Arv og miljø

Kraftfull iscenesettelse av Hjorths bestselger

Neste visninger

ons 21. nov 20:00 Store Scene
tor 22. nov 20:00 Store Scene
fre 23. nov 20:00 Store Scene
Se alle visninger
Sjanger: Drama
Spilletid: ca 2 timer
Passer for: Voksne

Kraftfull iscenesettelse av Hjorths bestselger


Arv og Miljø
beskriver et klassisk arveoppgjør, der to hytter på Hvaler står sentralt. Arvetvisten utløser sterke krefter, og mørke hemmeligheter og minner fra en istykkerslått barndom tvinger seg frem. Vi blir vitne til en voksen kvinnes hjerteskjærende kamp for retten til å eie sin egen historie, koste hva det koste vil.

Kjersti Elvik er håndplukket til å spille Bergljot når Vigdis Hjorths prisvinnende og omdiskuterte roman for første gang går til scenen. Med seg har hun et stort og sterkt ensemble. Den bestselgende romanen har berørt oss sterkt og skapt heftig debatt om skillet mellom fiksjon og virkelighet.

Gjennom et rått og ærlig uttrykk, med sterke visuelle virkemidler og videoprojeksjon, går vi tett på Bergliots overgrepshistorie og hennes grenseløse fortvilelse.

Hva er sannhet? Og hvem har rett til å definere hva som er sant og hva som ikke er det?

"Alle lykkelige familier ligner hverandre, hver ulykkelige familie er ulykkelige på sin egen måte.” Leo Tolstoj

Urpremiere på Store Scene 21. november


Av: Vigdis Hjorth | Dramatisert av Kjersti Horn og Kristian Lykkeslet Strømskag | Regi: Kjersti Horn | Scenografi og kostymedesign: Sven Haraldsson | Lyddesigner: Erik Hedin | Lysdesigner: Arne Kambestad | Dramaturg: Kristian Lykkeslet Strømskag

Inspisient: Bastiaan van der Pas| Lydtekniker: Tor Endre Kalvenes | Maskør: Ingrid Stasi Skjold| Rekvisitører: Sissel Hamre/Espen Røen | Sufflør: Britney Elise Sudmann-Mack

Skuespillere

 • Elvik, Kjersti

  Elvik, Kjersti

  Kjersti gikk ut fra Statens Teaterhøgskole i 1992, men debuterte på DNS allerede i 1987 i Jan Herwitz med Lothar Lindtner og Rolf Berntzen i de store rollene. Hennes første rolle som profesjonell skuespiller på DNS, var i rollen som Narren i Kong Lear. For film- og TV-publikummet er hun kjent fra NRK-serien Vestavind (1994-95), som Hanne Wilhelmsen i Anne Holt-filmene Blind gudinne (1997) og Salige er de som tørster (1997), som hun fikk Amandaprisen for, Hawaii-Oslo (2004) og Varg Veum - Kvinnen i kjøleskapet (2008). . På Den Nationale Scene har hun bl.a. spilt i Jan Eggums musikal På 'an igjen (2005), Molières Den innbilt syke (2007) og i Panikk i kulissene av Michael Frayn (2008).

  Kjersti ble nominert til Heddaprisen for beste birolle for rollen som fru Orm i Folkeutrydning - eller leveren min er meningsløs i 2008. Hun har også vært tilknyttet Trøndelag Teater, Nationaltheatret, Riksteatret og Torshovteatret. Kjersti regidebuterte i Momo, eller kampen om tiden på Store Scene i 2014, og har tidligere regi på forestillinger på Nationaltheatret og KHIO. Julen 2016 spilte hun Ruth i NRK-serien Snøfall og hun har også vært å se i Aber Bergen på TV3. Hun skal spille Bergljot når Vigdis Hjorths roman Arv og Miljø får sin urpremiere på DNS høsten 2018.

 • Haaland, Agnete G.

  Haaland, Agnete G.

  Aktuell med: Tidligere medvirket i:

  Agnete Gullestad Haaland har siden 1. januar 2012 vært teatersjef på Den Nationale Scene. Som skuespiller har hun spilt i alt fra Anne Frank til Pippi Langstrømpe og Klatremus. Hun har gjort stor internasjonal suksess med sine monologer. Den kritikerroste monologen Florence Nightingale - kvinne i krig har vært spilt for over 100 000 mennesker i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Færøyene, Spania, USA og Chile.

