Kristin Lavransdatter

Storslått musikal basert på Undsets gnistrende romantrilogi.

Neste visninger

 • Ingen tider
Sjanger: Musikal - Urpremiere
Spilletid: Ca. 3 timer, inkludert pause
Passer for: Ungdom og voksne

Storslått musikal basert på Undsets gnistrende romantrilogi.

I 2018 kunne du for første gang oppleve Kristin Lavransdatters fascinerende liv på scenen – som musikal. Et mektig ensemble av skuespillere, sangere, musikere og dansere løftet frem den dramatiske fortellingen.

Den gripende historien om kjærlighetens mange fasetter er en av våre kjæreste kulturskatter, og gir innsikt i både middelalderens levesett og indre og ytre konflikter som vi alle kjenner oss igjen i. 

Skildringen av den lidenskapelige og forbudte kjærligheten mellom Kristin og hennes Erlend har berørt lesere i generasjoner. Denne forestillingen - som spenner over fire tiår - følger deres turbulente samliv og Kristins kvaler over livsvalgene hun har tatt.

Sigrid Undsets romantrilogi er kjent som et av verdenslitteraturens fineste kvinneportrett og bidro til at hun mottok Nobelprisen i litteratur i 1928. Det er Svein Sturla Hungnes som har dramatisert storverket til musikal og musikken er komponert av Julian Berntzen, som også sto bak Hellemyrsfolket.

Urpremiere på Store Scene 10. februar 2018

Spilleperiode: 10.02.2018 - 16.05.2018

OPPLEV MER

Klikk her for en sniktitt på veien frem mot premieren!

Klikk her for å lese artikler og intervjuer med skuespillerne og skaperne bak Kristin Lavransdatter. 

Av: Sigrid Undset | Dramatisering og regi: Svein Sturla Hungnes | Komponist: Julian Berntzen | Sangtekster: skrevet av Brit Bildøen i samarbeid med Svein Sturla Hungnes | Scenograf og lysdesign: Ola Bråten | Kostymedesigner: Christina Lovery | Koreograf: André Danielsen | Arrangement og musikalsk ledelse: Hans Einar Apelland | Manusdramaturg: Solrun Toft Iversen Dramaturg: Toril Solvang 

Kristin Lavransdatter: Herborg Kråkevik/Nina Hammarklev (03.04, 10.04, 17.04, 30.04 og 08.05)

Musikere: Kapellmeister, keyboards: Petter Kragstad | Fiolin, hardingfele: Johanne Mjøs | Fløyter: Laila Kolve | Treblåseinstrument: Jan Kåre Hystad Fransk horn: Stine Nermo | Trombone: Håvard Funderud | Keyboards: Helge Lilletvedt | Gitar m.m.:Thomas Valeur | Kontrabass: Ole Amund Gjersvik Perkusjon: Frank Jakobsen og Ivar Kolve

Inspisient: Kjell Arve Vorland | Lydtekniker: Bjarte Våge og Rune Bjorøy
Maskør: Mette Noodt | Rekvisitør: Espen Røen og Cathrine Hopstock  Sceneteknisk kontakt: Even Kråkenes | Sufflør: Britney Elise Sudmann-Mack  Produksjonsassistent: Michaela Vyskocil Gettvert 

Skuespillere

 • Kråkevik, Herborg

  Kråkevik, Herborg

  Herborg er kjent for de aller fleste, både som sanger og skuespiller. Forestillinger og plater som Haugtussa, Herborgs verden, Kråkeviks Songbok og Eg og Edith har gjort at Herborg har markert seg som en av landets fremste artister. Herborgs register på scene og plate har blitt behørig applaudert av et samstemt kritikerkorps og anerkjent med en rekke prisen, som Årets Spellemann i 2001. Thomas Robsahms film Det største verden fra 2001, hvor hun hadde hovedrollen som Petra, er allerede blitt en klassiker. Fra høsten 1994 gikk hun et år ved Guildford School of Acting i England før hun tilbake i hjemlandet gjorde formidabel suksess på kabaretscenen. På Den Nationale Scene debuterte hun som Eliza Doolittle i My Fair Lady i 1996, en forestilling som ga rekordbesøk på teatret, før hun spilte Julie i Shakespeares Romeo og Julie i 1999. Herborg har også spilt i Kjære landsmenn! , Spellemann på taket og er aktuel i rollen som Kristin Lavransdatter når Sigrid Undsets romantrilogi settes opp som storslått musikal. 

