Fra venstre: Pål Rønning, Yngve Seterås (bak), Katrine Dale, Hadle Lavold Reisæter, Liv-Ellen Kahrs, Gerald Pettersen, Lars Henrik Aarnes, Benedicte Barra, Frode Bjorøy, Kristoffer Sagmo Aalberg, Idun Vik og Jon Ketil Johnsen. Foto:Magnus Skrede

Knallanmeldelser for Hellemyrsfolket

15. september 2014
Tags: Anmeldelser

Overskrifter som "Bergen har fått sin musikal" (BT), "Mektig bergensmusikal" (BA) og "Drivende god dystopi" (Studvest), er bare noen av superlativene som brukes etter urfremførelsen på musikalen "Hellemyrsfolket" lørdag 13. september.

BTs anmeldere Jan H. Landro og Einar Engelstad skriver blant annet følgende:

"Bergen har fått sin musikal, og den har betydelig klassikerpotensial. Julian Berntzens dristige idé viste seg å bære helt frem: Med hans musikk, Gunnar Staalesens knallharde prioriteringer av stoffet, en gjennomført regi, leken koreografi og flotte prestasjoner av de medvirkende, ble dette en musikal av internasjonalt format."

"DNS mønstrer et absolutt topplag til denne oppsetningen. Fremragende sangere viser dessuten at de også kan spille. André Søfteland (Sivert) står frem som en regulær musikalstjerne, viril, scenisk sikker og med sterk utstråling. Herborg Kråkevik makter også å gjøre Petra til den negative, nærmest destruktive kraften teksten legger opp til. Karoline Krüger klarer å gjøre sin Lydia troverdig som 16-åring - og som 40-åring. Pål Rønning viser igjen sitt komiske talent som Severin, men får også godt frem hans tragiske side. Idun Vik gjør en flott innsats, sanglig og scenisk, som Fie som til slutt tar et drepende oppgjør med sin mor."

"Det er ingen liten oppgave Gunnar Staalesen og Julian Berntzen har gitt seg i kast med når de har laget musikal av Amalie Skrams firebindsverk om Hellemyrsfolket. Resultatet er blitt over all forventning - både som teater og ikke minst musikal. For dette er først og fremst en musikal. Storslått, gripende og sannsynligvis det beste originalstoffet som noensinne er gjort av dette slaget her i byen."

"Spesielt André Søfteland i rollen som Sivert er en mann som står til troendes. Han synger som en gud og overbeviser både som bråkjekk rundbrenner, skrythals og løgner og som en dypt fortvilet mann som har tapt alt.

Herborg Kråkevik som Petra er minst like imponerende i sin forvandling fra tekkelig landsens stuepike til tragisk furie. Fra vakker skjønnsang til rått og raspete sinne. Karoline Kruger og Bjørn Wilberg Andersen har kanskje ikke fått så mye å spille på, men spesielt førstnevnte er en sanger av stort format.

Det mest imponerende er likevel duettene. Både i kraft av sine melodiske kvaliteter og praktfulle arrangementer av stemmer som står til hverandre. Sanger som i mange tilfeller godt ville stått på egne ben også utenfor teaterscenen.

Men sangprestasjonene er jevnt over på et imponerende høyt nivå også i de mindre rollene. Dette er profesjonelt gjennomført og uten spesielle svakhetstegn. Absolutt en musikal som - til tross for sine tilknytninger til Bergen og Sandviken - i høyeste grad inneholder kvaliteter som burde finne sitt publikum langt utenfor DNS", skriver BTs to anmeldere.

Les hele anmeldelsen her: BT LANDRO

BT ENGELSTAD

BAs Ann Kristin Ødegård triller en femmer på terningen og skriver blant annet følgende:

"Vellykket løft på DNS. Amalie Skrams gripende historie, Julian Berntzens store musikk og gode sangere og skuespillere gjør «Hellemyrsfolket» til en mektig teateropplevelse. Gunnar Staalesen og Julian Berntzen har tatt på seg en stor oppgave når de gjør Amalie Skrams naturalistiske hovedverk til en nesten tre timer lang musikal. En nesten umulig oppgave, for hvordan forenkler man fire bøker og forteller historien gjennom sang, uten at mye av personenes psykologiske utvikling går tapt?"

