør Lasse Kolsrud, kjent både fra «Bikubesong» og «Førstereis», har igjen skapt en forestilling som treffer både unge mennesker og de som har levd lenge. De spenstige musikalske tolkningene, Frode Gryttens nære tekst og et stjernelag på scenen, gjør dette til en teateropplevelse du tar med deg ut i høstmørke og ikke glemmer med det første.

Regissør: Lasse Kolsrud. Scenograf: Carle Lange. Med: Ragnhild Gudbrandsen, Jonatan Filip, Thea Hjelmeland, Bjørn Willberg Andersen, Wenche Kvamme, Yngve Seterås og Malin Solli.

Nypremiere i Teaterkjelleren 11. september

 

«Shakespeares samlede verker (lett forkortet)»

Av Jess Winfield, Adam Long & Daniel Singer

“En to timers latterkrampe”, skrev Bergens Tidendes anmelder Ingvild Bræin etter DNS-premieren på denne elleville komedien. Og så la hun til: «Glimrende Shakespeare lapskaus».

Tre lekne og sjarmerende DNS-skuespillere sjonglerer hele 37 av Shakespeares skuespill i løpet av forestillingen. Det blir ellevilt, sprøtt og morsomt. Dette er en gøy opplevelse både for de som elsker William Shakespeare, men også for dem som ikke har sett noe av Shakespeare i det hele tatt.

Oversetter: Randolf Walderhaug. Regissør: Pål Rønning. Scenograf: Inspirert av Arne Nøst og tegnet av Jan Aage Rugaard.

Med: Eirik del Barco Soleglad, Frode Bjorøy og Tormod Løvold.

Nypremiere på Store Scene 11. mai

 

«Leketøys»

Formiddagsteater for de yngste, 0 – 3 år

Dette er en liten hyllest til leken og nysgjerrigheten, og vårt store ønske om å bevare barnets undring. Møt Boba og Eia og deres magiske univers fylt med farger og fantasifulle lyder. Her er mye som skal lekes og bygges med, oppdages og utforskes. Sammen er de fryktløse oppdagere i en verden som enda er ganske ny for dem.

Med: Monica Solheim og Gabrielle Barth

Koreograf/regikonsulent: Camilla Skrede Johannesen

Spilles på Lille Scene 10. – 28. februar. Mandag - fredag kl. 09.30 og 11.00. Lørdag kl. 11.00, 12.30 og 14.00.

 

«LilleLAB»

Regissør Tim Carroll har ansvar for LilleLAB2 og vil sammen med en gjeng aktive skuespillere invitere til premiere på Lille Scene under Festspillene i mai.

Teatrets laboratoriescene der det intime teaterrommet står i fokus. Med kortere planleggingshorisont kan vi gripe fatt i ideer og prosjekter raskt og sette dem i scene. Derfor er heller ikke de tre LilleLAB-produksjonene klare ennå.

LilleLAB 1: Premiere 20. mars

LilleLAB 2: Premiere 22. mai

LilleLAB 3: Premiere 30. oktober

 

Repertoar-listen er foreløpig. Vi bestreber oss på interessante gjestespill m.m. også i 2015.

Video Se duett med Krüger og Søfteland

Se duett med Krüger og Søfteland

22. desember 2014
Tags: Video

Se "Balladen om Lydia Munthe og Sivert Sjursen" fremført av Karoline Krüger og André Søfteland fra musikalen "Hellemyrsfolket".

Berntzen og Staalesen signerer CD

Berntzen og Staalesen signerer CD

19. desember 2014
Tags: Salg

Fredag 19.12 signerer Julian Berntzen og Gunnar Staalesen CD-albumet fra musikalen "Hellemyrsfolket" i Vestibylen på DNS.

Første singel fra Hellemyrsfolket

Første singel fra Hellemyrsfolket

19. desember 2014
Tags: Nyheter

På julaften kan du forhåndsbestille og lytte til «Det skulle vært meg» singelen med Herborg Kråkevik. Den nydelige balladen vil være i salg på Itunes fra 1.januar 2015.

Video Pullman møtte pressen

Pullman møtte pressen

18. desember 2014
Tags: Nyheter

Torsdag morgen brukte Hollywood-stjernen Bill Pullman to og en halv time på å svare på spørsmål fra norske journalister. Etterpå gikk turen rett videre til prøvene på "Othello" i de midlertidige prøvelokalene på Ricks, tett fulgt av et kobbel fotografer.

