Foto:Thor Brødreskift

Full fart med Danny

21. februar 2017

Et dusin høner og hunder, flere tusen strå, tretti fasaner, et oppblåst godseier-bryst og gøyale biler – det er mye som skal sys og snekres til den spennende familieforestillingen «Danny og den store fasanjakten». 

Det hører til sjeldenhetene at Roald Dahls herlige historier kan oppleves på norske scener, og det er derfor spesielt stas når DNS kan presentere norgespremieren på «Danny og den store fasanjakten» i mars. Den rørende og fartsfylte fortellingen om guttungen Danny og farens kamp mot de slemme snobbene, har truffet barn og voksne rett i hjertet siden 70-tallet.

– Stykket er en hyllest til det sterke og nære forholdet mellom Danny og pappaen hans og tar for seg voksnes ansvar for barn og barns ansvar for voksne. Det er også en historie om hva som skjer når barn begynner å oppdage at de voksnes liv er noe annet enn de hadde forestilt seg. Vi vil invitere publikum med på en spennende, morsom og visuelt storslått reise gjennom denne forestillingen, sier regissør Petter Næss.

Fantasirikt spill
Sammen med pappen sin driver Danny en bensinstasjon. Selv om han bare er ti år, kan han allerede kjøre bil og fikse motorer og han elsker å høre på farens fantastiske fortellinger. De to bor i en koselig, men litt lurvete, husvogn på den slemme godseier Hazells enorme eiendom.  Når Hazell en dag truer Danny og faren med utkastelse og Danny risikerer å havne på barnehjem, setter de i gang et fantasirikt spill for å beskytte seg og sitt. Samtidig innebærer det en storstilt redningsaksjon for å hindre Hazells jaktlag i å knerte skogens fasaner. Roald Dahls historie tar med dette også et oppgjør med klassesamfunnet.

Det er Mathias Igland Kausland og Håvard Asplund, begge 12 år, som deler på å spille Danny.

– Danny er en koselig fyr, som jeg gjerne kunne vært venner med. Han er glad i eventyr og kommer opp i mange forskjellige situasjoner. Det er kanskje dét som er det vanskeligste med rollen, at vi skal skifte raskt mellom ulike stemninger, som fra kjempehappy til bekymret for eksempel, sier Håvard. 

Klukkende støttespillere
I prøvelokalet på Sentralbadet, rundt en kanne kaffe og bunker med manus, treffer vi de to våkne Dannyene etter en halv dag på skolen, sammen med et knippe litt morgentrøtte voksne skuespillere og en gjeng oppspilte høner.
De skal teste ut scenen der kommuneinspektøren, spilt av Sissel Ingri Tank-Nielsen, skal inspisere boforholdene til Danny. Hans frittgående høns er da med på å forsvare ham mot overmakten, og skuespillerne Dominika Minkacz-Sira og Katrine Dale prøver ut både britisk fugleaksent og virrete hodebevegelser.

Kollegaen Håkon Moe spretter også opp og henter frem hanedukken for å styrke Dannys supporterteam.  

– Jeg har noen nybegynnerproblemer og får litt krampe i hendene av hanefar her, sier Håkon, men får skryt av regissøren for sin haneaktige holdning.
Dukkeførerekspert Minkacz-Sira har jobbet tett med skuespillerne for å gi de ulike dyrene karakter. De har studert dyrefilmer på Youtube og utforsket bevegelsene.

– Det er krevende å være dukkefører. Skuespillerne må lære å skjule seg bak dukken og det er mange rare stillinger som skal til for at dukkeføreren skal få dyrene til å leve, sier Dominika, som selv er utdannet på teaterskole i Polen.

Hønseproduksjon og bilverksted
På malersalen og rekvisittmakerens verksted har det vært produksjon av dyr, biler og strå i stor skala de siste ukene. På de mange meterlange stråene, skal det projiseres video med stemningsfull tåke, månestråler og ikke minst dyreliv, designet av Anastasia Isachsen.   

Verkstedet til rekvisittmaker Odd Kåre Stokkeland oser av skaperkraft, og rundt omkring er det små skumgummikropper, skumle gummihoder, trefigurer og gipsdukker. Et svært Rolls Royce-panser og en veterantaxi har stått på bestillingslisten sammen med de mange dyrene, og Stokkeland har hatt hendene fulle med å utvikle de ulike tingene etter hvert som nye behov melder seg.

Det er scenograf Gjermund Andresen som har laget tegninger av alle skogens skapninger og forestillingens tøffe biler. Hundene til Hazell har han gitt et litt militant preg, som står i stil med den blærete godseieren, spilt av Kristian Berg Jåtten. Kroppsholdningen og den litt solariumsbrune, sporty stilen, gir karakteren et lite snev av Petter Stordalen.