"De fattige strilene og godt stilte bergensernes skjebne griper tak i deg. Og Julian Berntzens storslåtte musikk understreker både fortvilelsen og håpet, som i Petras sterke, vemodige sang «Det skulle vært meg» og Siverts desperate «Arven i fra Hellemyrens jord» og «Når skjebnen kaller ». Det er klassiske sanger som vekker sterke følelser. Og «Fies sang» er episk, en fantastisk og frigjørende finale.

Den erfarne musikalsangeren André Søfteland skuffer ikke som Sivert, lystløgneren, tyven, svikeren og drapsmannen. Han har en klangfull stemme og skaper mektige øyeblikk, også i sitt spill mot Herborg Kråkeviks rasende Petra. Herborg klarer å formidle hvordan den forelskede Petra blir hardere og hardere etter hvert som hennes drømmer faller i knas og hun tar valg som er vanskelige å leve med. Hun gir fantastiske «Det skulle vært meg» både ynde og kulde.

Og Karoline Krüger skinner i duetten med André Søfteland.

Idun Vik overrasker med sterk sang og spill som Fie, og Pål Rønning får frem skjørheten i Severin, Sivert og Petras intelligente men fattige sønn. ■ Det er et spennende valg å la spåkvinnen fra bøkene, her i Wenche Kvammes myndige skikkelse, vandre rundt i Bergen som en slags skjebnens herre, både for stril og byfolk."

"Musikalen «Hellemyrsfolket» lykkes i å formidle hvorfor noen tar feil valg og går til grunne, og hvordan en til en viss grad kan bryte med skjebnetro og slekters gang. Gunnar Staalesen og Julian Berntzen har sammen skapt en mektig bergensmusikal som gir gjenklang ut i gatene der rumenere tigger, narkomane er forvist og Robin Hoodhuset trengs. Amalie Skram kan se ut over byen fra sin statueform på Klosteret og smile", skriver BAs anmelder.

Les hele anmeldelsen her: BERGENSAVISEN

Også Studvest og anmelder Kim Arne Hammerstad er imponert og gir toppkarakteren A:

"DNS har skutt gullfuglen med «Hellemyrsfolket». «Hellemyrsfolket» har allerede solgt over 30 000 billetter, og spilleperioden har for lengst blitt utvidet til nyttårsaften. Dermed er det ikke rart at forventningene til stykket er skyhøye – og fallhøyden tilsvarende stor. Dog kan vi bare med én gang slå fast: Forventningene blir innfridd. Så til de grader."

"DNS må sies å ha toppet laget på skuespillerfronten. Herborg Kråkevik og Karoline Krüger gjør strålende tolkninger av henholdsvis Sivert Sjursens blivende kone Petra, og hans ubesvarte kjærlighet Lydia. At de behersker sangen brillefint skulle ikke overraske noen, men begge overbeviser stort også som skuespillere. DNS sin nykommer og hovedrolleinnehaver som Sivert Sjursen, André Søfteland, gjør en så god jobb at han alene gjør stykket verdig karakter i det aller øverste sjiktet. Det er bare til å av seg hatten og bøye seg i støvet. Mannen som tidligere i år var i New York og bekledde rollen som Valjean i «Les Miserables» er et funn av de sjeldne, og som skapt for musikalrollen.

Pål Rønning fortjener også å bli nevnt som et friskt pust med sin birolle som Sjursens noe keitete og bedrøvede sønn Severin. Sjelden har vel en mann forbi de tredve spilt en fjortenårig gutt så troverdig.

Hva musikken angår er også den av høy kvalitet. Julian Berntzen, som etter sigende har jobbet med «Hellemyrsfolket» siden 2009, har laget musikk som er tro mot Amalie Skram sitt verk, og som reflekterer den bunnløse elendigheten som byens løse fugler levde under på slutten av 1800-tallet.

For ja, «Hellemyrsfolket» er mørkt. Ispedd litt humor, og enda mer mørke. Men det er pokker så bra og profesjonelt gjennomført, og 30 000 bergensere kan glede seg til tre timer deilig dystopi i høstmørket," skriver Studvests anmelder.

Les hele anmeldelsen her: STUDVEST

Også pressen i Oslo har funnet frem superlativene om «Hellemyrsfolket». Borghild Maaland i VG bruker ord som storslagen, og konkluderer slik: «All ære til teatret.» Hun slår fast at det er vel verdt å se oppsetningen, og fremhever André Søfteland i hovedrollen som Sivert: «Han står løpet ut som Sivert.»