Bill Pullman er på plass

Bill Pullman er på plass

16. desember 2014

Tirsdag formiddag ankom Bill Pullman DNS og sitt nye hjemsted de neste tre månedene.

Prøvestart på Momo

Prøvestart på Momo

08. desember 2014
Tags: Nyheter

Gled dere, alle som elsker teater for hele familien! Prøvene på «Momo, eller kampen om tiden» har startet!

Wilmann til Sundance

Wilmann til Sundance

05. desember 2014
Tags: Nyheter

Ine Marie Wilmann har hovedrollen i spille­filmen «De nærmeste», som er kommet inn i hovedkonkurransen på en av USA viktigste filmfestivaler, skriver BT.

Medealand nominert til pris

Medealand nominert til pris

04. desember 2014

"Medealand" er nominert til Natt & Dags Bergenprisen i kategorien "Årets scenekunst" 2014.

Prøvestart på Othello

Prøvestart på Othello

01. desember 2014
Tags: Nyheter

Mandag ønsket teatersjef Agnete G. Haaland og regissør Stein Winge skuespillerne velkommen til prøvene på "Othello". Hollywood-stjernen Bill Pullman knytter seg til ensemblet fra tirsdag 16. desember, men alle de øvrige medvirkende var på plass.

Pernillestatuetten til Gudbrandsen

Pernillestatuetten til Gudbrandsen

28. november 2014
Tags: Nyheter

DNS-skuespiller Ragnhild Gudbrandsen ble av Bergen Teaterforening tildelt Pernillestatuetten under lørdagens Holberg Matiné på Store Scene.

Dobbel-CD fra Hellemyrsfolket - i salg nå

Dobbel-CD fra Hellemyrsfolket - i salg nå

25. november 2014
Tags: Salg

Endelig er CD-en fra suksessmusikalen "Hellemyrsfolket" i salg på DNS og kun i vår billettluke. Skaff deg årets julegave i Bergen, dobbel-cd produsert av Julian Berntzen og Gunnar Staalesen.

Julia klar for stor BBC-serie

Julia klar for stor BBC-serie

24. november 2014
Tags: Nyheter

DNS-skuespiller Julia Bache-Wiig, som for tiden er å se i suksessforestillingen "Vaffelhjarte" på Store Scene, skal spille Thyra i den påkostede BBC TV-serien «The Last Kingdom», skriver dagbladet.no.

«Mugg» anbefales på blå resept

«Mugg» anbefales på blå resept

20. november 2014

Terningkast 5 og skryt fra ende til annen for «Mugg» fra BA’s anmelder Ann Kristin Ødegård etter bergenspremieren på Riksteatrets oppsetning på DNS.

2015 på DNS: –Majoriteten har ikke alltid rett

2015 på DNS: –Majoriteten har ikke alltid rett

19. november 2014

I 2015 tar vi tak i den ene som står mot de mange. Det modige individet som tør å gå i mot makten. I tillegg har vi flyttet på flere produksjoner for å etterkomme det som nærmest er blitt et folkekrav, nemlig at flere skal få mulighet til å se Frode Gryttens "Sånne som oss" og Gunnars Staalesens dramatisering av Amalie Skrams "Hellemyrsfolket".

Se lanseringen direkte

Se lanseringen direkte

19. november 2014
Tags: Direkte

NRK Hordaland sender direkte fra Store Scene kl. 12 i dag når teatersjef Agnete G. Haaland presenterer sitt repertotar for 2015. Se sendingen direkte her!

Video Se intervju med Bill Pullman

Se intervju med Bill Pullman

19. november 2014
Tags: Video

Hollywood-stjernen Bill Pullman skal spille Othello i Stein Winge sin oppsetning på DNS med premiere 7. februar. Se intervju med Bill Pullman her!

Mer «Hellemyrsfolket» og «Sånne som oss»

Mer «Hellemyrsfolket» og «Sånne som oss»

17. november 2014
Tags: Nyheter

Gledelig melding til alle som ikke fikk billetter til «Hellemyrsfolket» og «Sånne som oss» i år: Begge de populære oppsetningene blir satt opp igjen på DNS neste høst.

