Medealand

Svenske Sara Stridsberg er et markant navn i europeisk samtidsdramatikk, og hennes dagsaktuelle gjendiktning av Euripides' klassiker, Medea, fikk ovasjoner fra kritikerne da den første gang ble presentert.

Neste visninger

 • Ingen tider
Sjanger: Ikke oppgitt
Spilletid: 1 time og 35 minutter, ingen pause
Passer for: Ikke oppgitt

Svenske Sara Stridsberg er et markant navn i europeisk samtidsdramatikk, og hennes dagsaktuelle gjendiktning av Euripides' klassiker, Medea, fikk ovasjoner fra kritikerne da den første gang ble presentert.

SE VIDEO

LES ANMELDELSENE

Medea har satset på kjærligheten, hun har satset på å stole på Jason - på at deres forhold skal vare. Hun har reist med ham til et fremmed land, lagt sin familie og hele sitt liv bak seg, og stolt på at hun og Jason og de to barna de får, sammen skal danne en enhet i det nye landet. Når Jason finner en yngre kjæreste, mister Medea sin identitet - hun har ingenting. Det frie mennesket reduseres på et vis til en oppbrukt kvinne. 

Stridsberg rå og samtidig poetiske univers tar strupetak på morsrollen, på kjærlighet, angst og ambivalens. Det er på ingen måte et hyggelig tema vi presenterer for publikum. Men det er aktuelt også i dag, tankevekkende og meget godt teater.

«Sara Stridsberg ligger svært nær Euripides i sitt Medealand, men skaper likevel noe nytt. Hun plasserer historien hos oss på en måte som ikke er blitt gjort tidligere», skrev Svenska Dagbladet etter at stykket ble vist på Dramaten i Stockholm i 2009. «Ikke langt fra Strindberg. Ser man bort fra navnene kunne hennes kvinneskjebner utspille seg hvor som helst», skrev Information etter at Betty Nansen Teatret satte stykket opp i København i 2010.

Stridsberg har fått Nordisk Råds Litteraturpris (2007) og Doblougprisen (2013). Stykket er oversatt til norsk av den kjente dramatikeren og forfatteren Cecilie Løveid.

Norgespremiere i Teaterkjelleren 20. september 2014.

Skuespillere

 • Klem, Ida Cecilie

  Klem, Ida Cecilie

  Tidligere medvirket i:

  Ida ble uteksaminert fra Statens Teaterhøgskole i 2009, hun har også studert ett år på Holberg Film og Teaterskole i København. Hun debuterte i "Sangen om den røde rubin" på Riksteatret og jobbet på Teatret Vårt i 2010. Samme år spilte hun i "Alle døde små dyr" på Teatret Vårt i Molde. Hun debuterte på DNS i 2011 i ”Peder Påske” og har siden spilt en rekke roller her på teatret, blant annet Rosa i "Alt om min mor" (2011), Gabrielle i "Når det slutter å regne (2011), Hermia i "En midtsommernattsdrøm" (2012) ”Pippi Langstrømpe” våren 2013 og "Privatliv" (2013). Hun var sist å se i "Medealand" hvor hun spilte hovedrollen som Medea.

  Stykker Ida har medvirket i:

  Peder Påske (2011) av Gunnar Staalesen
  Alt om min mor (2011) av Samuel Adamson, etter en film av Pedro Almodóvar
  Når det slutter å regne (2011) av Andrew Bovell
  Ulverock (2012) av Elisabeta Bostan
  En midtsommernattsdrøm (2012) av William Shakespeare
  Fanny & Alexander (2012) av Ingmar Bergman
  Pippi Langstrømpe (2013) av Astrid Lindgren
  Privatliv (2014) av Noël Coward
  Medealand (2014) av Sara Stridsberg

 • Sandem, Audun

  Sandem, Audun

  Tidligere medvirket i:

  Etter at Audun Sandem gikk ut fra Kunsthøgskolen i Oslo (khio) i 2008 har han spilt i stykker av William Shakespeare, Anton Tsjekhov, Henrik Ibsen, Knut Hamsun og Bjørnstjerne Bjørnson. Audun har vært tilknyttet Teatret Vårt i Molde, Rogaland Teater i Stavanger og Det Norske Teatret i Oslo. Han debuterte på DNS våren 2013 iKalenderpikene, og gjorde også stor lykke som Konstantin i Måken.


  Aktuell med:

  Dyveke

 • Skumsvoll, Ane

  Skumsvoll, Ane

  Ane er utdannet ved Arts Educational Schools i London (1998-2001) og ved Teaterhögskolen i Helsingfors (2001-2002). Hun debuterte som skuespiller i 2002 med det tysk-sveitsiske kompaniet PLASMA i Gessneralee teaterhus i Zürich som Lady Macbeth i "Macbeth". Hun har erfaring fra blant annet Trøndelag Teater, Akershus teater og en rekke frie grupper og scener. På DNS debuterte hun i 2012 som Chris i "Seinsommardansen", og har de senere år blant annet spilt hovedrollen  MEG i "Ingenting av meg", Emilia i "Othello" og Dronning Gertrude i "Hamlet". Ane er en av ildsjelene bak det skuespillerdrevne "Over Engen". Hun har også spilt i flere filmer og TV-serier, blant annet "Himmelblå", "Aber Bergen" og "Vegas", og har også erfaring som dramatiker, blant annet gjennom dramatiseringen av bøkene om "Doktor Proktor" for Riksteatret, Nationaltheatret og Oslo Nye teater og "Kvinner som bruker sin stemme" på DNS. Hun mottok statens kunstnerstipend i 2009, 2010 og 2011, "frilansprisen" i 2011, og ble i 2017 Nominert til "KOMIPRISEN" for "Beste kvinnelige komiker på scene".

Ingen forestillinger