Mona Levin i Aftenposten bruker ord som episk og storslagen. «Ensemblets innsats er helhjertet og ernergisk, musikalsk storveies, og det samme gjelder orkesteret på ni musikere under kapellmester Jan Kåre Hystads ledelse.» Levin skriver også: «Johan Osuldsens regi og koreografi skaper, sammen med Tine Schwabs scenografi, dynamikk i handlingen; scenebildene veksler nesten umerkelig i filmatisk tempo, og mange spektakulært virkningsfulle.»

Dagbladets anmelder Lillian Bikset trekker sammenlikning med stormusikalen fremfor noen, «Les Misérables», og skriver at musikalsk som scenisk står «Hellemyrsfolket» i dialog med den verdenskjente musikalen. Også Dagbladet er svært positiv, i likhet med VG og Dagbladet.

Også NRK Kulturnytt og Dag og Tid er svært begeistret. Bent Kvalvik i Dag og Tid stiller enkelt og greit følgende spørsmål etter å ha sett "Hellemyrsfolket": "Kan hende har vi fått ein ny norsk musikalklassikar?" Han fremhever også en rekke av skuespillerne, blant dem André Søfteland, Irene Waage og Kristoffer Sagmo Aalberg. Og selvsagt Herborg Kråkevik, som han omtaler slik: "Herborg Kråkevik har rett og slett det ein kallar star power."

Video Se duett med Krüger og Søfteland

Se duett med Krüger og Søfteland

22. desember 2014
Tags: Video

Se "Balladen om Lydia Munthe og Sivert Sjursen" fremført av Karoline Krüger og André Søfteland fra musikalen "Hellemyrsfolket".

Berntzen og Staalesen signerer CD

Berntzen og Staalesen signerer CD

19. desember 2014
Tags: Salg

Fredag 19.12 signerer Julian Berntzen og Gunnar Staalesen CD-albumet fra musikalen "Hellemyrsfolket" i Vestibylen på DNS.

Første singel fra Hellemyrsfolket

Første singel fra Hellemyrsfolket

19. desember 2014
Tags: Nyheter

På julaften kan du forhåndsbestille og lytte til «Det skulle vært meg» singelen med Herborg Kråkevik. Den nydelige balladen vil være i salg på Itunes fra 1.januar 2015.

Video Pullman møtte pressen

Pullman møtte pressen

18. desember 2014
Tags: Nyheter

Torsdag morgen brukte Hollywood-stjernen Bill Pullman to og en halv time på å svare på spørsmål fra norske journalister. Etterpå gikk turen rett videre til prøvene på "Othello" i de midlertidige prøvelokalene på Ricks, tett fulgt av et kobbel fotografer.

Bill Pullman er på plass

Bill Pullman er på plass

16. desember 2014

Tirsdag formiddag ankom Bill Pullman DNS og sitt nye hjemsted de neste tre månedene.

Prøvestart på Momo

Prøvestart på Momo

08. desember 2014
Tags: Nyheter

Gled dere, alle som elsker teater for hele familien! Prøvene på «Momo, eller kampen om tiden» har startet!

Wilmann til Sundance

Wilmann til Sundance

05. desember 2014
Tags: Nyheter

Ine Marie Wilmann har hovedrollen i spille­filmen «De nærmeste», som er kommet inn i hovedkonkurransen på en av USA viktigste filmfestivaler, skriver BT.

Audition «En folkefiende»

Audition «En folkefiende»

04. desember 2014
Tags: Audition

DEN NATIONALE SCENE SØKER STATISTER, MENN (25 – 40 ÅR) FOR MEDVIRKNING I «EN FOLKEFIENDE».

 

Medealand nominert til pris

Medealand nominert til pris

04. desember 2014

"Medealand" er nominert til Natt & Dags Bergenprisen i kategorien "Årets scenekunst" 2014.

Utvidet servicetilbud på DNS

Utvidet servicetilbud på DNS

02. desember 2014
Tags: Nyheter

Fra tirsdag 2. desember kan du nyte kald drikke i teatersalongen når du f.eks. ser "Hellemyrsfolket", "Vaffelhjarte" eller andre forestillinger på DNS.

Prøvestart på Othello

Prøvestart på Othello

01. desember 2014
Tags: Nyheter

Mandag ønsket teatersjef Agnete G. Haaland og regissør Stein Winge skuespillerne velkommen til prøvene på "Othello". Hollywood-stjernen Bill Pullman knytter seg til ensemblet fra tirsdag 16. desember, men alle de øvrige medvirkende var på plass.

