Zapffe

Ingen er så trist som en ekte humorist

Neste visninger

lør 17. feb 18:00 Lille Scene
man 19. feb 19:00 Lille Scene
tir 20. feb 19:00 Lille Scene
Se alle visninger
Sjanger: Monolog
Spilletid: Ca. 40 min.
Passer for: Ungdom og voksne

Ingen er så trist som en ekte humorist

Hvordan finne mening i det meningsløse? Eirik del Barco Soleglad har gitt seg i kast med svartsynet og den mørke humoren til Zapffe og serverer her en ramsalt messe over menneskenes elendige øde. Sjelden har den uutholdelige tilværelsen blitt håndtert så morsomt og livsbeneiende.

Peter Wessel Zapffe (1899-1990) var filosof og fjellklatrer og en anerkjent pessimist. Han argumenterte sterkt for menneskehetens endelikt og kalte oss for «kosmiske konsentrasjonsfanger». Vår søken etter mening og moral er en misdannelse uforenelig med naturen. Derfor er vi dømt til endeløs pine. Eller? Tross sitt grunnsyn, eller kanskje nettopp på grunn av det, hyller Zapffe det lille øyeblikk av liv som ligger mellom intet og intet. Han insisterer på det meningsløse samtidig som han fyller det med mening. Motkraften er humoren. Hans fremstilling av det tragiske mennesket er ustyrtelig morsom og gjenkjennelig.

På Chagall møter vi en rappkjeftet Zapffe som venter utålmodig på å få dø. Hans klagesang drar det meste med seg i dragsuget og lokker frem latter med blodsmak.

"Det er tross alt bare en forstyrrelse på vei mot graven, det der som kalles for livet. Og som sies å være så ukrenkelig. Det er faen tute meg muntert så det holder. Selv i helvetet hikster smådjevlene av latter."

Premiere på Lille Scene 17. februar.

Skuespillere

Ingen forestillinger