André Søfteland og Rasmus Hella Mikkelsen. Foto:Magnus Skrede

Fantastiske anmeldelser

19. september 2016
Tags: Anmeldelser

Musikalen "Spellemann på taket" får fantastiske anmeldelser etter helgens premiere på Store Scene.

André Søfteland og resten av det store ensemblet, våknet opp til knallomtale fra både Bergens- og Oslopressen.

BA slo like godt til med full pott og terningkast 6. Avisens anmelder Olav Gorseth, slår fast at "Spellemann på taket" blir en publikumsvinner: "Den Nationale Scene leverer en bunnsolid versjon av en av verdens mest kjente musikaler. En vesentlig grunn til det er André Søfteland i den bærende rollen som melkemannen Tevye. Søfteland gir oss en person som tror og tviler, snakker til Gud, diskuterer med seg selv, martres av tro og tvil, sliter og står i. Og gjennom fattigdommen stråler likevel livsgleden. Søfteland lever en kraftprestasjon, han danser flott, timingen er super, han er en utmerket sanger. Og fremfor alt, han gjør den tradisjonstro melkemannen til en svært troverdig figur. Ragnhild Gudbrandsen som konen Golde er også formidabel. Om noen lurer på hvorfor et bergensk ektepar kalles «min mor og de» vil de skjønne det etter å ha sett Gudbrandsen i denne musikalen.", skriver Gorseth blant annet. Les hele anmeldelsen her!

VGs Borghild Maaland triller en femmer på den berømte terningen under overskriften "Spellemann med stort hjerte": "Når teater er vitalt og livsbejaende er det artig. Det er «spellemannen» i Bergen. Den frodige musikalske fortellingen om den fattige melkemannen og jøden Tevye er i Hungnes' regi blitt et stykke morsomt, lekent, spenstig og først og fremst varmt teater. ..I det som oppleves som en intim atmosfære spilles det først og fremst på de menneskelige strenger. Det gjelder ensemblet som helhet, skuespillere og musikere, og André Søfteland i rollen som Tevye i særdeleshet. Han er som en vinner i manesjen allerede fra de første takter av signaturmelodien «Hvis jeg var en rik mann». Søfteland har den musikalske kraft, og de skiftende uttrykk Tevye representerer. Han er bærer av tradisjon, men i sin stadige dialog med Gud, evner han bedre enn mange å se at de fleste saker har mer enn en side, og at samfunnshjulet sakte, men sikkert drives fremover. Søfteland balanserer denne mannens trass, stahet og raushet med en så mye overbevisende empati, at en skarve anmelder rett og slett blir glad." Les hele anmeldelsen her!

Dagbladets Lillian Bikset triller også en femmer på terningen: "Hungnes & co viser både respekt for fortiden og vilje til forandring. ...André Søfteland synger med stor følsomhet, og hans spill viser trygg forståelse for melkemannens mange motsetninger. Tevye er drømmer og pragmatiker, uskolert og tenkende, hissig og mild. Pardynamikken mellom ham og kona Golde (Gudbrandsen) er i stadig utvikling. I starten utgjør de et arbeidsfellesskap. Men etter hvert som døtrene i tur og orden gjør sine kjærlighetsvalg, begynner også Tevye og Golde å se nærmere på sine følelser. Denne utviklingen er fint ivaretatt av de to skuespillerne, støttet av reaksjonene til skuespillerne som spiller de tre eldste døtrene og deres friere." Les hele anmeldelsen her (krever abonnement)!

Bergens Tidenes anmelder ble syk like før premieren, lørdag, men avisens kulturredaktør Frode Bjerkestrand, roser "Spellemann på taket" opp i skyene i sin kommentar i mandagens utgave: "For oss som er oppvokst med Lasse Kolstads formidable Baryton-Tevje på Fjernsynsteateret på 1970-tallet, er det ikke lett å akseptere nye, norske versjoner. Men du verden, der kommer det en fyr som heter André Søfteland, og gir karakteren volum, varme og verdighet den absolutt fortjener. Søfteland er formstøpt til rollen, han siger rundt med jakken full av weltschmerz, tynget ned av fattigdom, men er samtidig munter, skjemtefull og eiegod nok til å løfte scenetaket noen hakk. En sånn fyr du bare får lyst til å klemme på og skåle med. En fyr som skvises mellom traurige tradisjoner, og en ny virkelighet som sprenger seg på." Les hele kommentaren her (krever abonnement)!

