En øvelse i å være menneske

02. februar 2017

Enhver bør se Hamlet på teatret minst én gang i løpet av sitt liv, synes regissør Stefan Larsson.

Den svenske stjerneregissøren arbeider for første gang i Norge, og selv om kalenderen hans er smekkfull og han pendler Bergen­–Stockholm gjerne flere ganger i uken, er han fullt og helt tilstede hos skuespillerne og i Shakespeares tekst. Larsson er «lugn» og har en livserfaring som kommer godt med i arbeidet med «Hamlet»,

– «Hamlet» er et hevndrama som ender i blodbad, men det er blitt teaterhistoriens mest kjente, siterte og analyserte stykke fordi det skildrer livets kompleksitet og belyser kjærlighet og svik, sorg og død og etiske dilemma som alle kjenner seg igjen i. Ved å se teaterforestillinger trener man seg på livet. Det slår meg gang på gang når jeg jobber med «Hamlet» at «Shit, hvilken gudsbegavet tekst, så mange lag og så rik på perspektiver»! Den formulerer på mange måter hva det vil si å skape sin identitet som menneske, sier Larsson.

Indre kamp
Hamlet har fulgt Stefan Larsson i mange år. Han spilte selv i Ingmar Bergmanns kjente Hamlet-oppsetning som blant annet ble vist i New York, Moskva og Tokyo på slutten av 80-tallet. I den amerikanske storbyen var både Al Pacino og Woody Allen blant publikum, og alle var kjempebegeistret. 

– Bergmann åpnet opp fortellingen for oss, og det var da jeg virkelig forsto hvor genialt dette stykket er. Jeg har nå strøket nesten en fjerdedel av manuset for å dyrke frem grunnhistorien, og jeg vektlegger Hamlets indre kamp og hans relasjoner til sine nærmeste, forteller Larsson.

Tynget av sorg over sin fars død og i fortvilelse over at moren lynraskt har giftet seg på nytt med hans onkel, får Hamlet vite at samme mann er farens morder. Livet får nå hevn som eneste mening, og på veien ofrer han både venner og kjæreste. Hamlet begynner å tvile på alt og alle, og går seg kanskje vill i tankespinnet.

– Vi har alle grublet over meningen med livet – og med døden. Hva får oss til å fortsette selv når vi befinner oss i et stort mørke? Slike spørsmål opptar kanskje særlig mange unge. Når man blir eldre prøver man gjerne mer å holde de store eksistensielle spørsmålene unna og gå på med krum hals, men jeg tror slike refleksjoner kan gjøre oss klokere.

Senke skuldrene
Larsson understreker at Shakespeare i utgangspunktet ikke er vanskelig tilgjengelig. Og den drevne regissøren vil bort fra det høytidelige som kanskje noen forbinder med Shakespeares tragedier. Allerede på første leseprøve ba han ensemblet om å senke skuldrene og lytte til sine egne impulser, og hverandre, da de fordypet seg i historien.

– Jeg vil befri skuespillerne fra det mentale presset det er å gjøre en Hamlet-tolkning. Jeg er ute etter en slags autentisitet eller nærhet, kanskje særlig knyttet til Hamlet og Ofelia. Hamlet opplever jo at han lever i en vanvittig verden, så de andre personene gjør vi kanskje mer karikerte. Vi spiller også på det humoristiske og skaper en slags dødsfarse. Fra en komediekarusell er det en større fallhøyde til smerten, sier Larsson, som for mange er mest kjent for sitt samarbeid med Mikal Persbrandt, som han også har satt opp Shakespeare-forestillinger med.

Han mener språket er grunnen til hvorfor Shakespeare treffer oss så sterkt.

– Språket er veldig vakkert og poetisk, men det kan også virke litt fremmed når man leser det. Det er helt avgjørende at skuespillerne har eierskap til det de sier og gjør språket til sitt eget, sier Larsson, som lar skuespillerne henvende seg til publikum og bevege seg ut i salen.

– Teateret er et magisk erfaringsrom. Alle historier utspiller seg her og nå, og vi er alle i samme båt.

Familiefarse med strupetak på samfunnet

Familiefarse med strupetak på samfunnet

27. april 2017

Familien i tre generasjoner er samlet på julaften. Nå skal de riktige kose seg!

