En folkefiende - siste spilleuke

Henrik Ibsens klassiker «En folkefiende» handler om Dr. Stockmann som kjemper for sannheten i en by hvor lønnsomheten og det gode omdømme skal forsvares for enhver pris.

Neste visninger

 • Ingen tider
Sjanger: Ikke oppgitt
Spilletid: Ca. 2 timer og 30 minutter, inklusiv pause
Passer for: Ikke oppgitt

Henrik Ibsens klassiker «En folkefiende» handler om Dr. Stockmann som kjemper for sannheten i en by hvor lønnsomheten og det gode omdømme skal forsvares for enhver pris.

LES ANMELDELSER HER!

SE VIDEOREPORTASJE

Som nyansatt tilsynslege på en badeanstalt blir han klar over at vannet er forgiftet. Dette er en oppdagelse som kan få store politiske og økonomiske konsekvenser for det lille samfunnet, men som skal få enda større konsekvenser for Stockmann og hans familie. Selv med stempelet «folkefiende» blir han stående i sin kamp og konkluderer: «Den sterkeste mann i verden, det er han som står mest alene».

Ibsens drama har brennende aktualitet den dag i dag og Øyvind Bergs bearbeidelse fokuserer på en av vår tids store utfordringer; markedskreftenes og lobbyvirksomhetens innflytelse på det politiske spillet.

Rollen som Dr. Stockmann spilles av Stig Amdam. Han er kjent fra mange store roller på DNS, men også som dramatikeren bak bl.a. «Dyveke» og som regissør, blant annet for Ibsens "Når vi døde våkner" i 2014. Fru Stockmann spilles av Marianne Nielsen, som har briljert i en rekke store Ibsen-roller på DNS. Blant annet som Hedda Gabler, men også nå nylig i "Når vi døde våkner".

Ole Martin Aune Nilsen, som blant annet imponerte i "Robin Hoods Hjerte" på DNS i fjor, har rollen som Dr. Stockmanns bror. Mellom disse to brødrene utspiller det seg en skitten maktkamp; en strid som absolutt har aktualitet også i dag.

Det er også andre store skuespillernavn på scenen. Jon Ketil Johnsen, Sverre Røssummoen, Eirik del Barco Soleglad, Katrine Dale, Kristoffer Sagmo Aalberg og Audun Sandem. Sistnevnte er også TV-aktuell i 2015, som sabotør i TV-serien "Kampen om tungtvannet".

Premiere på Store Scene 17. januar 2015.

Studiemateriale til vdg. skoler

Skuespillere

 • Sandem, Audun

  Sandem, Audun

  Tidligere medvirket i:

  Etter at Audun Sandem gikk ut fra Kunsthøgskolen i Oslo (khio) i 2008 har han spilt i stykker av William Shakespeare, Anton Tsjekhov, Henrik Ibsen, Knut Hamsun og Bjørnstjerne Bjørnson. Audun har vært tilknyttet Teatret Vårt i Molde, Rogaland Teater i Stavanger og Det Norske Teatret i Oslo. Han debuterte på DNS våren 2013 iKalenderpikene, og gjorde også stor lykke som Konstantin i Måken.


  Aktuell med:

  Dyveke

 • Andersen, Bjørn Willberg

  Andersen, Bjørn Willberg

  Bjørn "Bamse" Willberg Andersen er en av veteranene blant DNS sine skuespillere. Han gikk ut fra Statens Teaterhøgskole i 1988 og har vært ansatt ved DNS siden. Høsten 2010, samt høst og vinter 2011, spilte han i tospann med tidligere teatersjef Bjarte Hjelmeland i La Cage aux Folles. Han har spilt i Kong Lear, Hellemyrsfolket, Sånne som oss den Heddaprisvinnende forestillingen Vår ære/vår makt. Han er også kjent for sin tolkning av Gunnar Staalesens Varg Veum både i radioteatet og på scenen i Falne Engler (2006). I tillegg har Bamse bakgrunn fra bl.a. Riss Dansekompani og har vært skuespiller ved diverse film-, radio- og TV-produksjoner. I 2017 debuterte han som dramatiker med musikkteater-forestillingen Engler over Møhlenpris, hvor han også spilte selv. Bamse ble tildelt Pernillestatuetten i 1996 for sitt skuespillerarbeid.

 • Soleglad, Eirik del Barco

  Soleglad, Eirik del Barco

  Eirik er et av de mest kjente ansiktene på DNS, og har opp gjennom årene gjort seg bemerket i en rekke signaturroller på teatret, bla. Simon i «Simons Historie»(2008),  Puck i «En midtsommernatts drøm» (2012), «Shakespeares samlede verker» (2013/15), Ebenezer Scrooge i «En julefortelling» (2015),  Jeppe i «Jeppe på bjerget» (2017), og sist som Peter Wessel Zapffe i monologen «Zapffe» (2018). I tillegg til sitt faste virke med over 50 produksjoner på DNS, har Eirik gjestet ved en rekke andre teatre i Norge bla. Oslo Nye teater, Riksteatret, Hordaland teater og Hålogaland Teater, hvor han i 2016 høstet mange lovord i hovedrollen som August i Knut Hamsuns «Landstrykere». I 2017 ble han hentet til Los Angeles for å spille rollen som Prince John i den amerikanske produksjonen av «The Heart of Robin Hood» ved The Wallis Annenberg Theatre i Beverly Hills, en rolle han også gjorde i DNS` norske versjon av stykket i 2013. Ved DNS har han også hatt regi på forestillingene «Henrik Ibsens samlede verker på 78 minutter» (2017) og «Zapffe» (2018). Eirik har vært nominert til både Heddapriser og komipriser, og har blitt tildelt både Rampelykten (2008) og teaterforeningens ærespris Pernillestatuetten (2017) for sitt skuespillerarbeid.

Ingen forestillinger