Vildanden

Treffsikkert familiedrama

Neste visninger

ons 12. sep 19:30 Teaterkjelleren
tor 13. sep 19:30 Teaterkjelleren
fre 14. sep 19:30 Teaterkjelleren
Se alle visninger
Sjanger: Drama
Spilletid: max 2 timer og 30 min
Passer for: Voksne (fra 16 år)

Treffsikkert familiedrama

Løgn, selvbedrag og illusjoner har lenge sikret fred og fordragelighet på hjemmefronten. Men et uventet besøk truer med å ødelegge alt. Vil den vesle familien overleve?

Ibsen-klassikeren røsker tak i oss og stiller et stadig like påtvingende spørsmål: Er det
mulig å leve et liv i sannhet, eller er lykken og løgnen uløselig bundet sammen? Ibsen var ikke redd for å virvle grums til overflaten og hans tragikomiske og hjerteskjærende skuespill er spekket med veldreide replikker, vidd og humoristiske betraktninger.

Den amerikansk-litauiske stjerneregissøren Yana Ross er kjent for sterke sceniske virkemidler og fanger her sprengkraften i det kjente familiedramaet. Hun vil skape en
ny og uforglemmelig forestilling som borrer seg inn i vår tid.

Da Vildanden hadde urpremiere på Den Nationale Scene i 1885 var Ibsen allerede en dramatiker av verdensformat. Stykkene hans berører oss fremdeles sterkt og
Ibsen-referanser dukker stadig opp i dagens kulturelle uttrykk. Hvert år settes det opp hundrevis av Ibsen-oppsetninger over hele kloden.

Premiere i Teaterkjelleren 12. september


Fritt etter Henrik Ibsen | Konsept Yana Ross
Regissør: Yana Ross | Scenograf: Simona Bieksaite | Komponist: Jonas Redding | Lysdesigner: Ola Bråten | Videodesigner: Algridas Gradauskas | Dramaturg: Morten Kjerstad

Inspisient: Kirsti Rosseland | Lydtekniker: Bjarte Våge | Maskør: Kati Sjøgren | Sufflør: Linda Notøy

 

Skuespillere

 • Hauge, Svein Harry

  Hauge, Svein Harry

  Aktuell med:

  Svein Harry Hauge gikk ut av Statens Teaterhøgskole i 1992. Svein var ved Teater Ibsen før han i 1994 kom til Rogaland Teater. Han har også vært tilknyttet produksjoner ved Hålogaland Teater, Nordland Teater, Riksteateret og Oslo Nye Teater. 

  Svein har hatt flere roller, bl.a. som Sakfører Krogstad i Et Dukkehjem (1995), tittelrollen i Holbergs Erasmus Montanus og i Tsjekhovs Onkel Vanja, han har også spilt Jean i Strindbergs Frøken Julie, og tolket samtidsdrama som Bedrag av Harold Pinter og Øyelys av Marius von Mayenburg. 

  I 2008 var Svein kunstnerisk leder, regissør og manusforfatter for Over alt.

  I 2010 ble Svein nominert til Heddapris i kategorien Beste mannlige hovedrolle for tittelrollen i John Gabriel Borkman av Henrik Ibsen på Rogaland Teater. 

 • Bjorøy, Frode

  Bjorøy, Frode

  Frode er opprinnelig utdannet elektriker med fagbrev innen svakstrøm, men etter diverse opptredener sammen med ulike friteatergrupper fant han ut det var skuespiller han ville bli. Han søkte og kom gjennom nåløyet på Statens Teaterhøyskole i 2001, hvor han gikk ut fra  våren 2004. Samme år debuterte han ved Teatret Vårt i Molde, i forestillingen 90-metersbakken av Jo Nesbø. Frode begynte her på Den Nationale Scene høsten 2004 hvor han debuterte i Pippi Langstrømpe. Siden den gang har han hatt en lang rekke roller på DNS.

   

   

 • Johnsen, Jon Ketil

  Johnsen, Jon Ketil

  Jon Ketil gikk ut fra Statens Teaterhøgskole i 1991 og debuterte på DNS samme år. Han ble kjent som Sivert i maratonoppsetningen av Hellemyrsfolket i 1992, og har siden spilt utallige sentrale roller på teatret, de siste årene bl.a. i En Folkefiende (2015), Anne Pedersdotter (2015) og Underlandet (2016). Jon Ketil har også medvirket i tv og på film, og gjestet Rogaland Teater med Harold Pinters Vaktmesteren i 2004. I 2016 spilte han i den kritikerroste og intime oppsetningen av Pinters Kjøkkenheisen sammen med Karl Bomann-Larsen på Lille Scene. På samme scene hadde han også regien på monologen De magiske tankers år (2015).

Ingen forestillinger