På spranget til noe stort – og dristig

På spranget til noe stort – og dristig

28. september 2016

Sterke krefter settes i sving når DNS og Carte Blanche stuper ned i Vibeke Løkkebergs univers.  «Løperjenten» vil aldri bli den samme etter dette adrenalinkicket.

Audition 27. oktober

Audition 27. oktober

28. september 2016
Tags: Audition

AUDITION PÅ DEN NATIONALE SCENE TORDAG 27. OKTOBER FRA KL. 11.00 I TEATERKJELLEREN!

Lørdagsforedrag: Mors historie - en familiesaga med Mona Levin

Lørdagsforedrag: Mors historie - en familiesaga med Mona Levin

28. september 2016
Tags: Foredrag

Lørdag 1. oktober møter du Mona Levin som gir innsikt i en lite kjent innvandringshistorie (som begynte i 1851), en vellykket integrasjonshistorie og hvor tragisk den likevel endte for den lille jødiske minoriteten i Norge under krigen. Mona Levin forteller den gjennom sin egen families, og spesielt morens, erfaringer.

Video Møt teaterrotten Emma

Møt teaterrotten Emma

28. september 2016
Tags: Video

Hils på teaterrotten Emma (Christine Hope) i "Mummitroll i kulissene som spilles på Store Scene fra 14. oktober.

Vår ære/vår makt settes opp igjen

Vår ære/vår makt settes opp igjen

27. september 2016
Tags: Nyheter

DNS setter opp igjen suksessen «Vår ære/Vår makt neste høst. Den utforskende og musikalske versjonen av Nordahl Griegs klassiker av Tore Vagn Lid og Cecilie Løveid vant både priser og publikums hjerter.

Ny markeds- og kommunikasjonssjef

Ny markeds- og kommunikasjonssjef

19. september 2016
Tags: Nyheter

Jane Jünger er ansatt som markeds- og kommunikasjonssjef på Den Nationale Scene.

Fantastiske anmeldelser

Fantastiske anmeldelser

19. september 2016
Tags: Anmeldelser

Musikalen "Spellemann på taket" får fantastiske anmeldelser etter helgens premiere på Store Scene.

Video Spellemann på taket - trailer

Spellemann på taket - trailer

15. september 2016
Tags: Trailer

Musikalen "Spellemann på taket" spilles på DNS fra 17. september - 31. desember. Regi er ved Svein Sturla Hungnes.

DNS med unik vandreforestilling på Scandic Neptun

DNS med unik vandreforestilling på Scandic Neptun

14. september 2016

Sammen med Scandic Neptun presenterer Den Nationale Scene forestillingen «Vinter» av Jon Fosse. Her får publikum nærkontakt med et forelsket par og følger dem blant annet opp på hotellrommet og i hotellbaren. 

Lørdagscafé - 17. september

Lørdagscafé - 17. september

13. september 2016

Lørdag 17. september kl. 15.00 inviterer vi til Lørdagscafé i Publikumsfoajeen. Møt psykolog Frode Thuen og skuespiller Stig Amdam sammen med datteren Marie, vokalist i Razika. Hun har også med seg gitaren…

Video Vinter - teaser

Vinter - teaser

13. september 2016
Tags: Video

Små tilfeldigheter kan utløse store skred. I "Vinter" skildrer Jon Fosse lengselen etter, og redselen for, å la seg rive med. Her er en liten smakebit!

Bokklubb 10. september

Bokklubb 10. september

05. september 2016
Tags: Bokklubb

Lørdag 10. september kl. 13.00 inviterer vi til bokklubb i Teaterkjelleren, med utgangspunkt i Jon Fosse og Harold Pinter.

Bare gode anmeldelser

Bare gode anmeldelser

05. september 2016
Tags: Anmeldelser

"Kjøkkenheisen - The Dumb Waiter" får bare god anmeldelser etter premieren 2. september.

Hardkokt og ellevilt om fascismeflørting

Hardkokt og ellevilt om fascismeflørting

03. september 2016

Statsteateret er beskrevet som en blanding av Quentin Tarantino og Monty Python - rått, raust og ustyrtelig morsomt.