Gode anmeldelser

Gode anmeldelser

03. november 2014

«Oppsetjinga er god – bravo!». Slik konkluderer anmelder Snorre Standish Norheim i Studvest, og gir toppkarakteren A for LilleLab-prosjektet «Når vi døde våkner» på DNS. Men også de andre anmeldelsene er positive.

OBOS inngår sponsoravtale med DNS

OBOS inngår sponsoravtale med DNS

03. november 2014

Boligselskapet OBOS og Den Nationale Scene har inngått sponsoravtale. Avtalen gjelder fra 1.11. 2014 til og med 31.12. 2017.

Video Se video: Når vi døde våkner

Se video: Når vi døde våkner

30. oktober 2014
Tags: Video

Stig Amdams bearbeidede versjon av Ibsens siste mesterverk "Når vi døde våkner" spilles på Lille Scene fra 31. oktober. Her kan du se en smakebit!

Audition

Audition

29. oktober 2014

AUDITION PÅ DEN NATIONALE SCENE FREDAG 21. NOVEMBER FRA KL. 11.00 PÅ STORE SCENE!

Auksjon

Auksjon

22. oktober 2014

Lørdag 25. oktober kl. 13.00 er det duket for auksjon til inntekt for DNS sitt Kabulprosjekt, på Logen. Kulturelle innslag ved Herborg Kråkevik og Helge Lilletvedt.

Full klaff for Vaffelhjarte

Full klaff for Vaffelhjarte

13. oktober 2014
Tags: Nyheter

Urpremieren på "Vaffelhjarte" blir tatt meget vel i mot av anmelderne.

Video Se Preben Hodneland synge "Ein farfar i livet"

Se Preben Hodneland synge "Ein farfar i livet"

01. oktober 2014
Tags: Video

Se Preben Hodneland (Trille) synge Odd Nordstogas "Ein farfar i livet" fra forestillingen "Vaffelhjarte" av Maria Parr. Urpremiere på Store Scene 10. oktober.

Solide anmeldelser for Medealand

Solide anmeldelser for Medealand

22. september 2014

Norgespremieren på Medealand blir meget godt tatt i mot blant anmelderne. BA smeller til med en femmer på terningen.

Video Se teaser fra Medealand

Se teaser fra Medealand

19. september 2014
Tags: Video, Medealand

Ida Cecilie Klem har hovedrollen som Medea i "Medealand". Her er hun sammen med gudinnen Ane Skumsvoll i en smakebit fra stykket som har norgespremiere 20. september.

Knallanmeldelser for Hellemyrsfolket

Knallanmeldelser for Hellemyrsfolket

15. september 2014
Tags: Anmeldelser

Overskrifter som "Bergen har fått sin musikal" (BT), "Mektig bergensmusikal" (BA) og "Drivende god dystopi" (Studvest), er bare noen av superlativene som brukes etter urfremførelsen på musikalen "Hellemyrsfolket" lørdag 13. september.

Video Se musikkvideo - André Søfteland

Se musikkvideo - André Søfteland

12. september 2014

André Søfteland synger "Kampen står om liv og død" av Julian Berntzen (Melodi) og Gunnar Staalesen/Johan Osuldsen (Tekst) fra musikalen "Hellemyrsfolket". Urpremiere 13. september 2014.

Video Se smakebit fra Medealand

Se smakebit fra Medealand

12. september 2014
Tags: Video

Ida Cecilie Klem har hovedrollen som Medea i "Medealand". Her er hun sammen med Audun Sandem i en smakebit fra stykket som har norgespremiere 20. september.

Vant stor internasjonal pris

Vant stor internasjonal pris

04. september 2014

Regissøren for «Vaffelhjarte» her på DNS, Cecilie Askeland Mosli, ble i Sør-Korea i dag utropt til Årets regissør under Seoul International Drama Awards.

Video Se musikkvideo - Herborg Kråkevik

Se musikkvideo - Herborg Kråkevik

04. september 2014
Tags: Video

Herborg Kråkevik synger "Det skulle vært meg" av Julian Berntzen (Melodi) og Gunnar Staalesen (Tekst) fra musikalen "Hellemyrsfolket". Urpremiere 13. september 2014.

Hollywood-stjerne til DNS

Hollywood-stjerne til DNS

25. august 2014
Tags: Nyheter

Den Nationale Scene har hyret Hollywood-stjernen Bill Pullman (60) til å spille tittelrollen i «Othello». William Shakespeares drama får premiere 7. februar i Teaterkjelleren.

