Zapffe

Ingen er så trist som en ekte humorist!

Neste visninger

  • Ingen tider
Sjanger: Monolog
Spilletid: 45 min.
Passer for: Ungdom og voksne

Ingen er så trist som en ekte humorist!

Hvordan finne mening i det meningsløse? Eirik del Barco Soleglad har gitt seg i kast med svartsynet og den mørke humoren til filosofen Zapffe og serverer i denne monologen en ramsalt messe over menneskenes elendige øde. Sjelden har den uutholdelige tilværelsen blitt håndtert så morsomt og livsbeneiende.

Peter Wessel Zapffe (1899-1990) var filosof og fjellklatrer og en anerkjent pessimist. Han argumenterte sterkt for menneskehetens endelikt og kalte oss for «kosmiske konsentrasjonsfanger». Vår søken etter mening og moral er en misdannelse uforenelig med naturen. Derfor er vi dømt til endeløs pine. Eller? Tross sitt grunnsyn, eller kanskje nettopp på grunn av det, hyller Zapffe det lille øyeblikk av liv som ligger mellom intet og intet. Han insisterer på det meningsløse samtidig som han fyller det med mening. Motkraften er humoren. Hans fremstilling av det tragiske mennesket er ustyrtelig morsom og gjenkjennelig.

På Lille Scene møter vi en rappkjeftet Zapffe som venter utålmodig på å få dø. Hans klagesang drar det meste med seg i dragsuget og lokker frem latter med blodsmak.

«Det er tross alt bare en forstyrrelse på vei mot graven, det der som kalles for livet. Og som sies å være så ukrenkelig. Det er faen tute meg muntert så det holder. Selv i helvetet hikster smådjevlene av latter.»

Les intervju med Eirik del Barco Soleglad

Ekstraforestillinger fra 6. april.

 

Skuespillere

  • Soleglad, Eirik del Barco

    Soleglad, Eirik del Barco

    Eirik gikk ut fra Bergen Teaterskole i 1997. Samme høst debuterte han på DNS i "Snehvit". Siden da har han medvirket i over 40 produksjoner på teatret og utforsket et stort persongalleri, alt fra Afghanistan-veteranen Simon i "Simons historie" (2008) til Puck i "En midtsommernatts drøm" (2012), tragiske helter i "Shakespeares samlede verker" (2013 og 2015) og gamle Scrooge i "En Julefortelling" (2015). I 2013 ble han nominert til Heddaprisen for rollen som den onde prins John i "Robin Hoods Hjerte". I tillegg til sitt faste virke på DNS, er Eirik sentral i det bergenske humormiljøet og blitt nominert til to komipriser. Han har også vært engasjert ved flere andre teatre i Norge. I 2016 spilte han hovedrollen August i den kritikerroste forestillingen "Landstrykere" – fritt etter Hamsuns August på Hålogaland teater, og deretter på turné med Riksteatret.

Ingen forestillinger