Video Smakebit fra Spellemann-prøvene

Smakebit fra Spellemann-prøvene

31. august 2016
Tags: Video

Spellemann på taket har sålangt forhåndssolgt 14 000 billetter. Her er en liten smakebit fra prøvene på Store Scene.

Mummi og den magiske verden

Mummi og den magiske verden

30. august 2016
Tags: Nyheter

Teateret er et underlig, magisk sted hvor det mest utrolige kan skje. Det oppdager Mummitrollet og vennene hans når de må søke ly hos teaterrotten Emma og plutselig selv står på scenen.

LES TEATERMAGASINET PÅ NETT

LES TEATERMAGASINET PÅ NETT

29. august 2016

Høstens utgave av Teatermagasinet er klart - les det her!

Nervepirrende og surrealistisk Pinter

Nervepirrende og surrealistisk Pinter

25. august 2016
Tags: Nyheter

To menn i en kjeller. De leser avisen, drikker te, pusser våpnene og småkrangler som et ektepar. De venter på jobbinstrukser som vanlig. Men noe er feil.

Video Kjøkkenheisen - trailer

Kjøkkenheisen - trailer

24. august 2016
Tags: Video

To menn i en kjeller. De leser avisen, drikker te, pusser våpnene og småkrangler som et ektepar. De venter på jobbinstrukser som vanlig. Men noe er feil. Her er traileren med Karl Bomann-Larsen og Jon Ketil Johnsen.

En ny vår på DNS i høst

En ny vår på DNS i høst

16. august 2016
Tags: Nyheter

Med varme og humor forteller høstens forestillinger på Den Nationale Scene om vårt møte med det ukjente, det nye og fremmede. Hva er trygghet og felleskap, og ikke minst - hva er mot?

Video Behind the scenes

Behind the scenes

20. juni 2016
Tags: Video

Bli med Pål Rønning og Tormod Løvold bak scenen like før forestillingsstart på komedien "Direktøren for det hele".

Medaasprisen til DNS

Medaasprisen til DNS

14. juni 2016
Tags: Nyheter

Teatersjef Agnete Haaland gler seg til å få Medaasprisen til Den Nationale Scene.

Prisdryss til ”Vår ære/vår makt"

Prisdryss til ”Vår ære/vår makt"

12. juni 2016

Den utforskende, uredde og musikalske versjonen av Nordahl Griegs klassiker mottok hele tre Hedda-priser under utdelingen på Nationaltheatret.

Video I gang med Spellemann!

I gang med Spellemann!

09. juni 2016

Musikalfeber!

«En fest av en forestilling»

«En fest av en forestilling»

19. mai 2016

Både publikum og presse har mottatt den absurde komedien «Direktøren for det hele» med vidåpen latterdør.

Mange Hedda-nominasjoner til DNS

Mange Hedda-nominasjoner til DNS

19. mai 2016

DNS er blitt nominert til hele fem Heddapriser, og både «Forbrent» og «Vår ære/vår makt» er nominert som Årets forestilling.

Scener fra et forfattertreff

Scener fra et forfattertreff

18. mai 2016

Denne uken dukker ti skuespillere ned i nye tekster av Olaug Nilssen. Lørdag 28. mai kan du få et innblikk i hvordan de jobber med materialet som gir et morsomt skråblikk på litterære miljø.

Lørdagsforedraget Anne-Grete Strøm-Erichsen

Lørdagsforedraget Anne-Grete Strøm-Erichsen

02. mai 2016

"Kvinnelig lederskap, ansvar og handling" er temaet når Anne-Grete Strøm-Erichsen holder foredrag på DNS 7. mai kl 12:00.

Fryder seg med fandenivoldske fortellinger

Fryder seg med fandenivoldske fortellinger

28. april 2016

På saftig bergensk og med mye galgenhumor boltrer Wenche Kvamme seg i frodige kvinneliv. «Mamma heks» er fortellerteater som tar innersvingen på tilhørerne.

Møt Tonje Glimmerdal på Fløyen!

Møt Tonje Glimmerdal på Fløyen!

