Diktatorfruer – Jeg er som dere, jeg elsker epler

DNS innfører et nytt konsept på Lille Scene, kalt LilleLAB. I den første oppsetningen står tre diktatorfruer i fokus. Suksessregissøren  Petter  Næss er instruktør for det helt spesielle prosjektet.

Neste visninger

 • Ingen tider
Sjanger: Ikke oppgitt
Spilletid: Ca. 1 time og ti minutter, ingen pause
Passer for: Ikke oppgitt

DNS innfører et nytt konsept på Lille Scene, kalt LilleLAB. I den første oppsetningen står tre diktatorfruer i fokus. Suksessregissøren  Petter  Næss er instruktør for det helt spesielle prosjektet.

Tre diktatorfruer fra ulike deler av verden er samlet i et rom, og er prisgitt en simultantolk for å kunne kommunisere. De fire forbereder seg til en pressekonferanse i forbindelse med en dokumentarfilm om disse mektige kvinnenes liv. Her minnes de fortidens storhet, mens selvbedrag og stormannsgalskap eskalerer med spydig intensitet. Vi snakker om Margot Honecker fra DDR, Imelda Marcos fra Filippinene og Leila Ben Ali fra Tunisia - kvinner minst like fryktet som sine menn.

Det utveksles sladder om Stalins fester, Maos håndkyss og Castros gavmildhet. I grotesk forfengelighet kappes de om hvilke meritter som vil gjøre seg best på film. Mens temperaturen stiger kommer det for en dag at den tilsynelatende nøytrale tolken muligens har sin egen agenda for møtet...

Theresia Walsers satiriske komedie, hvis undertittel er hentet fra et sitat av Muammar Gadaffi, blir også et møte med tre meget erfarne skuespillere fra DNS; Wenche Kvamme, Rhine Skaanes og Sissel Ingri Tank-Nielsen. Her får de virkelig boltre seg, i tett samspill med ingen ringere enn Eirik del Barco Soleglad; kanskje den største komikeren på DNS. Som om ikke dette er grunner gode nok til å få med seg oppsetningen, er den også den første som inngår i et nytt konsept kalt «LilleLAB». Her vil aktuell dramatikk og tematikk bli satt opp på laboratoriumteater-manér, med fokus på skuespillernes arbeid fremfor scenografi og rekvisitter.

Regissør Petter Næss, som sist satte opp Mørketid på DNS, blir første instruktør som skal boltre seg innenfor dette konseptet. Velkommen til en spennende og annerledes teateropplevelse!

Premiere på Lille Scene 30. november 2013

Skuespillere

 • Skaanes, Rhine

  Skaanes, Rhine

  Rhine Skaanes er blant veteranene på DNS. Hun kom til teateret allerede i 1967. I 2003 ble hun tildelt Pernillestatuetten for sitt skuespillerarbeid, og i 2008 spilte hun i kortfilmen Krokketmatchen. På DNS kjenner vi henne blant annet fraMascaradeEn sporvogn til BegjærPeder Påske og Før soloppgang. Rhine er også leder for DNS' Kabul-prosjekt, i arbeidet med gjenreisingen av Nasjonalteateret i Afghanistan.

   

  Stykker Rhine har medvirket i:

  Hiroshima, min elskede (1989) av Marguerite Duras
  Hellymyrsfolket (1992) av Amalie Skram, skrevet om for scenen av Gunnar Staalesen
  My fair lady (1996) av Lerner og Loewe
  Miriams beretning - Jule-evangeliet (1999) av Håvard Rem
  Maria Magdalena - Jesu virke (2001) av Håvard Rem
  Jesu mor - Påskeevangeliet (2002) av Håvard Rem
  Heksene (2001-2002) av Roald Dahl
  En svindler til besvær (2001) av Aleksandr Ostrovskij
  Et vintereventyr (2002) av William Shakespeare
  1900 (2002-2003) av Gunnar Staalesen
  Baal (2003) av Bertolt Brecht
  Ronja Røverdatter (2003) av Astrid Lindgren
  Ved Kattemyra (2004) av Marina Carr
  Sugar (2004) av Jules Styne
  Peer Gynt (2005) av Henrik Ibsen
  Begrav meg i Bergen (2007) av Gunnar Staalesen
  Dyrene i Hakkebakkeskogen (2008) av Thorbjørn Egner
  Folkeutrydning (2009) av Werner Schwab
  Kvinnen fra Troja (2009) av Euripides
  Mascarade (2009-2010) av Ludvig Holberg
  En sporvogn til begjær (2010) av Tennessee Williams
  Peder Påske (2011) av Gunnar Staalesen
  Før soloppgang (2011) av Gerhart Hauptmann
  Lughnasa - ein irsk seinsommardans (2012) av Brian Friel
  Fanny & Alexander (2012) av Ingmar Bergman
  Kalenderpikene (2013) av Tim Firth
  Diktatorfruer (2013) av Theresia Walser
  Vakkert (2014) av Jon Fosse

  Aktuell med:

  Vakkert

 • Tank-Nielsen, Sissel Ingri

  Tank-Nielsen, Sissel Ingri

  Sissel Ingri Tank-Nielsen har vært tilknyttet Den Nationale Scene siden 1978. Hun har også erfaring fra en rekke andre teatre, som Riksteatret, Rogaland Teater, Haugesund Teater, Fjernsynsteatret og Rikskonsertene med blant annet Ketil Bjørnstad. På DNS kjenner vi henne de siste årene fra blant annet "Anne Pedersdotter", Spellemann på taket" og "Engler over Møhlenpris".

   

   

   

   

   

   

 • Soleglad, Eirik del Barco

  Soleglad, Eirik del Barco

  Eirik gikk ut fra Bergen Teaterskole i 1997. Samme høst debuterte han på DNS i "Snehvit". Siden da har han medvirket i over 40 produksjoner på teatret og utforsket et stort persongalleri, alt fra Afghanistan-veteranen Simon i "Simons historie" (2008) til Puck i "En midtsommernatts drøm" (2012), tragiske helter i "Shakespeares samlede verker" (2013 og 2015) og gamle Scrooge i "En Julefortelling" (2015). I 2013 ble han nominert til Heddaprisen for rollen som den onde prins John i "Robin Hoods Hjerte". I tillegg til sitt faste virke på DNS, er Eirik sentral i det bergenske humormiljøet og blitt nominert til to komipriser. Han har også vært engasjert ved flere andre teatre i Norge. I 2016 spilte han hovedrollen August i den kritikerroste forestillingen "Landstrykere" – fritt etter Hamsuns August på Hålogaland teater, og deretter på turné med Riksteatret.

 • Kvamme, Wenche

  Kvamme, Wenche

  Wenche er utdannet ved Statens Teaterskole 1974-1977 og debuterte på Nationaltheatret i 1977 i "Musikken gjennom Gleng" av Edvard Hoem. Hun debuterte på DNS året etter i "Godspell", og har siden arbeidet her, men med opphold på Nationaltheatret, Riksteateret, Hålogaland teater, Sogn og Fjordane Teater, og på andre scener i Bergen. Hun har også spilt i tv-seriene "Fedrelandet", "Offshore" og "Holms". Wenche har spilt mye Holberg. Hun var bl.a.  Pernille i "Den stundesløse" (1984) og Nille i "Jeppe på Bjerget" med Helge Jordal i tittelrollen (1987) og Baronessen i samme stykke med Eirik del Barco Soleglad i hovedrollen i 2017. Hun har i tre ulike oppsetninger spilt rollen som husjomfru Rasmine Henriksen i "Jan Herwitz", og har de senere år spilt i musikalene "Hellemyrsfolket" (2014/15/16) og "Spelemann på taket" (2016). Hun har også utmerket seg i enmannsforestillinger som "Shirley Valentine" (1990) og "Mamma heks" (2016). Wenche ble tildelt Pernillestatuetten i 1990.  

Ingen forestillinger