1930 – Diktatoren

Vi ønsker Statsteatret velkommen tilbake på DNS! Den populære og anerkjente frigruppen er beskrevet som en blanding av Quentin Tarantino og Monty Python, og de har høstet mange lovord for sin helt spesielle måte å angripe norgeshistorien på. «1930 – Diktatoren» er en ustyrtelig morsom forestilling om fascismens fremvekst.

Neste visninger

 • Ingen tider
Sjanger: Komedie
Spilletid: Ikke oppgitt
Passer for: Ungdom og voksne

Vi ønsker Statsteatret velkommen tilbake på DNS! Den populære og anerkjente frigruppen er beskrevet som en blanding av Quentin Tarantino og Monty Python, og de har høstet mange lovord for sin helt spesielle måte å angripe norgeshistorien på. «1930 – Diktatoren» er en ustyrtelig morsom forestilling om fascismens fremvekst.

Vi er i Norge på 30-tallet. Den mektige teatersjefen Sven Elvedal er konkurs. Teatret skal stenges, venner og kollegaer skal kastes ut i håpløs arbeidsledighet. Kulden fra 30-tallets armod fester sitt iskalde grep om dem alle. Men, vent! Inn fra venstre kommer den barmfagre Hilda Hendriksen. Med henne følger det penger, men også uhyre sterke føringer. Hun har skrevet en hyllest til den nye politiske stjernen på himmelen, en mann ved navn Quisling. Kunne teatret være interessert i å framføre denne hyllesten? Etter mye om og men, takker Elvedal ja. Og fra den dagen er helvete løs. Verken livet eller teatret blir
noen gang det samme. Veien mot premieren blir en reise i frykt, fordommer, intriger og brutal maktkamp.

Statsteatret ønsker med sitt prosjekt «Norge 1066-2066» å «skrive» fortellingen om Norge på nytt og bringe den ut i by og bygd for et stort publikum. Planen var å lage ti forestillinger på ti år, og 1930 – Diktatoren er deres sjette forestilling.

“Det er en formidabel framføring fra et kollektiv som ikke bare gjør sitt beste […], men som strekker seg slik at de egentlig gjør det bedre enn de kan. Slikt er det alltid godt å oppleve”, skrev Engwall Pahr-Iversen i Dagsavisen og ga forestillingen terningkast 6.

Mona Levin i Aftenposten mente at manuset var “konsist ustyrtelig morsomt og nettopp derfor historisk betydningsfullt” og trekker frem at “Per Kjerstad briljerer i en rekke roller” og at “Skimten Storengen har burlesk troverdighet og mesterlig timing.”

Både Dagbladet og Stavanger Aftenblad ga forestillingen terningkast 5 og kalte det både “en glitrende idé, strålende teater” og “effektiv skamløs manipulasjon”.

Skjermbilde 2016-09-05 Kl . 13.03.23

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Skuespillere

 • Mathisen, Linda

  Mathisen, Linda

  Tidligere medvirket i:
 • Storengen, Cato Skimten

  Storengen, Cato Skimten

  Tidligere medvirket i:

  Skimten Storengen er utdannet ved Statens Teaterhøgskole. Fra 2004 til høsten 2010 var han fast ansatt ved Rogaland Teater, der han har tolket i overkant av 20 roller. Han hadde permisjon fra Rogaland Teater  for å gjøre tv-seriene Ran og Hvaler, samt Rocky Horror Show på Nordland Teater med Kim Sørensen som regissør, en rolle han ble nominert til Hedda for beste mannlige hovedrolle for.

  Skimten Storengen har jobbet med Yngve Sundvor tidligere i Mesteren og Margarita, Sladder, Frykten og Oh My God alle ved Rogaland Teater.

  Skimten Storengen er ansatt i Statsteatret som én av fem initiativtagere. Han spiller Olav Kyrre i Statsteatrets første produksjon, 1066 – Slaget ved Stamford bridge. Skimten Storengen medvirker som tre sønner i Statsteatrets 1349 – Pesten. I 1537 – Dansketid spiller han Søren.

 • Sørensen, Kim

  Sørensen, Kim

  Tidligere medvirket i:

  Kim Sørensen gikk ut fra Statens Teaterhøgskole i 2001. Siden den gang har Sørensen vært engasjert ved Den Nationale scene, Det Norske Teatret, Nordland Teater og i seks år ved Nationaltheatret. Han ble i 2009 Hedda-nominert for rollen som Jamie i Tilbaketoget fra Moskva. Han har tolket over 25 roller de siste årene og regissert flere stykker. Sørensen har også medvirket i flere filmer og tv-serier.

  Han hadde våren 2011 regi på Treningstimen av Ari Behn ved Rogaland Teater.

  Sørensen har vært ansatt ved Riksteatret som kunstnerisk rådgiver og husregissør. Høsten 2012 hadde han regi på Blackbird.

  Sørensen er ansatt i Statsteatret som én av fem initiativtagere. Han spiller Toste i Statsteatrets første produksjon, 1066 – Slaget ved Stamford bridge og Antonio i 1349 – Pesten. I 1537 – Dansketid spiller han Marlene.

 • Kjerstad, Per

  Kjerstad, Per

  Tidligere medvirket i:

  Per Kjerstad gikk ut fra Statens Teaterhøgskole i 2007. Han har siden vært tilknyttet Hålogaland Teater, Rogaland Teater, Riksteatret og Det Norske Teatret.

  Ved Det Norske Teatret hadde han tittelrollen i Don Carlos, og ved Hålogaland Teater spilte han blandt annet Krogstad i Et dukkehjem, Tybalt i Romeo og Juliet, pastor Helge Fossmo i Knutby og Løytnant Glahn i PAN, som han for øvrig ble Hedda-nominert for. Forestillingen var dramatisert og regissert av Yngve Sundvor.

  Kjerstad har senere jobbet med Sundvor i Sladder på Rogaland Teater.

  Kjerstad har medvirket i flere tv-serier og filmer, blant andre Hotel Cæsar, Hjerte til Hjerte, Erobreren, Fatso og Varg Veum – Falne engler. Kjerstad er ansatt i Statsteatret som én av fem initiativtagere. Han spiller Tjodolv i Statsteatrets første produksjon, 1066 – Slaget ved Stamford bridge. I 1537 – Dansketid spiller Kjerstad nordmannen Runar.

Ingen forestillinger