Video Sandra Kolstad debuterer som skuespiller

Sandra Kolstad debuterer som skuespiller

27. april 2017
Tags: Video, Nyheter

I «Familien som kunne snakke om alt» spiller pop-artist Sandra Kolstad tenåringsjenten Asta og hun har også komponert musikk til forestillingen. Den skal hun spille live på scenen. 

Video Svart slips - fra Engler over Møhlenpris

Svart slips - fra Engler over Møhlenpris

27. april 2017
Tags: Video

"Engler over Møhlenpris", hvor Bjørn Willberg Andersen både er dramatiker, komponist og skuespiller spilles fra 28. april i Teaterkjelleren. Med seg har han et stort og musikalsk ensemble, et fantastisk band og et hus fylt av rørende og morsomme historier. Her er en smakebit fra låten "Svart slips".

Lørdagscafé 22. april: Mangfoldige Møhlenpris

Lørdagscafé 22. april: Mangfoldige Møhlenpris

20. april 2017
Tags: Nyheter

Møt dramatiker og skuespiller Bjørn Willberg Andersen i samtale med Møhlenpris-kjennere om forestillingen "Engler over Møhlenpris" og nabolaget før og nå.

Video Skrekkblandet fryd

Skrekkblandet fryd

20. april 2017
Tags: Video

På Lille Scene forberedes det en julemiddag du sent vil glemme... Norgespremieren signert Christian Lollike, tar et komisk og grotesk favntak på vår samtid og vår selvtilfredse norske familie. Skuespillerne på Engen gleder seg til å gyve løs på tabuer og sære slektninger, og pop-artist Sandra Kolstad står for musikken til festen. Se intervju med regissør Peer Perez Øian.

Søker dansere/sangere til Kristin Lavransdatter-musikal våren 2018

Søker dansere/sangere til Kristin Lavransdatter-musikal våren 2018

31. mars 2017
Tags: Audition

Vi søker bransjens dyktigste dansere/sangere til storskalamusikalen «Kristin Lavransdatter». Forestillingen har urpremiere på Den Nationale Scene 10. februar og spilles til midten av mai. Prøvene starter i Bergen i desember.

Storsatsing på Kristin Lavransdatter som musikal

Storsatsing på Kristin Lavransdatter som musikal

31. mars 2017
Tags: Nyheter

Vi følger Kristin Lavransdatter gjennom fire dramatiske tiår når Den Nationale Scene lager storskalamusikal av Sigrid Undsets kjente trilogi i 2018. Herborg Kråkevik har takket ja til hovedrollen.

Bygårdens sanger

Bygårdens sanger

28. mars 2017

Folk flytter ut og folk flytter inn. Noen vokser opp. Noen dør. Det hundre år gamle huset består, alt annet er i forandring. Slikt blir det musikk av.

Anmelderne uenige om Jeppe

Anmelderne uenige om Jeppe

24. mars 2017
Tags: Anmeldelser

5 i Dagbladet, 4 i BA og en 2-er i BT. Anmelderne er ikke akkurat samstemte i sin dom etter premieren på "Jeppe på Bjerget". Men en ting er de imidlertid enige om: Eirik del Barco Soleglad gjør en formidabel god Jeppe.

Ibsenprisen til Vår ære/vår makt

Ibsenprisen til Vår ære/vår makt

23. mars 2017
Tags: Nyheter

Tore Vagn Lid og Cecilie Løveid ble tildelt prisen på 150.000 kroner under en festkveld på Ibsenhuset i Skien i går kveld. "Vår ære/vår makt" hadde urpremiere på Den Nationale Scene 29. januar 2016, og tas opp igjen fra 30 . september i år.

I gode dagar, i vonde dagar

I gode dagar, i vonde dagar

23. mars 2017
Tags: Nyheter

Albert & Anna har levd mesteparten av livet i lag, og veit no at den verdefulle tida saman går mot slutten. Her skriv Frode Grytten om den vakre kjærleiksskildringa som har urpremiere i mai.

Video Jeppe-trailer

Jeppe-trailer

20. mars 2017
Tags: Video

Rollen som Jeppe i Holberg-komedien "Jeppe på Bjerget" er ikonisk. Nå er det Eirik del Barco Soleglad som har overtatt stafettpinnen i rollen som den berømte drukkenbolten. Her er traileren!