God anmeldelse for RusLAB

God anmeldelse for RusLAB

25. august 2014

I stedet for å bli et debattstykke om Nygårdsparken er «Ruslab» et varmt og noen ganger psykedelisk blikk på mennesket, skriver BA.

TEATERSJEFENS KRONIKK I BT OM NYGÅRDSPARKEN

TEATERSJEFENS KRONIKK I BT OM NYGÅRDSPARKEN

20. august 2014
Tags: Debatt

KULTURDEBATT: Når parken stenges har vi premiere på et nytt LilleLAB-prosjekt. Hva gjør vi for alle skjebnene som skal jages vekk?

Video Se video: LilleLAB #3

Se video: LilleLAB #3

18. august 2014
Tags: Video, Trailer

"LilleLAB #3 - RusLAB: En følelsesladet feiring av hjernen" er førstemann ut med premiere lørdag 23. august. Se video her!

Har passert 20 000 forhåndssolgte

Har passert 20 000 forhåndssolgte

15. august 2014
Tags: Nyheter

Det er musikalfeber på Vestlandet! Fredag 15. august passerte vi 20.000 solgte/bestilte billetter til «Hellemyrsfolket».

Ønsket høsten på DNS velkommen

Ønsket høsten på DNS velkommen

11. august 2014

Mandag presenterte teatersjef Agnete G. Haaland høstens repertoar på DNS. Her kan du se bilder fra høstslippet!

Ønsket i Canada og USA

Ønsket i Canada og USA

08. august 2014
Tags: Nyheter

DNS-skuespiller Kristoffer Sagmo Aalberg kan bli Robin Hood i USA og Canada.

Mer Hellemyrsfolket

Mer Hellemyrsfolket

08. august 2014
Tags: Nyheter

På grunn av den store interessen for musikalen "Hellemyrsfolket" er det nå besluttet å utvide spilleperioden med en ekstra spilleuke.

– DNS har grunn til å være stolt

– DNS har grunn til å være stolt

06. august 2014

"DNS HAR GRUNN TIL Å VÆRE STOLT", heter det i lederen i Bergensavisen i dag. Her kan du lese den:

En ettermiddag med Milad

En ettermiddag med Milad

16. juni 2014

Etter 16 måneder i Bergen og DNS reiser Milad Farokh hjem til Kabul og ANT. Dette ønsker vi å markere med et lite uhøytidelig program i Publikumsfoajeen onsdag 18. juni kl. 18.00.

– DNS gjør noe viktig

– DNS gjør noe viktig

12. juni 2014
Tags: Nyheter

Kriminolog og forsker på barnedrap, Vibeke Ottesen, sa DNS gjør noe viktig når teatret setter opp "Medealand" i høst. Ottesen snakket med skuespillerne i "Medealand" onsdag.

Fri scenekunstfestival 2014

Fri scenekunstfestival 2014

06. juni 2014
Tags: Festival

DNS ønsker samarbeid med det frie scenekunstmiljøet i Bergen. Søknadsfrist: 10. august!

Video Staalesen viser deg Skrams Bergen

Staalesen viser deg Skrams Bergen

02. juni 2014
Tags: Video

Bli med Bergens vandrende byleksikon, Gunnar Staalesen, i Amalie Skrams fotspor sammen med flere av skuespillerne i musikalen om "Hellemyrsfolket".

I Amalie Skrams fotspor

I Amalie Skrams fotspor

28. mai 2014
Tags: Nyheter

Tirsdag kveld var dramatiker og forfatter Gunnar Staalesen guide for mange av skuespillerne i musikalen om "Hellemyrsfolket". Byvandringen i Amalie Skrams fotspor startet ved Bjørnson statuen utenfor DNS.

Gode anmeldelser for «Pearl of Scandinavia»

Gode anmeldelser for «Pearl of Scandinavia»

23. mai 2014

«Et pirrende stykke politisk teater som bør få et liv utover Festspillene.» Det skriver VGs anmelder Borghild Maaland om «Pearl of Scandinavia», og mener med andre ord at dette er ny dramatikk mange bør få med seg.

