Zapffe

Ingen er så trist som en ekte humorist!

Neste visninger

  • Ingen tider
Sjanger: Monolog
Spilletid: 45 min.
Passer for: Ungdom og voksne

Ingen er så trist som en ekte humorist!

Hvordan finne mening i det meningsløse? Eirik del Barco Soleglad har gitt seg i kast med svartsynet og den mørke humoren til filosofen Zapffe og serverer i denne monologen en ramsalt messe over menneskenes elendige øde. Sjelden har den uutholdelige tilværelsen blitt håndtert så morsomt og livsbeneiende.

Peter Wessel Zapffe (1899-1990) var filosof og fjellklatrer og en anerkjent pessimist. Han argumenterte sterkt for menneskehetens endelikt og kalte oss for «kosmiske konsentrasjonsfanger». Vår søken etter mening og moral er en misdannelse uforenelig med naturen. Derfor er vi dømt til endeløs pine. Eller? Tross sitt grunnsyn, eller kanskje nettopp på grunn av det, hyller Zapffe det lille øyeblikk av liv som ligger mellom intet og intet. Han insisterer på det meningsløse samtidig som han fyller det med mening. Motkraften er humoren. Hans fremstilling av det tragiske mennesket er ustyrtelig morsom og gjenkjennelig.

På Lille Scene møter vi en rappkjeftet Zapffe som venter utålmodig på å få dø. Hans klagesang drar det meste med seg i dragsuget og lokker frem latter med blodsmak.

«Det er tross alt bare en forstyrrelse på vei mot graven, det der som kalles for livet. Og som sies å være så ukrenkelig. Det er faen tute meg muntert så det holder. Selv i helvetet hikster smådjevlene av latter.»

Les intervju med Eirik del Barco Soleglad

Ekstraforestillinger fra 6. april.

 

Skuespillere

  • Soleglad, Eirik del Barco

    Soleglad, Eirik del Barco

    Eirik er et av de mest kjente ansiktene på DNS, og har opp gjennom årene gjort seg bemerket i en rekke signaturroller på teatret, bla. Simon i «Simons Historie»(2008),  Puck i «En midtsommernatts drøm» (2012), «Shakespeares samlede verker» (2013/15), Ebenezer Scrooge i «En julefortelling» (2015),  Jeppe i «Jeppe på bjerget» (2017), og sist som Peter Wessel Zapffe i monologen «Zapffe» (2018). I tillegg til sitt faste virke med over 50 produksjoner på DNS, har Eirik gjestet ved en rekke andre teatre i Norge bla. Oslo Nye teater, Riksteatret, Hordaland teater og Hålogaland Teater, hvor han i 2016 høstet mange lovord i hovedrollen som August i Knut Hamsuns «Landstrykere». I 2017 ble han hentet til Los Angeles for å spille rollen som Prince John i den amerikanske produksjonen av «The Heart of Robin Hood» ved The Wallis Annenberg Theatre i Beverly Hills, en rolle han også gjorde i DNS` norske versjon av stykket i 2013. Ved DNS har han også hatt regi på forestillingene «Henrik Ibsens samlede verker på 78 minutter» (2017) og «Zapffe» (2018). Eirik har vært nominert til både Heddapriser og komipriser, og har blitt tildelt både Rampelykten (2008) og teaterforeningens ærespris Pernillestatuetten (2017) for sitt skuespillerarbeid.

Ingen forestillinger