Video Soleglad om Jeppe-rollen

Soleglad om Jeppe-rollen

16. mars 2017
Tags: Video

Eirik del Barco Soleglad skal ha den ikoniske rollen som Jeppe i Holberg-klassikeren "Jeppe på Bjerget" på Store Scene fra 23. mars. Her får du vite hva han mener om det.

På med hele sanseapparatet

På med hele sanseapparatet

13. mars 2017

Som drukkenbolten Jeppe skal Eirik del Barco Soleglad få publikum til å fryde seg og le med klump i halsen.

AVLYST FORESTILLING

AVLYST FORESTILLING

03. mars 2017
Tags: Nyheter

Den Nationale Scene beklager sterkt at forestillingen "Stort og stygt" er avlyst fredag 3. mars og lørdag 4. mars, og hele siste spilleuke (uke 10) på grunn av uforutsette hendelser. De som har kjøpt billett vil bli kontaktet av billettkontoret i løpet av dagen.

Video Danny-premiere: Se og hør barnas dom

Danny-premiere: Se og hør barnas dom

02. mars 2017
Tags: Video

Se og hør barnas dom etter norgespremieren på "Danny og den store Fasanjakten" 1. mars.

Video Møt dukkene i Danny

Møt dukkene i Danny

24. februar 2017
Tags: Video

"Danny og den store Fasanjakten" har norgespremiere på Store Scene onsdag 1. mars. I denne videoen får du hilse på de britiske hønsene og dukkerfører og instruktør Dominika Minkacz-Sira.

Video Gjør seg klar som slesk godseier

Gjør seg klar som slesk godseier

23. februar 2017
Tags: Video

– Det er gøy å spille skurk, spesielt når han er så morsom som Hazell, sier skuespiller Kristian Berg Jåtten.

Full fart med Danny

Full fart med Danny

21. februar 2017

Et dusin høner og hunder, flere tusen strå, tretti fasaner, et oppblåst godseier-bryst og gøyale biler – det er mye som skal sys og snekres til den spennende familieforestillingen «Danny og den store fasanjakten». 

Video Møt Danny

Møt Danny

16. februar 2017
Tags: Video

Mathias Igland Kausland og Håvard Aspelund skal bytte på å spille Danny i Roald Dahls flotte familieforestilling "Danny og den store Fasanjakten". Foretillingen har norgespremiere på Store Scene 1. mars. Møt de to 12-åringene i denne videoen.

En øvelse i å være menneske

En øvelse i å være menneske

02. februar 2017

Enhver bør se Hamlet på teatret minst én gang i løpet av sitt liv, synes regissør Stefan Larsson.

Video Hamlet - Trailer

Hamlet - Trailer

31. januar 2017
Tags: Video

HAMLET med Preben Hodneland i tittelrollen har premiere på Store Scene førstkommende lørdag. Med seg på scenen har han Bjørn Willberg Andersen, Ane Skumsvoll, Stine Robin Berg Hansen, Jonatan Filip, Karl Bomann-Larsen og Sverre Breivik. Regi er ved stjerneregissør Stefan Larsson.

Video Engler over Møhlenpris - teaser

Engler over Møhlenpris - teaser

24. januar 2017
Tags: Video

Engler over Møhlenpris har urpremiere i Teaterkjelleren 28. april. Her er musikerne i Bjørn "Bamse" Willberg Andersens musikkteater.

Merete Armand er død

Merete Armand er død

23. januar 2017

Det er med stor sorg at vi har mottatt nyheten om at skuespiller Merete Armand er gått bort, bare 61 år gammel, etter lengre tids sykdom.

Riv og slit i kvardagen

Riv og slit i kvardagen

19. januar 2017

– Det å bli foreldre kan vera fantastisk og utfordrande på same tid. Kjærleiken er stor, men avmakta kan vera stygg, seier Olaug Nilssen.

Audition 6. - 8. februar

Audition 6. - 8. februar

18. januar 2017
Tags: Audition

AUDITION PÅ DEN NATIONALE SCENE 6. - 8. februar kl. 17.00 i Sentralbadet!

Video 1 2 3 Nå begynner det! - Teaser

1 2 3 Nå begynner det! - Teaser

04. januar 2017
Tags: Video

«1, 2, 3 Nå begynner det!» er en interaktiv og visuell forestilling for de aller yngste barna. Her trylles fugler, hester og slanger frem gjennom trommevirvler og fløytetriller.

Ingen forestillinger