27. april 2016

Tonje og pappaen blir med når FløyenKids inviterer til klatrefest i en ni meter høy klatrevegg på lørdag 30. april. De to lover felles oppvarming full av fart og sjølvtillit!

Få spesialtilbud som DNS-ambassadør 18–25

Få spesialtilbud som DNS-ambassadør 18–25

26. april 2016

Er du mellom 18 og 25 år, glad i å se forestillinger og ønsker at flere skal dele din interesse? Bli vår ambassadør og få unike invitasjoner, fribilletter og nye opplevelser tilbake. Du får også være med å utvikle teaterets tilbud til unge voksne. Vi inviterer til kick-off mandag 2. mai kl 17:00.

Video Bamse om identitet og moral i "Underlandet"

Bamse om identitet og moral i "Underlandet"

26. april 2016

Vil du vite mer om hva skuespillerne tenker rundt tematikken i den psykologiske thrilleren "Underlandet"? Lurer du på hva Bjørn Willberg Andersen mener om identitet og moral knyttet til fantasiunivers - som karakter på teateret - eller opplevelse som sexy bandmedlem i dataspillet Second Life?

Digital virkelighet gir nye svar på gamle filosofiske problemer

Digital virkelighet gir nye svar på gamle filosofiske problemer

25. april 2016

"Underlandet og vårt møte med digital teknologi griper inn i de store, tidløse spørsmål fra filosofien: Hva er virkelighet? Hvem er jeg?

Lørdagscafé: Hvordan opptre i eventyrland?

Lørdagscafé: Hvordan opptre i eventyrland?

21. april 2016

Lørdag 23. april kl. 12 snakker skuespiller Bjørn Willberg Andersen om identitet og moralske dilemma i digitale virkeligheter sammen med forfatterne Edy Poppy og Tam Cy Albert som nylig ga ut romanen «Farvel eventyrland».

Gode anmeldelser

Gode anmeldelser

19. april 2016

Norgespremieren på "Underlandet" får gode anmeldelser. BT gir terningkast 5 og slår fast at "«Underlandet» er fascinerende og skremmende", mens BA slår fast at "«Underlandet» konfronterer deg med ubehagelige spørsmål i en forførende teatervirkelighet".

Video Med Mamma Heks på prøve

Med Mamma Heks på prøve

14. april 2016
Tags: Video

"Mamma Heks" med Wenche Kvamme på scenen og Frode Rasmussen i registolen prøver for tiden i Sentralbadet. På starten av en prøve diskuterte de to ringrevene plasseringen av skriftestolen på scenen. Her kan du se hvordan det gikk. Premiere på Lille Scene 7. mai!

Lørdagforedraget: Jenters og kvinners bruk av nettet

Lørdagforedraget: Jenters og kvinners bruk av nettet

11. april 2016

Jill Walker Rettberg er professor ved Universitet i Bergen, med digital kultur som spesialfelt. Hun har publisert en rekke bøker og er en aktiv samfunnsdebattant.

Video Underlandet - Trailer

Underlandet - Trailer

08. april 2016
Tags: Video

"Underlandet" har norgespremiere på Store Scene 16. april. Her er traileren til den psykologiske thrilleren hvor fantasier blir virkelighet! Video: Ole Friele jr. Musikk: Gaute Tønder.

Billettgaver til humanitære organisasjoner

Billettgaver til humanitære organisasjoner

06. april 2016

Den Nationale Scene har inngått et samarbeid med Kavlifondet. Det betyr at brukere av en rekke humanitære organisasjoner i Bergen får tilbud om fribilletter til teaterets produksjoner.

Møteplass: Virtuell virkelighet

Møteplass: Virtuell virkelighet

05. april 2016

Kan den virtuelle verdenen bli mer virkelig enn den «virkelige» verdenen? Er man seg selv i dataspill? Hva drømmer spillutviklerne om? Blir man klokere og får høyere sosial intelligens av å spille gode dataspill?

Video 5 på gaten om VR

5 på gaten om VR

05. april 2016
Tags: Video

Det nærmer seg norgespremiere på «Underlandet» – forestillingen hvor fantasier blir virkelig...
Vi har spurt 5 på gaten om hvilken virtuell virkelighet de ville skapt?