 • Hammarklev, Nina

  Hammarklev, Nina

  Tidligere medvirket i:

  Nina gikk ut av Balettakademins Musikalartistlinje i Gøteborg 2003. Året etter spilte hun rollen som Sofie i Mamma Mia! på på Cirkus i Stockholm og senere i Gøteborg. Hun hadde den kvinnelige hovedrollen i The Wedding Singer på Värmlandsoperan i 2007 og spilte Eponine i Les Miserables på Oslo Nye Teater i 2009. Hun har også spilt i West Side Story på Moster Amfi og My Fair Lady på Folketeatret. 

 • Eide, Tomine Mikkeline

  Eide, Tomine Mikkeline

  Tidligere medvirket i:

  Tomine Mikkeline er en klassisk skolert sopran. 12 år gammel ble hun signert med Universal Music og i en alder av 13 sang hun inn sitt klassiske debut album. Tomine har vært på tre ukers turnè i England og Wales som support artist for den britiske sangeren Aled Jones samt gjort en rekke konserter i Norge. Hun har bla. sunget i Den Norske Opera, under festspillene i Bergen, sunget for fredsprisvinnere som Malala Yousafzai, Kailash Sathyarti samt Aung San Suu Kyi og på åpningen av sykkel VM. Hun har vært solist i Grieghallen med bl.a orkestre som BFO, Ung Symfoni og Forsvarets musikkorps. I tillegg har hun vært solist med flere kor. Tomine gjør årlig en rekke eventer og oppdrag for næringslivet. Hun har blitt tildelt en rekke prestisjetunge stipender, samt prosjektstøtte fra Bergen Kommune flere ganger. I 2013 ble hun tildelt Bergen Kommune sin talentpris. Hun har spilt Unge Nina i musikkteateret "Nina Grieg, en stor liten kvinne" i villaen på Troldhaugen, "Astrid" i den prisbelønte Kanadiske spillefilmen "Violent" og hadde hovedrollen i kortfilmen  "Søsteren" som hadde premiere på BIFF i 2016. Tomine debuterte på DNS som Lille Cosette i "Les Miserables" (2008), og har siden medvirket i en rekke stykker, bl. a. "Svartediket" (2010), "Et bedre sted" (2011), "Blackbird" (2012), og i "Dyveke" (2013).

 • Hovind, Sigmund Njøs

  Hovind, Sigmund Njøs

  Sigmund er utdannet ved Teaterhøgskolen i Göteborg 2008-2011. Debuterte i Påklädaren på Göteborgs Stadsteater i 2011. Debuterte på DNS i Dyveke i 2013. Her har han bl.a. spilt Hertugen av Cornwall i Kong Lear, Borka i Ronja Røverdatter, Pappa i Vaffelhjarte, Wahab i Forbrent, Nordahl Grieg og Konrad i Vår ære/Vår makt, som vant tre Heddapriser i 2016. Han spilte Snekker Andersen i Snekker Andersen og julenissen og Valentin i Edderkoppkvinnens kyss ved Teatret Vårt 2016/2017. Han har bl.a. medvirket i filmene Tyskerungen, Apflickorna og Det Moderna Projektet som var nominert til Guldbagge (svensk Amanda) i 2017. Har skrevet, regissert og spilt monologen Vem är jag? siden 2010. Har en ny monolog under utvikling om sorg.

 • Sørbye, Benedikte

  Sørbye, Benedikte

  Tidligere medvirket i:

  Benedikte har utdannelse både fra Kulturama i Stockholm og Bårdar i Oslo. Hun har spilt i en rekke musikaler og revyer. Hun sto bak den populære musikalen Tinder: The Musical.

 • Gudbrandsen, Ragnhild

  Gudbrandsen, Ragnhild

  Ragnhild Gudbrandsen har en allsidig bakgrunn innen teaterverdenen, og har hatt en rekke store roller på DNS siden 1996. Sist så vi henne på scenen som Golde i Spellemann på taket (2016). Hun gjorde hovedrollen i Alt om min mor (2011). Hun har spilt i flere filmer, blant annet Varg Veum - Falne Engler (2008), S.O.S Svartkjær (2008), og Vegas(2009). Ragnhild har også vært aktuell som PST-sjef i TV-serien Okkupert i 2015 og i 2017 spilte hun dommer i TV-serien Aber Bergen. De senere år har Ragnhild vært aktuell i en rekke forestillinger. Våren 2013 så vi henne i Måken, og høsten 2013 stod hun alene på scenen i Lilli Valentin. For de to sistnevnte stykkene fikk hun Pernille statuetten i 2014, for fremragende sceneprestasjon i 2013. Ragnhild har også vært aktuell som PST-sjef i TV-serien Okkupert i 2015.

