
Anmelderne begeistret for Reksten-stykket
"Reksten - Firmaets mann" får gode anmeldelser etter urpremieren på lørdag. "Et Reksten-fyrverkeri" skriver BTs Jan H. Landro, mens BAs Ann Kristin Ødegaard triller en femmer på terningen til overskriften "Sopranos møter Ibsen i Bergen".
Også Aftenpostens Mona Levin og Dagbladets Andreas Wiese roser Yngve Sundvors Reksten-historie opp i skyene.
"DNS' historie om Hilmar Reksten er ikke noe gubben på Fjøsanger ville satt pris på, men hos det store publikum tror jeg dette går rett hjem", skriver BTs anmelder og fortsetter:
"Det er mulig at denne oppsetningen vil skape en viss opphisselse blant deler av Bergens befolkning. Men jeg kan ikke se noen grunn til det. Ikke er stykket et frontalangrep på «helten» Hilmar Reksten, selv om han ikke kommer ut med laurbær i hendene, og man skal ha et nokså spesielt samfunnssyn for å reagere negativt på at sider ved norgeshistoriens største skattesvindelsak blir løftet opp på byens hovedscene.
Men kanskje vil noen la seg fornærme av formen, at historiens noe dystre karakter ikke behandles med det nødvendige alvor? Ingen grunn til det når forestillingens underlige miks av komedie og spenningsdrama, farse og absurd teater fungerer så aldeles strålende."
"Med full kontroll over både manus og regi, har Yngve Sundvor laget en ironisk festforestilling, hvor han blander sjangrer og tidvis lar de medvirkende utfolde seg hemningsløst. Noe karakterdrama er det på ingen måte, personene er stort sett nokså éndimensjonale; her handler det om samspill og timing. Og begge deler fungerer svært godt.
Her har man funnet en suksessformel. Siden dette også handler om Bergen og bergenserne, kan stykket kanskje bli en avløser for «Jan Herwitz»?", skriver Jan H. Landro.
"Yngve Sundvor tar et helt annet grep enn folk forventer på Reksten-saken. Resultatet er god tragikomedie på DNS", skriver BAs anmelder. "Hardingen Yngve Sundvor får bergenserne til å le av forsøkene på å tildekke sannheten i «Reksten – Firmaets mann». Det er ingen liten bedrift."
"Manusforfatter og regissør Sundvor setter saken på spissen der både Reksten-ansatte, deres datter og søster BT-journalisten og hennes advokatkjæreste utenfra får komme til orde. Alle er de komiske, familiefaren som er blind i sin lojalitet, sønnen som tviler, BT-journalisten som aner sannheten og hennes nyutdannede kjæreste som ser seg blind på lovens bokstav. Her er mye svigerskomikk og bergenssatire. Alt til tonene av The Eagles’ «Hotel California» i Michelsen-familiens overdådige hjem.
Sundvor veksler elegant mellom den «Sopranos»-aktige skikkelsen Nattmannen og den mer ibsenske familietragedien som utspiller seg i det Michelsenske hjem. Til slutt må renholderen gripe inn. Som Nattmannen møter vi Sverre Røssummoen i sitt livs rolle", fortsetter Ann Kristin Ødegaard.
"Var Reksten helt eller skurk?, skriver Aftenpostens Mona Levin. "Svaret avhenger av om man kommer fra Bergen, synes Yngve Sundvors vellykkede, morsomme, marerittaktige og særdeles velspilte stykke å fastslå. Bergen er et firma, Reksten er firmaets mann. Bergen er personifisert i familien Michelsen, der hver og en er innsauset i korrupsjon, underslag, bestikkelser, løgn, utroskap, drap, dokumentbrenning og andre Reksten-tilknyttede hemmeligheter."
"Yngve Sundvor har skapt en kjapp og vel-timet fabeldokumentar med tydelige typer, der farsegrep og andre teatrale krumspring gjør sitt til firmaets godmodige tilgivelse", avslutter Aftenpostens anmelder.
"En morsom satirisk skranglekasse om det bergenske - ikke om Hilmar Reksten. Reksten er blitt underholdning, ikke provokasjon", skriver Dagbladets Andreas Wiese og fortsetter:
"Og la det være klart: Det er like lite realisme i Sundvors drama som det var i Hilmar Rekstens selvangivelser. Dette er en skranglete røverhistorie som blander sammen en mytisk septikarbeider i smoking med ekspressive teatergrep, absurd farse med lett forvirrede stenk av tungt ibsensk familiedrama, samt fyller på mere plot enn noen dialog egentlig bør prøve å bære. Det er en røre, men det er blitt en temmelig morsom røre", skriver Wiese og avrunder med: "Men selv om stykket egentlig ikke handler så mye om Reksten, handler det på sitt skakke vis mye om Bergen, og det setter et bergenspublikum pris på. På premieren hørte jeg ikke en eneste skispreder bue. Så lenge det bare går ut over østlendinger, er jo egentlig ingen skade skjedd."
HORDALAND FOLKEBLAD: "Reksten - Firmaets mann er god underhaldning frå ende til annan - gode skodespelarprestasjoner, vittige replikkar i fleng, lekker scenografi og perfekt taiming", skriver anmelder Sigbjørn Linga. Og så understreker han: "Det måtte ein kvemming (Yngve Sundvor) til for å ta oppvasken i den største saka om økonomisk kriminalitet i Bergen."
VGs Jon Selås er ikke like begeistret og er mest opptatt av å henge ut bergenserne under overskriften: ""De ubegripelige bergenserne". "Kan man, under noen omstendigheter, komme til å forstå seg på bergensere?", spør Selås, før han likegodt gir oss svaret: "Neppe". Men han finner også noe positivt med selve forestillingen: "Byen er altså utlevert som et rottereir i nyere historie". "Det er et stygt syn. Men, det er et syn avlevert med stundevis grasiøs eleganse, perfid vidd, ganske så effektivt burleskt".