  Agnete høstet strålende kritikker som Nora i Et Dukkehjem på China National Theatre i Beijing. Hun har spilt store roller i en rekke TV-drama i NRK.

  Hun har vært mangeårig leder av Norsk Skuespillerforbund, og var frem til høsten 2012 president for den internasjonale skuespillerfederasjonen FIA.

 • Waage, Irene

  Waage, Irene

  Irene Waage gikk ut fra KHiO, skuespillerutdanningen i 2005 og har jobbet ved Riksteatret, Rogaland Teater, Trøndelag Teater, Sogn og Fjordane Teater og Hordaland Teater. På Den Nationale Scene har hun medvirket i en rekke forestillinger. Samson og Roberto (2006) Tiden er vårt hjem (2007) Kirsebærhaven (2007) Farlige forbindelser (2008) Les Misérables (2009) Kvinnene fra Troja (2009) Company (2010) Fanny og Alexander (2012) for å nevne noen.

   

   

   

   

 • Schöttker-Hauge, Svein Harry

  Schöttker-Hauge, Svein Harry

  Aktuell med: Tidligere medvirket i:

  Svein Harry gikk ut av Statens Teaterhøgskole i 1992. Han var ved Teater Ibsen før han i 1994 kom til Rogaland Teater. Han har også vært tilknyttet produksjoner ved Hålogaland Teater, Nordland Teater, Riksteateret og Oslo Nye Teater.Svein Harry har hatt flere roller, bl.a. som Sakfører Krogstad i Et Dukkehjem (1995), tittelrollen i Holbergs Erasmus Montanus og i Tsjekhovs Onkel Vanja, han har også spilt Jean i Strindbergs Frøken Julie, og tolket samtidsdrama som Bedrag av Harold Pinter og Øyelys av Marius von Mayenburg.I 2008 var han kunstnerisk leder, regissør og manusforfatter for Over alt. I 2010 ble Svein Harry nominert til Heddapris i kategorien Beste mannlige hovedrolle for tittelrollen i John Gabriel Borkman av Henrik Ibsen på Rogaland Teater. 

 • Kalsås, Kim

  Kalsås, Kim

  Kim er utdannet ved Statens Teaterhøgskole, gikk ut derfra i 1975, og har vært tilknyttet Riksteatret hvor han var ansatt fra 1975–79, samt diverse radio- og filmproduksjoner. Han har vært ansatt på Den Nationale Scene siden 1979, og er kjent fra en lang rekke roller, blant annet i Hellemyrsfolket av Amalie Skram, i Molières Don Juan, i Anne Franks dagbok og i Heksene av Roald Dahl.

   

   

   

   

   

 • Kvamme, Wenche

  Kvamme, Wenche

  Wenche er utdannet ved Statens Teaterskole 1974-1977 og debuterte på Nationaltheatret i 1977 i "Musikken gjennom Gleng" av Edvard Hoem. Hun debuterte på DNS året etter i "Godspell", og har siden arbeidet her, men med opphold på Nationaltheatret, Riksteateret, Hålogaland teater, Sogn og Fjordane Teater, og på andre scener i Bergen. Hun har også spilt i tv-seriene "Fedrelandet", "Offshore" og "Holms". Wenche har spilt mye Holberg. Hun var bl.a.  Pernille i "Den stundesløse" (1984) og Nille i "Jeppe på Bjerget" med Helge Jordal i tittelrollen (1987) og Baronessen i samme stykke med Eirik del Barco Soleglad i hovedrollen i 2017. Hun har i tre ulike oppsetninger spilt rollen som husjomfru Rasmine Henriksen i "Jan Herwitz", og har de senere år spilt i musikalene "Hellemyrsfolket" (2014/15/16) og "Spelemann på taket" (2016). Hun har også utmerket seg i enmannsforestillinger som "Shirley Valentine" (1990) og "Mamma heks" (2016). Wenche ble tildelt Pernillestatuetten i 1990.  

Ingen forestillinger