DUS - Den Unge Scenen 2015

DUS ble opprettet i 2004 for å heve nivået på ungdomsteater i Norge. DUS bestiller og utvikler sceniske tekster skrevet for ungdom og som fremføres av ungdom.

Neste visninger

  • Ingen tider
Sjanger: Ikke oppgitt
Spilletid: Variabel
Passer for: Ikke oppgitt

DUS ble opprettet i 2004 for å heve nivået på ungdomsteater i Norge. DUS bestiller og utvikler sceniske tekster skrevet for ungdom og som fremføres av ungdom.

VTs RAKKADIS er en av seks grupper fra DUS-region Hordaland, som viser sine forestillinger på DNS 19.-21. mars.

De seks gruppene er:

  • Bømlo Kulturskule
  • Os barne- og ungdomsteater
  • RAKKADIS | Teaterskolen for barn og unge, VT
  • Loddefjord Musikalfabrikk
  • Spinae Company, Stord
  • UT - Ungt Teater

Vestlandske Teatersenter, Hordaland Teater og Den Nationale Scene samarbeider om å arrangere den regionale DUS-festivalen for Hordaland.

Frøydis Flotve, kunstnerisk konsulent på VT, er koordinator for DUS i Hordaland. Frøydis har funnet de seks deltakende gruppene, og holdt kontakt med gruppene underveis i forhold til informasjon, tekstvalg, veiledningsbesøk og logistikk for gjennomføring av festivalen.

Anders Hasmo Dahl, dramaturg ved DNS, er regionleder og ansvarlig for selve festivalavviklingen på DNS og kontakten med DUS sentralt.

Det arrangeres festivaler i tolv deltakende regioner, og en nasjonal festival i Oslo for utvalgte grupper.

PROGRAM for DUS Hordaland på DNS Teaterkjelleren:

Fredag 20. mars:

17.00: Åpning

17.15 Bømlo Kulturskule: «Tabula Rasa»

19.15 UT- Ungt Teater: «Bønn for Anna»

Tabula Rasa
Velkommen til Isøy. Innbyggertall 127. Høyeste topp, 142 meter over havet. En shellstasjon. En kro. En Rema 1000. Alle ungene går i samme klasse. Alle voksne jobber på verket. Ingen har drømmer. Og hvis de hadde det noen gang, har de glemt det nå.

Slik åpner Tabula Rasa. Kan tre rotløse søsken finne sin plass her hvor deres foreldre kom fra? Vil de bli godtatt i dette lille miljøet? Vi får møte ungdommer med ulike historier og skjebner, som sitter fast i sine roller og er venner fordi de tilfeldigvis har vokst opp på samme sted. 

Bømlo barne – og ungdomsteater viser Agate Øksendal Kaupang sin sterke tekst fredag kl 17.15 i Teaterkjelleren.

Bønn for Anna
av Torun Lian
Regi: Reidun Gløsen

Bønn for Anna er et spennende og utfordrende stykke med en poetisk tekst. Teksten beveger seg i et drømmelandskap. Syv ungdommer møtes i dette dramatiske stykket og ristes rundt. Hvem er vi – hvem er Anna, Billy, Dagny, Mia, Cecilie, Ole og Willy?

«Å bli menneske på jorden Billy det er en bragd, et mesterstykke rett og slett. Og samtidig merkverdig enkelt og vidunderlig.»

«Det er sorg og smerte. Det er himmelsk lykke. Har du forresten med deg konfekten?»
Anna døde i en trafikkulykke, men kommer tilbake, i drøm, i virkelighet, ingen kan riktig vite, ingen vet, men hun kommer tilbake for en kort stund som er akkurat lang nok til å forvandle sorg og savn i livet til de som elsket henne og fremdeles lever til noe vakkert, til noe det går an å leve med.

Bønn for Anna er et teaterstykke om å akseptere at et liv tar slutt selv om det er et ungt menneskes liv. Et trøstespill.

Skuespillerne er: Kristian Torgersen, Maria Træbakken, Anine Granerud, Julia Beatrice Reksten Bakkevig, Caroline Birgitte Vindenæs Karlsen,  Jonathan Førland og James A Harrioson

Ungt Teater deltar på DUS, Den unge scene på Den Nationale scene 20 og 21 mars i år.
I høst startet vi en ny teatergruppe UT - Ungt Teater -  i Bergen. Det er teater for ungdom som er svært interessert i teater, dans, multimedia, kunst og performance. Ungdommene skal delta aktivt og kreativt i hele prosessen. På teater-øvingene har vi et moderne grep på teksten og jobber ut fra likestilt dramaturgi.