Video Berntzen om musikken til Hellemyrsfolket

Berntzen om musikken til Hellemyrsfolket

21. mai 2014
Tags: Video

Se Julian Berntzen fortelle om prosessen med musikken til musikalen om «Hellemyrsfolket».

Lørdagscafé 7. juni

Lørdagscafé 7. juni

20. mai 2014

Lørdag 7. juni kl. 12.00 inviterer vi til Lørdagscafé i Publikumsfoajeen (restauranten) på DNS.

DNS 3 x Heddanominert

DNS 3 x Heddanominert

19. mai 2014

DNS-oppsetningen "Robin Hoods Hjerte" er nominert til hele tre Heddapriser!!! Prisene deles ut 15. juni. Oppsetningen er nominert til beste barne- og ungdomsforestilling, Eirik del Barco Soleglad er nominert, og "Robin Hodds Hjerte" er også nominert til beste scenografi/kostymedesign!!

Video Staalesen om prøvestarten på Hellemyrsfolket

Staalesen om prøvestarten på Hellemyrsfolket

19. mai 2014
Tags: Video

Se intervju med dramatiker Gunnar Staalesen om Hellemyrsfolket, ved oppstarten på prøvene til høstens store musikal på DNS.

Video Se video: LilleLAB #3

Se video: LilleLAB #3

16. mai 2014
Tags: Video

LilleLAB #3 har urpremiere på Lille Scene 23. august. Hva stykket handler om skal vi ikke røpe her, men denne videoen kan kanskje gi et lite hint?

Samstemt skryt fra pressen

Samstemt skryt fra pressen

12. mai 2014

«Sånne som oss» er en kritikersuksess. Ingen tvil om det. 5’ere hos dem som triller terninger, og superlativer på rekke og rad fra dem som ikke triller. «Sterkt og velspilt drama», skriver for eksempel Jan H. Landro i BT. «Sånne som oss» er glitrende ny norsk dramatikk», skriver Øystein David Johansen i VG, og gir terningkast 5. Dagbladets Andreas Wiese slår fast at det er en sterk debut av Frode Grytten som dramatiker.

Les Dagbladet sin knallanmeldelse

Les Dagbladet sin knallanmeldelse

09. mai 2014

Les den skikkelig gode anmeldelsen i Dagbladet og gled deg til Ingar Helge Gimle opptrer i Bergen 14. og 15. mai. På DNS, selvsagt.

Video Se video fra Sånne som oss

Se video fra Sånne som oss

05. mai 2014
Tags: Video

Frode Gryttens dramatikerdebut, «Sånne som oss», handler om tre generasjoner i familien Eriksen i Loddefjord. John Olav Nilsens poetiske sangunivers flettes inn i den dramatiske historien. Thea Hjelmeland har arrangert musikken, og er også eneste musiker på scenen i dramaet med regi av Lasse Kolsrud og urpremiere 10. mai. Her er et utdrag fra låten «Sånne som oss to».

Carroll Tony-nominert

Carroll Tony-nominert

02. mai 2014
Tags: Nyheter

Regissøren bak "Kong Lear" på DNS i år, briten Tim Carroll, ble i dag nominert til den prestisjetunge Tony Award i USA.

DNS markerer Shakespeare

DNS markerer Shakespeare

23. april 2014
Tags: Nyheter

Noen hevder det var 23. april at William Shakespeare ble født for 450 år siden. Uansett er det sikkert at han ble døpt 26. april.

Gudbrandsen i stor TV-serie

Gudbrandsen i stor TV-serie

11. april 2014
Tags: Nyheter

DNS-skuespilleren Ragnhild Gudbrandsen har fått en av de viktigste rollene i den mest påkostede TV-serien som er blitt produsert i Norge.

DNS-Kunst: Gaven fra Per Aabel

DNS-Kunst: Gaven fra Per Aabel

07. april 2014
Tags: Kunst

Maleriet av Bernt Johannessen (1859-1907).

Vakkert gikk rett hjem hos anmelderne

Vakkert gikk rett hjem hos anmelderne

07. april 2014
Tags: Nyheter

LilleLAB-oppsetningen «Vakkert» av Jon Fosse gikk rett hjem hos anmelderne. Dagbladet, Bergens Tidende og Bergensavisen er samstemte om at både Fosses tekst, Anne-Karen Hyttens regi og skuespillernes innsats fungerer på en utmerket måte.