Pernillestatuetten til Gudbrandsen

Pernillestatuetten til Gudbrandsen

28. november 2014
Tags: Nyheter

DNS-skuespiller Ragnhild Gudbrandsen ble av Bergen Teaterforening tildelt Pernillestatuetten under lørdagens Holberg Matiné på Store Scene.

Dobbel-CD fra Hellemyrsfolket - i salg nå

Dobbel-CD fra Hellemyrsfolket - i salg nå

25. november 2014
Tags: Salg

Endelig er CD-en fra suksessmusikalen "Hellemyrsfolket" i salg på DNS og kun i vår billettluke. Skaff deg årets julegave i Bergen, dobbel-cd produsert av Julian Berntzen og Gunnar Staalesen.

Audition

Audition

24. november 2014
Tags: Audition

Den Nationale Scene søker statister for medvirkning i "En folkefiende". Vi søker gutter i alderen ca. 11-13 år.

Julia klar for stor BBC-serie

Julia klar for stor BBC-serie

24. november 2014
Tags: Nyheter

DNS-skuespiller Julia Bache-Wiig, som for tiden er å se i suksessforestillingen "Vaffelhjarte" på Store Scene, skal spille Thyra i den påkostede BBC TV-serien «The Last Kingdom», skriver dagbladet.no.

«Mugg» anbefales på blå resept

«Mugg» anbefales på blå resept

20. november 2014

Terningkast 5 og skryt fra ende til annen for «Mugg» fra BA’s anmelder Ann Kristin Ødegård etter bergenspremieren på Riksteatrets oppsetning på DNS.

2015 på DNS: –Majoriteten har ikke alltid rett

2015 på DNS: –Majoriteten har ikke alltid rett

19. november 2014

I 2015 tar vi tak i den ene som står mot de mange. Det modige individet som tør å gå i mot makten. I tillegg har vi flyttet på flere produksjoner for å etterkomme det som nærmest er blitt et folkekrav, nemlig at flere skal få mulighet til å se Frode Gryttens "Sånne som oss" og Gunnars Staalesens dramatisering av Amalie Skrams "Hellemyrsfolket".

Se lanseringen direkte

Se lanseringen direkte

19. november 2014
Tags: Direkte

NRK Hordaland sender direkte fra Store Scene kl. 12 i dag når teatersjef Agnete G. Haaland presenterer sitt repertotar for 2015. Se sendingen direkte her!

Video Se intervju med Bill Pullman

Se intervju med Bill Pullman

19. november 2014
Tags: Video

Hollywood-stjernen Bill Pullman skal spille Othello i Stein Winge sin oppsetning på DNS med premiere 7. februar. Se intervju med Bill Pullman her!

Mer «Hellemyrsfolket» og «Sånne som oss»

Mer «Hellemyrsfolket» og «Sånne som oss»

17. november 2014
Tags: Nyheter

Gledelig melding til alle som ikke fikk billetter til «Hellemyrsfolket» og «Sånne som oss» i år: Begge de populære oppsetningene blir satt opp igjen på DNS neste høst.

Gode anmeldelser

Gode anmeldelser

03. november 2014

«Oppsetjinga er god – bravo!». Slik konkluderer anmelder Snorre Standish Norheim i Studvest, og gir toppkarakteren A for LilleLab-prosjektet «Når vi døde våkner» på DNS. Men også de andre anmeldelsene er positive.

OBOS inngår sponsoravtale med DNS

OBOS inngår sponsoravtale med DNS

03. november 2014

Boligselskapet OBOS og Den Nationale Scene har inngått sponsoravtale. Avtalen gjelder fra 1.11. 2014 til og med 31.12. 2017.

Video Se video: Når vi døde våkner

Se video: Når vi døde våkner

30. oktober 2014
Tags: Video

Stig Amdams bearbeidede versjon av Ibsens siste mesterverk "Når vi døde våkner" spilles på Lille Scene fra 31. oktober. Her kan du se en smakebit!

Audition

Audition

29. oktober 2014

AUDITION PÅ DEN NATIONALE SCENE FREDAG 21. NOVEMBER FRA KL. 11.00 PÅ STORE SCENE!

Auksjon

Auksjon

22. oktober 2014

Lørdag 25. oktober kl. 13.00 er det duket for auksjon til inntekt for DNS sitt Kabulprosjekt, på Logen. Kulturelle innslag ved Herborg Kråkevik og Helge Lilletvedt.

Full klaff for Vaffelhjarte

Full klaff for Vaffelhjarte

13. oktober 2014
Tags: Nyheter

Urpremieren på "Vaffelhjarte" blir tatt meget vel i mot av anmelderne.