   

 • Elvik, Kjersti

  Elvik, Kjersti

  Kjersti gikk ut fra Statens Teaterhøgskole i 1992, men debuterte på DNS allerede i 1987 i Jan Herwitz med Lothar Lindtner og Rolf Berntzen i de store rollene. Hennes første rolle som profesjonell skuespiller på DNS, var i rollen som Narren i Kong Lear. For film- og TV-publikummet er hun kjent fra NRK-serien Vestavind (1994-95), som Hanne Wilhelmsen i Anne Holt-filmene Blind gudinne (1997) og Salige er de som tørster (1997), som hun fikk Amandaprisen for, Hawaii-Oslo (2004) og Varg Veum - Kvinnen i kjøleskapet (2008). . På Den Nationale Scene har hun bl.a. spilt i Jan Eggums musikal På 'an igjen (2005), Molières Den innbilt syke (2007) og i Panikk i kulissene av Michael Frayn (2008).

  Kjersti ble nominert til Heddaprisen for beste birolle for rollen som fru Orm i Folkeutrydning - eller leveren min er meningsløs i 2008. Hun har også vært tilknyttet Trøndelag Teater, Nationaltheatret, Riksteatret og Torshovteatret. Kjersti regidebuterte i Momo, eller kampen om tiden på Store Scene i 2014, og har tidligere regi på forestillinger på Nationaltheatret og KHIO. Julen 2016 spilte hun Ruth i NRK-serien Snøfall og hun har også vært å se i Aber Bergen på TV3. Hun skal spille Bergljot når Vigdis Hjorths roman Arv og Miljø får sin urpremiere på DNS høsten 2018.

 • Mørk, Aksel

  Mørk, Aksel

  Tidligere medvirket i:

  Aksel har utdannelse i musikkteater fra Kulturama i Stockholm og Bårdar i Oslo.
  Han har medvirket i flere oppsetninger det siste året: Knappestøperen i Peer Gynt på Akershus Festning, Mackie Kniven i Tolvskillingsoperaen på Chat Noir (Eksamensforestilling ifm Bårdar) og ensemble i Jungelboken på Chateau Neuf. Han har bakgrunn som pianist.

 • Moe, Håkon

  Moe, Håkon

  Håkon er utdannet ved Liverpool Institute of Performing Arts, hvor han gikk ut i 2001. Han har siden vært medvirkende i flere forestillinger ved en rekke teatre: Evig Ung, Is-slottet ved Det Norske Teatret , Postkort fra Lillebjørn og Karlsson på taket på Oslo Nye Teater, All´s well that ends well ved Rogaland Teater. Han var ansatt i fire år ved Teatret Vårt i Molde, gjort en rekke produksjoner for Riksteatret, samt vært engasjert ved Sogn og Fjordane Teater  og Akershus Teater. Håkon debuterte på DNS i musikalen Spellemann på taket i 2016. Han har også jobbet for frie grupper og scener, og spilt i både film og tv-serier, bl.a Bølgen og Hotell Cæsar. Som skuespiler ved Teatret Vårt var han med og vinne Heddaprisen for forestillingen Vinterdvale. Håkon er flink med musikk, spiller blant annet trompet og piano, har vært musikalsk ansvarlig for Riksteatret og vunnet Spellemannsprisen som medlem av bandet Superfamily. 

   

   

   

 • Johnsen, Jon Ketil

  Johnsen, Jon Ketil

  Jon Ketil gikk ut fra Statens Teaterhøgskole i 1991 og debuterte på DNS samme år. Han ble kjent som Sivert i maratonoppsetningen av Hellemyrsfolket i 1992, og har siden spilt utallige sentrale roller på teatret, de siste årene bl.a. i En Folkefiende (2015), Anne Pedersdotter (2015) og Underlandet (2016). Jon Ketil har også medvirket i tv og på film, og gjestet Rogaland Teater med Harold Pinters Vaktmesteren i 2004. I 2016 spilte han i den kritikerroste og intime oppsetningen av Pinters Kjøkkenheisen sammen med Karl Bomann-Larsen på Lille Scene. På samme scene hadde han også regien på monologen De magiske tankers år (2015).

 • Serkland, Hilde Trætteberg

  Serkland, Hilde Trætteberg

  Hilde Trætteberg Serkland er utdannet skuespiller og sanger fra Högskolan för Scen och Musik i Göteborg. Hun arbeider frilans med ulike prosjekter både som utøver og pedagog, og er kjent som søster nummer tre i Søstrene Trætteberg. Hilde er også aktiv som låtskriver, senest i desember med den egenproduserte familieforestillingen Elle Melle Englespill hvor hun skrev musikk og sangtekster. For tiden jobber hun med ett album med egenskrevne låter som er planlagt innspilt våren 2018. Hilde gjorde sin debut på DNS i Hellemyrsfolket.