DNS-kunst

DNS-kunst

28. mars 2014
Tags: Kunst

I vår kunst-serie ser vi på maleriet av Octavia Sperati (1847-1918).

Bli teaterkontakt

Bli teaterkontakt

21. mars 2014
Tags: Salg

DNS søker flere teaterkontakter i bedrifter og organisasjoner!

DNS-kunst

DNS-kunst

20. mars 2014
Tags: Kunst

I vår serie om kunst på DNS er turen kommet til en av vårt teaters store stjerner  –  Magda Blanc, ridder 1.klasse av St.Olavs orden.

DNS-kunst

DNS-kunst

14. mars 2014
Tags: Kunst

«Rolf Berntzen – et helt teater alene!» står det på Audun Hetlands portrett av skuespilleren. I vår serie om kunst er turen kommet til teaterlegenden.

Sweco inntok DNS

Sweco inntok DNS

13. mars 2014
Tags: Nyheter

Det var uvanlig aktivitet og litt fremmede symboler på DNS store deler av arbeidsdagen torsdag.

Knalltall et halvår før

Knalltall et halvår før

12. mars 2014
Tags: Nyheter

Musikalen «Hellemyrsfolket» ser ut til å bli en gedigen salgssuksess. Ganske nøyaktig et halvt år før urpremieren 13. september er det allerede solgt 7.187 billetter!

Spennende premiere

Spennende premiere

12. mars 2014
Tags: Nyheter

Her ser du elever fra Bergen kulturskole som er premiereklare på Lille Scene på DNS.

Veldreid, vakkert og vittig

Veldreid, vakkert og vittig

10. mars 2014

«Privatliv» får knallanmeldelser i pressen. Dagbladet er fra seg av begeistring, og Bergens Tidende bruker ord som «utsøkt», «mye flott spill» og «en kommende stjerne får vise seg frem.»

5 til «Veien til Mekka»

5 til «Veien til Mekka»

10. mars 2014

Gled dere til «Veien til Mekka», folkens! Oppsetningen har fått knallkritikk etter premieren i Molde!

Audition i dag kl. 16.30

Audition i dag kl. 16.30

07. mars 2014

Det er audition på Den Nationale Scene kl. 16.30 i ettermiddag!

Ofret seg for kunsten

Ofret seg for kunsten

07. mars 2014
Tags: Nyheter

Skuespiller Stian Isaksen er litt av en tøffing. Se hva han gjorde da en fra publikum ba ham om å skifte frisyre!!!

DNS-KUNST

DNS-KUNST

06. mars 2014
Tags: Kunst

I vår serie om DNS-kunst presenterer vi en statue av Ludvig Holberg som teatret naturligvis har i sitt eie.

DNS-KUNST

DNS-KUNST

28. februar 2014

I serien DNS-kunst presenterer vi i dag et maleri av Agnes Mowinckel.

Video Se video: Privatliv

Se video: Privatliv

21. februar 2014
Tags: Video, Teaser

Den klassiske komedien "Privatliv" har premiere 8. mars. Eirik del Barco Soleglad spiller en av hovedrollene. Han er også opptatt av å få ha sitt eget privatliv...

Gratulerer med dagen

Gratulerer med dagen

19. februar 2014

I dag, 19. februar, er det nøyaktig 105 år siden dette vakre teaterhuset, Den Nationale Scene, åpnet. Vi gratulerer alle som har et forhold til denne bygningen med dagen!!!

DNS-KUNST

DNS-KUNST

19. februar 2014
Tags: Kunst

Vi starter nå en ny serie der vi presenterer kunst som er i eie av Den Nationale Scene. Først ut et maleri av arkitekten som tegnet DNS, Einar Oscar Schou.

Tar fire nye år

Tar fire nye år

17. februar 2014
Tags: Nyheter

Agnete G. Haaland er tilbudt, og har takket ja til, fire nye år som teatersjef på Den Nationale Scene når inneværende åremålsperiode går ut 31. desember 2015. Det betyr at Haaland er engasjert til å lede nasjonalteatret i Bergen til og med 31.12.2019.

Video Se video fra pressekonferansen

Se video fra pressekonferansen

17. februar 2014
Tags: Video

I ettermiddag ble det klart at teatersjef Agnete G. Haaland tar fire nye år på DNS fra 1. januar 2016. Se video fra dagens pressekonferanse.