Video Se Preben Hodneland synge "Ein farfar i livet"

Se Preben Hodneland synge "Ein farfar i livet"

01. oktober 2014
Tags: Video

Se Preben Hodneland (Trille) synge Odd Nordstogas "Ein farfar i livet" fra forestillingen "Vaffelhjarte" av Maria Parr. Urpremiere på Store Scene 10. oktober.

Finner du ikke ledige billetter?

Finner du ikke ledige billetter?

23. september 2014

Slik gjør du:

Velg først forestilling, så ønsket dato. Dersom utsolgt, velg "annen dato" øverst til venstre - for å få oversikt over evt. ledige plasser i spilleperioden.

Solide anmeldelser for Medealand

Solide anmeldelser for Medealand

22. september 2014

Norgespremieren på Medealand blir meget godt tatt i mot blant anmelderne. BA smeller til med en femmer på terningen.

Video Se teaser fra Medealand

Se teaser fra Medealand

19. september 2014
Tags: Video, Medealand

Ida Cecilie Klem har hovedrollen som Medea i "Medealand". Her er hun sammen med gudinnen Ane Skumsvoll i en smakebit fra stykket som har norgespremiere 20. september.

Knallanmeldelser for Hellemyrsfolket

Knallanmeldelser for Hellemyrsfolket

15. september 2014
Tags: Anmeldelser

Overskrifter som "Bergen har fått sin musikal" (BT), "Mektig bergensmusikal" (BA) og "Drivende god dystopi" (Studvest), er bare noen av superlativene som brukes etter urfremførelsen på musikalen "Hellemyrsfolket" lørdag 13. september.

Video Se musikkvideo - André Søfteland

Se musikkvideo - André Søfteland

12. september 2014

André Søfteland synger "Kampen står om liv og død" av Julian Berntzen (Melodi) og Gunnar Staalesen/Johan Osuldsen (Tekst) fra musikalen "Hellemyrsfolket". Urpremiere 13. september 2014.

Video Se smakebit fra Medealand

Se smakebit fra Medealand

12. september 2014
Tags: Video

Ida Cecilie Klem har hovedrollen som Medea i "Medealand". Her er hun sammen med Audun Sandem i en smakebit fra stykket som har norgespremiere 20. september.

Vant stor internasjonal pris

Vant stor internasjonal pris

04. september 2014

Regissøren for «Vaffelhjarte» her på DNS, Cecilie Askeland Mosli, ble i Sør-Korea i dag utropt til Årets regissør under Seoul International Drama Awards.

Video Se musikkvideo - Herborg Kråkevik

Se musikkvideo - Herborg Kråkevik

04. september 2014
Tags: Video

Herborg Kråkevik synger "Det skulle vært meg" av Julian Berntzen (Melodi) og Gunnar Staalesen (Tekst) fra musikalen "Hellemyrsfolket". Urpremiere 13. september 2014.

Hollywood-stjerne til DNS

Hollywood-stjerne til DNS

25. august 2014
Tags: Nyheter

Den Nationale Scene har hyret Hollywood-stjernen Bill Pullman (60) til å spille tittelrollen i «Othello». William Shakespeares drama får premiere 7. februar i Teaterkjelleren.

God anmeldelse for RusLAB

God anmeldelse for RusLAB

25. august 2014

I stedet for å bli et debattstykke om Nygårdsparken er «Ruslab» et varmt og noen ganger psykedelisk blikk på mennesket, skriver BA.

TEATERSJEFENS KRONIKK I BT OM NYGÅRDSPARKEN

TEATERSJEFENS KRONIKK I BT OM NYGÅRDSPARKEN

20. august 2014
Tags: Debatt

KULTURDEBATT: Når parken stenges har vi premiere på et nytt LilleLAB-prosjekt. Hva gjør vi for alle skjebnene som skal jages vekk?

Video Se video: LilleLAB #3

Se video: LilleLAB #3

18. august 2014
Tags: Video, Trailer

"LilleLAB #3 - RusLAB: En følelsesladet feiring av hjernen" er førstemann ut med premiere lørdag 23. august. Se video her!

Har passert 20 000 forhåndssolgte

Har passert 20 000 forhåndssolgte

15. august 2014
Tags: Nyheter

Det er musikalfeber på Vestlandet! Fredag 15. august passerte vi 20.000 solgte/bestilte billetter til «Hellemyrsfolket».