 • Gjøvåg, Ane Evjen

  Gjøvåg, Ane Evjen

  Tidligere medvirket i:

  Ane har en bachelor i jazzdans fra Kunsthøgskolen i Oslo (2004-2007). Hun har siden da medvirket i en rekke produksjoner innenfor scene og TV. Blant annet Aida ved Den Norske Opera og Ballett, forestillingene og TidarÅ med Frikar Dansekompani, Ringen av Jo Strømgren, DKS turné med forestillingene Superglad av Hege Haagenrud og Bakeriet av Katma, Singing in the rain på Oslo Nye Teater. Ane var danser i Oslo Danse Ensemble fra 2011 - 2015. Sammen med Andreas Roksvåg har hun regi og koreografi på forestillingen Bakgårsskatter, som turnerer med Den Kulturelle Skolesekken. Ane bor nå i hjembyen Bergen, og Kristin Lavransdatter er hennes første produksjon på Den Nationale scene.

 • Hein , Antero

  Hein , Antero

  Tidligere medvirket i:

  Antero er koreograf og danser utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo.

 • Danielsen, Stian

  Danielsen, Stian

  Tidligere medvirket i:

  Stian er koreograf og danser utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo. 

 • Bergdølmo, Stian

  Bergdølmo, Stian

  Stian Bergdølmo har Bachelorgrad i Samtidsdans fra Kunsthøgskolen i Oslo ( 2013-2016).  Etter endt skolegang har han vært med i ulike forprosjekt, operaer og musikaler. Han var med som danser i Spelleman på taket høsten 2016 og i Kristin Lavransdatter våren 2018 på Den Nationale Scene i Bergen, begge regissert av Svein Sturla Hungnes og koreografert av Andre Danielsen. Stian har vært med i to oppsetninger utenfor Norge: Aurum (2015) en kunstinstallasjon av Kristine Gjems, koreografert av Heidi Jessen, ble vist på Prague Quadrennial kunstfestival, og i forbindelse med MOTforestillinger dro Stian til Palestina for å innstudere Tawasol. Stykket, laget av Eid Aziz og Petra Barghouthi, ble fremført i Oslo høsten 2017. Stian er også en del av kompaniet Frikar-X og koreograf/danser i Collab.

 • Stokke, Anette

  Stokke, Anette

  Tidligere medvirket i:

  Anette har bachelorgrad i jazzdans fra Kunsthøgskolen i Oslo. Hun har spilt i West Side Story på Kilden Teater og Den Glade Enke på Oslo Nye Teater. Koreograf for Teaterkonsert med sanger av Leonard Cohen (Oslo Nye Teater) og Heisenberg (Det Norske Teater). Koreograf for Gullruten på TV2, danser og koreograf for Vårkonsert med Kringkastings Orkesteret NRK. Danset 4 sesonger med Skal Vi Danse på TV2.

 • Marsteen, Emmelin

  Marsteen, Emmelin

  Tidligere medvirket i:
 • Bordvik, Olai

  Bordvik, Olai

  Tidligere medvirket i:
 • Rasmussen, Filip

  Rasmussen, Filip

  Tidligere medvirket i:

  Filip debuterte på DNS i "Hellemyrsfolket" (2014/15) i rollen som unge Sivert. Han har medvirket i en rekke forestillinger i Bergens-området. Blant annet spilte Filip i 2012 rollen som Baldrian i "Kaptein Knurr og Mareminemysteriet", og har vært medvirkende i stykker som "Folk og Røvere i Kardemomme By", og "Hekseringen" i regi av Fyllingsdalen Teater. Han har vært elev ved Bergen Kulturskole siden 2009, er foreløpig ved Kulturskolens teatertalent-program. I 2018 er Filip aktuell på DNS med forestillingene, "Bye Bye Baby" og i musikalen "Kristin Lavransdatter".

   

   

   

   

 • Selvik Hellesøy, Linnea

  Selvik Hellesøy, Linnea

  Tidligere medvirket i:

  Linnea debuterte på DNS i "Sånne som oss" (2014/2015). Hun spilte også i "Underlandet" i 2016. Hun har også medvirket i en rekke forestillinger i regi av blant annet Fyllingsdalen teater. Linnea spilte blant annet Mowgli i "Jungelboken" (2016) og Kristina i musikalen "Hekseringen" som ble satt opp på Festningen sommeren 2017, samt i musikalen "Julens Magi" på Cornerteateret julen 2016-2017.

 • Søreide Solsvik, Julian

  Søreide Solsvik, Julian

  Tidligere medvirket i:

Ingen forestillinger