Video Pearl of Scandinavia - musikkvideo

Pearl of Scandinavia - musikkvideo

12. februar 2014
Tags: Promo, Teaser

En justisminister, en sikkerhetsvakt og en terrorist befinner seg i en lugar ombord på danskebåten, "Pearl of Scandinavia". Dette nyskrevne stykket med musikk av bl.a. Lars Vaular, vil utfordre fordommer om terror ved å undersøke kjernen i terrorhandlingen, gjøre det ideelle målet forståelig for publikum.

Eventyrlig anmelderskryt til Ronja

Eventyrlig anmelderskryt til Ronja

10. februar 2014

«Eventyrlig» skriver BAs anmelder om DNS-oppsetningen «Ronja Røvardotter» og gir terningkast 5. Bergens Tidende gir ikke tallkarakterer på teater, men slår fast allerede i tittelen på anmeldelsen at det handler om en «Kjent og solid Ronja».

Video Se video fra Ronja

Se video fra Ronja

05. februar 2014

Vi skal inn i ei verd der vesen frå underverda, som nærer seg på redslene til mennesket, regjerer både i lufta og under bakken. Astrid Lindgrens klassikar "Ronja Røvardottar" spelas på Store Scene frå 7. februar. Susann Bugge Kambestad får si første hovudrolle på DNS.

Aktuelt navn: Dag Håvard Engebråten

Aktuelt navn: Dag Håvard Engebråten

04. februar 2014
Tags: Aktuelt

Har du ikke sett han før, får du rik anledning til det i år. Her som Mattis i "Ronja Røvardotter" med premiere på DNS fredag.

Så ble hun helten sin

Så ble hun helten sin

30. januar 2014

- Ronja Røvardotter var virkelig min barndoms helt. Hun våget alt jeg ikke turte, sier Susann Bugge Kambestad til BA. Fra 7. februar er hun Ronja.

Klare for klassisk komedie

Klare for klassisk komedie

28. januar 2014
Tags: Nyheter, Komedie

Gled dere, folkens! Ensemblet i vårens store komedie, «Privatliv» av Noël Coward, begynner virkelig å bli klare for å skape mye gøy for oss fra 8. mars. Og det under kyndig ledelse fra en tidligere teatersjef på DNS.

Terningkast 5 for «Kong Lear»

Terningkast 5 for «Kong Lear»

20. januar 2014
Tags: Nyheter

Også «Kong Lear» får meget rosende omtale etter premieren 17. januar. Samtlige anmeldere finner mye positivt i den spesielle versjonen av William Shakespeares stykke. Men ingen overgår Bergensavisen som slår fast at regissør Tim Carroll og ensemblet spilte høyt – og vant!

Video Reksten - Firmaets mann

Reksten - Firmaets mann

17. januar 2014
Tags: Promo, Trailer

"Reksten - Firmaets mann" av Yngve Sundvor spilles nå på Store Scene.

Anmelderne begeistret for Reksten-stykket

Anmelderne begeistret for Reksten-stykket

13. januar 2014

"Reksten - Firmaets mann" får gode anmeldelser etter urpremieren på lørdag. "Et Reksten-fyrverkeri" skriver BTs Jan H. Landro, mens BAs Ann Kristin Ødegaard triller en femmer på terningen til overskriften "Sopranos møter Ibsen i Bergen".

Video Leken Kong Lear

Leken Kong Lear

13. januar 2014
Tags: DNS-TV, Nyheter, Video

En av verdens fremste og mest anerkjente Shakespeare-tolkere, Tim Carroll, er hentet fra London for å sette opp "Kong Lear" på DNS. Tim Carroll var fast ansatt regissør på The Globe i London mellom 1999 og 2005, og er ikke bare kjent for sin tunge kompetanse på tradisjon og tekst, men også for sin lekne omgang med dette klassiske stoffet. Her er en smakebit på hva vi har i vente!

Knalltall for DNS i 2013

Knalltall for DNS i 2013

02. januar 2014
Tags: Nyheter

2013 ble et meget godt salgsår for Den Nationale Scene i Bergen. I Agnete G. Haalands andre år som teatersjef overgikk teatret rekordtallene fra 2012, og landet på nesten 140.000 billetter, eller 139.989 for å være helt nøyaktig.

Ingen forestillinger