– De voksne skal ikke bare være ledsagerne til barna. Det er viktig for meg å også legge inn referanser og humor som appellerer til oss voksne. Barn elsker når foreldrene ler, og når alle koser seg over litt forskjellige ting, er det bare med på å styrke fellesopplevelsen. Vi vil at voksne skal få lyst til å se mer barneteater, sier regissør Petter.  

Familiefarse med strupetak på samfunnet

Familiefarse med strupetak på samfunnet

27. april 2017

Familien i tre generasjoner er samlet på julaften. Nå skal de riktige kose seg!

Video Sandra Kolstad debuterer som skuespiller

Sandra Kolstad debuterer som skuespiller

27. april 2017
Tags: Video, Nyheter

I «Familien som kunne snakke om alt» spiller pop-artist Sandra Kolstad tenåringsjenten Asta og hun har også komponert musikk til forestillingen. Den skal hun spille live på scenen. 

Video Svart slips - fra Engler over Møhlenpris

Svart slips - fra Engler over Møhlenpris

27. april 2017
Tags: Video

"Engler over Møhlenpris", hvor Bjørn Willberg Andersen både er dramatiker, komponist og skuespiller spilles fra 28. april i Teaterkjelleren. Med seg har han et stort og musikalsk ensemble, et fantastisk band og et hus fylt av rørende og morsomme historier. Her er en smakebit fra låten "Svart slips".

Lørdagscafé 22. april: Mangfoldige Møhlenpris

Lørdagscafé 22. april: Mangfoldige Møhlenpris

20. april 2017
Tags: Nyheter

Møt dramatiker og skuespiller Bjørn Willberg Andersen i samtale med Møhlenpris-kjennere om forestillingen "Engler over Møhlenpris" og nabolaget før og nå.

Video Skrekkblandet fryd

Skrekkblandet fryd

20. april 2017
Tags: Video

På Lille Scene forberedes det en julemiddag du sent vil glemme... Norgespremieren signert Christian Lollike, tar et komisk og grotesk favntak på vår samtid og vår selvtilfredse norske familie. Skuespillerne på Engen gleder seg til å gyve løs på tabuer og sære slektninger, og pop-artist Sandra Kolstad står for musikken til festen. Se intervju med regissør Peer Perez Øian.

Søker dansere/sangere til Kristin Lavransdatter-musikal våren 2018

Søker dansere/sangere til Kristin Lavransdatter-musikal våren 2018

31. mars 2017
Tags: Audition

Vi søker bransjens dyktigste dansere/sangere til storskalamusikalen «Kristin Lavransdatter». Forestillingen har urpremiere på Den Nationale Scene 10. februar og spilles til midten av mai. Prøvene starter i Bergen i desember.

Storsatsing på Kristin Lavransdatter som musikal

Storsatsing på Kristin Lavransdatter som musikal

31. mars 2017
Tags: Nyheter

Vi følger Kristin Lavransdatter gjennom fire dramatiske tiår når Den Nationale Scene lager storskalamusikal av Sigrid Undsets kjente trilogi i 2018. Herborg Kråkevik har takket ja til hovedrollen.

Bygårdens sanger

Bygårdens sanger

28. mars 2017

Folk flytter ut og folk flytter inn. Noen vokser opp. Noen dør. Det hundre år gamle huset består, alt annet er i forandring. Slikt blir det musikk av.

Anmelderne uenige om Jeppe

Anmelderne uenige om Jeppe

24. mars 2017
Tags: Anmeldelser

5 i Dagbladet, 4 i BA og en 2-er i BT. Anmelderne er ikke akkurat samstemte i sin dom etter premieren på "Jeppe på Bjerget". Men en ting er de imidlertid enige om: Eirik del Barco Soleglad gjør en formidabel god Jeppe.

Ibsenprisen til Vår ære/vår makt

Ibsenprisen til Vår ære/vår makt

23. mars 2017
Tags: Nyheter

Tore Vagn Lid og Cecilie Løveid ble tildelt prisen på 150.000 kroner under en festkveld på Ibsenhuset i Skien i går kveld. "Vår ære/vår makt" hadde urpremiere på Den Nationale Scene 29. januar 2016, og tas opp igjen fra 30 . september i år.

I gode dagar, i vonde dagar

I gode dagar, i vonde dagar

23. mars 2017
Tags: Nyheter

Albert & Anna har levd mesteparten av livet i lag, og veit no at den verdefulle tida saman går mot slutten. Her skriv Frode Grytten om den vakre kjærleiksskildringa som har urpremiere i mai.

