De magiske tankers år

Nøkternt og livsbekreftende om sorg!
"De magiske tankers år" tar oss inn i sorgens ubarmhjertighet, men handler mest av alt om overlevelse. Med mildhet, humor og en jordnær, nøktern tone inviteres vi med på en reise i menneskelige ressurser og hjertets evne til å hele.

Neste visninger

 • Ingen tider
Sjanger: Ikke oppgitt
Spilletid: Ca. 1 time og 25 minutter, ingen pause
Passer for: Ikke oppgitt

Nøkternt og livsbekreftende om sorg!
"De magiske tankers år" tar oss inn i sorgens ubarmhjertighet, men handler mest av alt om overlevelse. Med mildhet, humor og en jordnær, nøktern tone inviteres vi med på en reise i menneskelige ressurser og hjertets evne til å hele.

Brått og uforståelig mister Joan Didion sin ektemann, livslange venn og forfatterkollega. Han forlater henne midt i deres datters dramatiske sykdomsforløp og kort tid etter mannens dødsfall, mister Joan også sin datter. Livet tar rett og slett en totalt uventet og brutal retning og i sitt møte med en altoppslukende sorg setter Didion seg til skrivebordet og nedtegner sine erfaringer.

“The year of magical thinking” blir en sterkt personlig monolog med vår egen Rhine Skaanes. Forestillingen har bergtatt et bredt publikum over hele verden. Om boken sier forfatteren selv :

"Dette er mitt forsøk på å forstå den tiden som fulgte, de ukene og etter hvert månedene som rev ned enhver forestilling jeg noensinne hadde hatt om døden, om sykdom, om sannsynlighet og flaks, om hell og uhell, om ekteskap og barn og erindring, om sorg, om hvordan folk takler eller ikke takler det faktum at livet tar slutt, om hvor grunn forstanden er, om livet selv.”

Da Joan Didion i 2007 for første gang gjorde teater ut av sin egen bok, regissert av David Hare, var det på Broadway i New York med Vannessa Redgrave i rollen som Didion selv. De to forteller engasjert om hvor gjenkjennelig og nært materialet oppleves for dem og for publikum, og hvor viktig prosjektet ble for dem. Siden da har teaterversjonen gått sin seiersgang over verden og blir nå, for første gang, satt opp i Norge med vår egen Rhine Skaanes på scenen. “De magiske tankers år” blir Skaanes´foreløpige farvel med Den Nationale Scene etter hele 48 år som skuespiller på DNS, og oppnådd pensjonsalder. Mangeårig kollega Jon Ketil Johnsen har regien på denne LilleLAB-versjonen av stykket. Senest våren 2015 spilte han sammen med Skaanes i "Anne Pedersdotter".

Norgespremiere på Lille Scene 5. september.

Skuespillere

 • Skaanes, Rhine

  Skaanes, Rhine

  Rhine Skaanes er blant veteranene på DNS. Hun kom til teateret allerede i 1967. I 2003 ble hun tildelt Pernillestatuetten for sitt skuespillerarbeid, og i 2008 spilte hun i kortfilmen Krokketmatchen. På DNS kjenner vi henne blant annet fraMascaradeEn sporvogn til BegjærPeder Påske og Før soloppgang. Rhine er også leder for DNS' Kabul-prosjekt, i arbeidet med gjenreisingen av Nasjonalteateret i Afghanistan.

   

  Stykker Rhine har medvirket i:

  Hiroshima, min elskede (1989) av Marguerite Duras
  Hellymyrsfolket (1992) av Amalie Skram, skrevet om for scenen av Gunnar Staalesen
  My fair lady (1996) av Lerner og Loewe
  Miriams beretning - Jule-evangeliet (1999) av Håvard Rem
  Maria Magdalena - Jesu virke (2001) av Håvard Rem
  Jesu mor - Påskeevangeliet (2002) av Håvard Rem
  Heksene (2001-2002) av Roald Dahl
  En svindler til besvær (2001) av Aleksandr Ostrovskij
  Et vintereventyr (2002) av William Shakespeare
  1900 (2002-2003) av Gunnar Staalesen
  Baal (2003) av Bertolt Brecht
  Ronja Røverdatter (2003) av Astrid Lindgren
  Ved Kattemyra (2004) av Marina Carr
  Sugar (2004) av Jules Styne
  Peer Gynt (2005) av Henrik Ibsen
  Begrav meg i Bergen (2007) av Gunnar Staalesen
  Dyrene i Hakkebakkeskogen (2008) av Thorbjørn Egner
  Folkeutrydning (2009) av Werner Schwab
  Kvinnen fra Troja (2009) av Euripides
  Mascarade (2009-2010) av Ludvig Holberg
  En sporvogn til begjær (2010) av Tennessee Williams
  Peder Påske (2011) av Gunnar Staalesen
  Før soloppgang (2011) av Gerhart Hauptmann
  Lughnasa - ein irsk seinsommardans (2012) av Brian Friel
  Fanny & Alexander (2012) av Ingmar Bergman
  Kalenderpikene (2013) av Tim Firth
  Diktatorfruer (2013) av Theresia Walser
  Vakkert (2014) av Jon Fosse

  Aktuell med:

  Vakkert

Ingen forestillinger