Lørdag 21. mars:

10.30 Teaterskolen VT, Rakkadis: «Jenta som ingen kunne mobbe»

12.30 Spinae Company, Stord: «Bønn for Anna»

14.30 Os barne- og ungdomsteater: «Forandring frydar»

16.30 Loddefjord Musikalfabrikk: «Julekveld»

 

Jenta som ingen kunne mobbe
av Olaug Nilssen

På Ytrebygda ungdomsskole har det begynt en ny elev. Guri er på
videregående nivå i matte, driver med tai chi og lager plantegninger av kjente bygninger som hun bygger - i lego!

Sunniva, klassens midtpunkt, er kjempeglad for at det har kommet en ny jente,
og inviterer Guri med på ridning. Guri er for øvrig verken interessert i å ri hest,
bli kjent med Sunniva eller de fire andre i klassen.

Teatergruppen Rakkadis ved Vestlandske Teatersenter presenterer en leken versjon
av ”Jenta som ingen kunne mobbe”, en historie med et alvorlig tema hvor det er
vanskelig å vite hvem som gjør rett og hvem som gjør galt.

Med: Line Hatland Nilsen, Emilie Dyrkolbotn Isaksen, Erik Cornell, Ina Johansen,
Jonas Flotve Røssland, Aasta Valen, Kaja Grotnes Helland, Hedda Andreassen, Celine Solend, Erlend Sandaa og Karen Rødland Thowsen. Regi: Fredrik Longva


Forandring frydar
«Skuleklokka ringte akkurat ut. Dette var vår siste skuledag.

De vil no vera vitne til at me kler av oss.
Eller, ikkje sånn bokstavelig talt, men det kjem til å
bli ganske nakent her oppe. Me skal nemlig
eksponera tankane våre. No skal de få sjå kven me er,
kva me er redde for, og kva me drøymer om.
Innpakka løyndommar skal sjå dagens lys.»

I framsyninga «Forandring frydar» skriven av Sunniva Lovise Harboe blir publikum kjend med sju ulike karakterar. Siste skuledag er komen og karakterane står framfor eit vegskilje. Dagen dei har venta på kjem som eit slag i magen.

Gjennom framsyninga blir publikum presentert for ungdommane sine største frykter og tankar om framtida og det vakraste dei veit. Bak maska som er skapt av samfunnet, skjuler det seg kanskje  heilt andre personlegdommar enn kva ein skulle tru.

Med: Natasja Smørholm, Una Berntsen Seland, Mari Fosså Bunæs, Josefine Lunde Hansen Bø, Lilly-Mae Grønvigh, Elida Sofie Haugen Kordts, Mira Færøy, Thea Mathilde Moberg Haugland, Marie F. Steinum, Amalie Haga Gaasand, Emilie Askvik Tøsdal.


Julekveld
Julaftan. Eit rom på eit slite pensjonat i ein by. To brør i tenåringsalder. Prøver å lage julestemning. Refererer til søstera som ikkje er der, men som har komme saman med dei til byen. Dei har ikkje pengar, søstera har tydeleg gått ut for å skaffe det, på ein eller annan måte (prostituere seg). Bakgrunnen deira blir sakte avdekka. Foreldra døde i ulykke. Ingen pengar, inga utdanning, men dei ser for seg ei lys framtid no då dei har komme til byen.

Søstera kjem, har med seg ein mann. Rik og usympatisk. Vil ha brørne ut, vil vere åleine med søstera. Etter litt krangling, der mannen blir trugande, går dei ut i kvelden. Dei står på eit hjørne og røyker og frys. Ein engel kjem forbi, ønskjer dei god jul og seier at dei kanskje bør gå tilbake til søstera. Dei går tilbake til rommet, høyrer søstera skrik, ho blir banka opp av den framande mannen. Brørne går til angrep på han, søstera tar ei lysestake og drep han. Dei tar pengane hans og gøymer liket under senga. Eine broren går ut for å handle julemat og gåver på ein bensinstasjon. Juleklokkene begynner å kime. Søstera og den eine broren snakkar om den lyse framtida. Ventar og ventar på at den andre broren skal komme att.

Med: Victoria Thorsen, Magnus Hundvin, Zora Pettersen, Oda Sellevold, Magnus Dale Johnsen, Tord Magnus Dyrkorn, Jesper Langeland, Elena Bendiksen Wilcox, Karl-Petter Vedeler, Eivind Ekren, Silje-Marie Monsen, Margrethe Landro Sheridan, Fredrik Bø.

Les mer på www.dus.as.

Ingen skuespillere

Ingen forestillinger