Video Jeppe-trailer

Jeppe-trailer

20. mars 2017
Tags: Video

Rollen som Jeppe i Holberg-komedien "Jeppe på Bjerget" er ikonisk. Nå er det Eirik del Barco Soleglad som har overtatt stafettpinnen i rollen som den berømte drukkenbolten. Her er traileren!

Video Soleglad om Jeppe-rollen

Soleglad om Jeppe-rollen

16. mars 2017
Tags: Video

Eirik del Barco Soleglad skal ha den ikoniske rollen som Jeppe i Holberg-klassikeren "Jeppe på Bjerget" på Store Scene fra 23. mars. Her får du vite hva han mener om det.

På med hele sanseapparatet

På med hele sanseapparatet

13. mars 2017

Som drukkenbolten Jeppe skal Eirik del Barco Soleglad få publikum til å fryde seg og le med klump i halsen.

AVLYST FORESTILLING

AVLYST FORESTILLING

03. mars 2017
Tags: Nyheter

Den Nationale Scene beklager sterkt at forestillingen "Stort og stygt" er avlyst fredag 3. mars og lørdag 4. mars, og hele siste spilleuke (uke 10) på grunn av uforutsette hendelser. De som har kjøpt billett vil bli kontaktet av billettkontoret i løpet av dagen.

Video Danny-premiere: Se og hør barnas dom

Danny-premiere: Se og hør barnas dom

02. mars 2017
Tags: Video

Se og hør barnas dom etter norgespremieren på "Danny og den store Fasanjakten" 1. mars.

Video Møt dukkene i Danny

Møt dukkene i Danny

24. februar 2017
Tags: Video

"Danny og den store Fasanjakten" har norgespremiere på Store Scene onsdag 1. mars. I denne videoen får du hilse på de britiske hønsene og dukkerfører og instruktør Dominika Minkacz-Sira.

Video Gjør seg klar som slesk godseier

Gjør seg klar som slesk godseier

23. februar 2017
Tags: Video

– Det er gøy å spille skurk, spesielt når han er så morsom som Hazell, sier skuespiller Kristian Berg Jåtten.

Full fart med Danny

Full fart med Danny

21. februar 2017

Et dusin høner og hunder, flere tusen strå, tretti fasaner, et oppblåst godseier-bryst og gøyale biler – det er mye som skal sys og snekres til den spennende familieforestillingen «Danny og den store fasanjakten». 

Video Møt Danny

Møt Danny

16. februar 2017
Tags: Video

Mathias Igland Kausland og Håvard Aspelund skal bytte på å spille Danny i Roald Dahls flotte familieforestilling "Danny og den store Fasanjakten". Foretillingen har norgespremiere på Store Scene 1. mars. Møt de to 12-åringene i denne videoen.

En øvelse i å være menneske

En øvelse i å være menneske

02. februar 2017

Enhver bør se Hamlet på teatret minst én gang i løpet av sitt liv, synes regissør Stefan Larsson.

Video Hamlet - Trailer

Hamlet - Trailer

31. januar 2017
Tags: Video

HAMLET med Preben Hodneland i tittelrollen har premiere på Store Scene førstkommende lørdag. Med seg på scenen har han Bjørn Willberg Andersen, Ane Skumsvoll, Stine Robin Berg Hansen, Jonatan Filip, Karl Bomann-Larsen og Sverre Breivik. Regi er ved stjerneregissør Stefan Larsson.

Video Engler over Møhlenpris - teaser

Engler over Møhlenpris - teaser

24. januar 2017
Tags: Video

Engler over Møhlenpris har urpremiere i Teaterkjelleren 28. april. Her er musikerne i Bjørn "Bamse" Willberg Andersens musikkteater.

Merete Armand er død

Merete Armand er død

23. januar 2017

Det er med stor sorg at vi har mottatt nyheten om at skuespiller Merete Armand er gått bort, bare 61 år gammel, etter lengre tids sykdom.

Riv og slit i kvardagen

Riv og slit i kvardagen

19. januar 2017

– Det å bli foreldre kan vera fantastisk og utfordrande på same tid. Kjærleiken er stor, men avmakta kan vera stygg, seier Olaug Nilssen.

Audition 6. - 8. februar

Audition 6. - 8. februar

18. januar 2017
Tags: Audition

AUDITION PÅ DEN NATIONALE SCENE 6. - 8. februar kl. 17.00 i Sentralbadet!

Video 1 2 3 Nå begynner det! - Teaser

1 2 3 Nå begynner det! - Teaser

04. januar 2017
Tags: Video

«1, 2, 3 Nå begynner det!» er en interaktiv og visuell forestilling for de aller yngste barna. Her trylles fugler, hester og slanger frem gjennom trommevirvler og fløytetriller.

Ingen forestillinger