Video Skuespillerne tester VR

Skuespillerne tester VR

05. april 2016
Tags: Video

Bli med når skuespillerne i "Underlandet" besøkte spillutviklerne i Goon Tech og Rain Games for å sjekke ut Oculus Rift.

Absurd arbeidsliv på tulledansk

Absurd arbeidsliv på tulledansk

29. mars 2016

I filmregissøren Lars von Triers «Direktøren for det hele» kan DNS-ensemblet boltre seg i situasjonskomikk og gjenkjennelige karakterertrekk.

Video Påskehilsen fra Underlandet

Påskehilsen fra Underlandet

18. mars 2016
Tags: Video

Uken før påske var vi med en munter gjeng fra "Underlandet" på solrike Ulriken. Men hva skulle de egentlig der? Svaret på denne påskenøtten får du muligens i denne reportasjen og med dette ønsker vi alle en deilig påske!

Video Maria Parr og Sigrid Moldestad på Lørdagscafé

Maria Parr og Sigrid Moldestad på Lørdagscafé

17. mars 2016

Den populære forfatteren Maria Parr kom til Bergen for å se  "Tonje Glimmerdal" og gjestet lørdagscaféen sammen med musiker og skuespiller Sigrid Moldestad.

Video Et forførende fantasiunivers

Et forførende fantasiunivers

16. mars 2016

Hvordan iscenesetter man en virtuell virkelighet på teateret?

– Kiler publikum etter tur

– Kiler publikum etter tur

14. mars 2016

Knut Nærum har oversatt «Direktøren for det hele» og mener det er så mange morsomme situasjoner i stykket at publikum kommer til å le på de rareste steder.

Lørdagscafé: Møt Maria Parr

Lørdagscafé: Møt Maria Parr

08. mars 2016

Lørdag 12. mars kl.12.00 inviterer vi til Lørdagscafé i Publikumsfoajeen hvor du kan møte barnebokforfatter Maria Parr.

Hellemyrsfolket nominert til pris

Hellemyrsfolket nominert til pris

07. mars 2016
Tags: Nyheter

Musikalen "Hellemyrsfolket" er nominert til Musikkteaterprisen 2015 i kategorien "Årets forestilling".

Dette skriver anmelderne

Dette skriver anmelderne

07. mars 2016
Tags: Anmeldelser

Klikk på de ulike lenke for å lese de gode anmeldelsene til Tonje Glimmerdal.

Video Tonje Glimmerdal - trailer

Tonje Glimmerdal - trailer

29. februar 2016
Tags: Video

Tonje er den tøffeste i Glimmerdalen. Hun suser avgårde på ski og kjelke, men er også den som tør å stille spørsmål der de voksne tier. "Tonje Glimmerdal" er en varm, morsom og musikalsk familieforestilling full av "fart og sjølvtillit!

Inviterer til fart og moro i Teaterparken

Inviterer til fart og moro i Teaterparken

24. februar 2016

Lørdag 05. mars kan du skli, teste miniski eller prøve deg i hoppbakke utenfor teateret. 

Veldig tøysete teaterdebut

Veldig tøysete teaterdebut

23. februar 2016

Flere ganger for dagen fremover fylles DNS opp av babyer som aldri har vært på teateret før. Der møter de en prisbelønnet kvartett i en herlig verden av tøys og sang.

- Jeg prøver å få Adolf Eichmann inn i kroppen

- Jeg prøver å få Adolf Eichmann inn i kroppen

22. februar 2016

Slik beveger skuespiller Øystein Røger seg inn i SS-offiseren.

Er Stine like tøff som Tonje Glimmerdal?

Er Stine like tøff som Tonje Glimmerdal?

22. februar 2016

Moren til DNS-nykommeren Stine Robin Bergen Hansen visste at datteren kom til å bli skuespiller. Hun så nemlig hvor intenst datteren betraktet seg i speilet allerede da hun var 2 år gammel!

Sherlock Holmes fikk Karoline på sporet av musikken

Sherlock Holmes fikk Karoline på sporet av musikken

22. februar 2016

Karoline Krüger har komponert musikken til «Tonje Glimmerdal». - Sherlock Holmes lærte meg at letthet, fart og action kan kombineres musikalsk, sier hun.

- Jeg kjenner meg igjen i rushet man får

- Jeg kjenner meg igjen i rushet man får

22. februar 2016

Skuespiller Siren Jørgensen har selv vært så oppslukt at hun forsvant helt inn i et dataspill. Nå skal DNS forvandles til en digital virkelighet.

Snart inntar de teateret med flere tusen blomster

Snart inntar de teateret med flere tusen blomster

22. februar 2016

Sjekk hvordan den virtuelle virkeligheten skal skapes på Den Nationale Scene.

Snart tar DNS deg med inn i fremtiden: Slik ser Erik Newth for seg 2026

Snart tar DNS deg med inn i fremtiden: Slik ser Erik Newth for seg 2026

22. februar 2016

«Barn har tilbragt totalt et år i spillvirkeligheten når de fyller 18 år,» skriver Eirik Newth om forestillingen «Underlandet».

Stiller aktuelle spørsmål

Stiller aktuelle spørsmål

10. februar 2016

Stykket om Adolf Eichmanns siste timer er et ubehagelig ekko til det som foregår rundt oss akkurat nå”, mener VG som ga forestillingen ”Samtale før døden” terningkast 5 i helgen.

Breivik og Eichmann - anstendighetsbrødre

Breivik og Eichmann - anstendighetsbrødre

10. februar 2016

Anders Behring Breivik og Adolf Eichmann møter hverandre i jakten etter det rene, konfliktfrie samfunnet. Og i ønsket om å beholde sin egen moralske renhet, skriver Bernt Hagtvet.

Bernt Hagtvet, professor i statsvitenskap

Absurd romferd

Absurd romferd

09. februar 2016

Hva oppstår når skuespiller og komiker Tormod Løvold alene sendes ut i verdensrommet? En smule galskap og litt til ettertanke…kanskje.

Video Hva sier Price etter premieren?

Hva sier Price etter premieren?

07. februar 2016
Tags: Video

Lørdag 6. februar var det norgespremiere på "Samtale før døden". Her er dramatikerens reaksjon etter premieren.

Vil bruke forestilling til å diskutere mobbing i skolen

Vil bruke forestilling til å diskutere mobbing i skolen

05. februar 2016
Tags: Nyheter

- Jeg kommer helt klart til å ta med elevene mine og bruke forestillingen i undervisningen. Dette er midt i blinken, sier lærer Line Nordanger på Bergen Private Gymnas.

Statist? Javisst!

Statist? Javisst!

04. februar 2016

- Det er mange skuespillerspirer som sier at de aldri ville spilt i «Hotel Cæsar», men jeg synes man bør se på alt som en mulighet og en erfaring.

Barnekarneval på DNS

Barnekarneval på DNS

02. februar 2016
Tags: Karneval

Vi inviterer til en morsom og fargerik fastelavensfeiring i Publikumsfoajeen på Den Nationale Scene lørdag 6. februar kl. 13 - 15.

Video Samtale før døden - Eichmanns siste timer

Samtale før døden - Eichmanns siste timer

02. februar 2016
Tags: Trailer

Drama om mannen som hadde logistikkansvaret for jødeutryddelsene under andre verdenskrig. Regi Lasse Kolsrud. Norgespremiere på Store Scene 6. februar.

Får kjempeanmeldelser

Får kjempeanmeldelser

01. februar 2016
Tags: Anmeldelser

"Vår ære/vår makt" får kjempeanmeldelser i pressen etter urpremieren 29. januar. BT gir like godt en sekser, mens BA og Dagbladet gir terningkast fem til Tore Vagn Lid og Cecilie Løveids granskning av Nordahl Griegs drama.

Tett på folkemordets stillferdige mellomleder

Tett på folkemordets stillferdige mellomleder

27. januar 2016

Dramatiker Adam Price vil minne om Eichmanns ”normalitet” og alles personlige ansvar gjennom stykket ”Samtale før døden - Eichmanns siste timer”.

Video Vår ære/vår makt

Vår ære/vår makt

26. januar 2016
Tags: Video

Se video fra forestillingen som har fått kjempeanmeldelser i pressen. Video: Ole Friele jr.

Byvandring

Byvandring

25. januar 2016
Tags: Byvandring

I forbindelse med “Vår ære/vår makt” inviterer vi til byvandring i forkant av forestillingen.

Ingen forestillinger