Ønsket høsten på DNS velkommen

Ønsket høsten på DNS velkommen

11. august 2014

Mandag presenterte teatersjef Agnete G. Haaland høstens repertoar på DNS. Her kan du se bilder fra høstslippet!

Ønsket i Canada og USA

Ønsket i Canada og USA

08. august 2014
Tags: Nyheter

DNS-skuespiller Kristoffer Sagmo Aalberg kan bli Robin Hood i USA og Canada.

Mer Hellemyrsfolket

Mer Hellemyrsfolket

08. august 2014
Tags: Nyheter

På grunn av den store interessen for musikalen "Hellemyrsfolket" er det nå besluttet å utvide spilleperioden med en ekstra spilleuke.

– DNS har grunn til å være stolt

– DNS har grunn til å være stolt

06. august 2014

"DNS HAR GRUNN TIL Å VÆRE STOLT", heter det i lederen i Bergensavisen i dag. Her kan du lese den:

En ettermiddag med Milad

En ettermiddag med Milad

16. juni 2014

Etter 16 måneder i Bergen og DNS reiser Milad Farokh hjem til Kabul og ANT. Dette ønsker vi å markere med et lite uhøytidelig program i Publikumsfoajeen onsdag 18. juni kl. 18.00.

– DNS gjør noe viktig

– DNS gjør noe viktig

12. juni 2014
Tags: Nyheter

Kriminolog og forsker på barnedrap, Vibeke Ottesen, sa DNS gjør noe viktig når teatret setter opp "Medealand" i høst. Ottesen snakket med skuespillerne i "Medealand" onsdag.

Fri scenekunstfestival 2014

Fri scenekunstfestival 2014

06. juni 2014
Tags: Festival

DNS ønsker samarbeid med det frie scenekunstmiljøet i Bergen. Søknadsfrist: 10. august!

Video Staalesen viser deg Skrams Bergen

Staalesen viser deg Skrams Bergen

02. juni 2014
Tags: Video

Bli med Bergens vandrende byleksikon, Gunnar Staalesen, i Amalie Skrams fotspor sammen med flere av skuespillerne i musikalen om "Hellemyrsfolket".

I Amalie Skrams fotspor

I Amalie Skrams fotspor

28. mai 2014
Tags: Nyheter

Tirsdag kveld var dramatiker og forfatter Gunnar Staalesen guide for mange av skuespillerne i musikalen om "Hellemyrsfolket". Byvandringen i Amalie Skrams fotspor startet ved Bjørnson statuen utenfor DNS.

Gode anmeldelser for «Pearl of Scandinavia»

Gode anmeldelser for «Pearl of Scandinavia»

23. mai 2014

«Et pirrende stykke politisk teater som bør få et liv utover Festspillene.» Det skriver VGs anmelder Borghild Maaland om «Pearl of Scandinavia», og mener med andre ord at dette er ny dramatikk mange bør få med seg.

Video Berntzen om musikken til Hellemyrsfolket

Berntzen om musikken til Hellemyrsfolket

21. mai 2014
Tags: Video

Se Julian Berntzen fortelle om prosessen med musikken til musikalen om «Hellemyrsfolket».

Lørdagscafé 7. juni

Lørdagscafé 7. juni

20. mai 2014

Lørdag 7. juni kl. 12.00 inviterer vi til Lørdagscafé i Publikumsfoajeen (restauranten) på DNS.

DNS 3 x Heddanominert

DNS 3 x Heddanominert

19. mai 2014

DNS-oppsetningen "Robin Hoods Hjerte" er nominert til hele tre Heddapriser!!! Prisene deles ut 15. juni. Oppsetningen er nominert til beste barne- og ungdomsforestilling, Eirik del Barco Soleglad er nominert, og "Robin Hodds Hjerte" er også nominert til beste scenografi/kostymedesign!!

Video Staalesen om prøvestarten på Hellemyrsfolket

Staalesen om prøvestarten på Hellemyrsfolket

19. mai 2014
Tags: Video

Se intervju med dramatiker Gunnar Staalesen om Hellemyrsfolket, ved oppstarten på prøvene til høstens store musikal på DNS.

Video Se video: LilleLAB #3

Se video: LilleLAB #3

16. mai 2014
Tags: Video

LilleLAB #3 har urpremiere på Lille Scene 23. august. Hva stykket handler om skal vi ikke røpe her, men denne videoen kan kanskje gi et lite hint?

Samstemt skryt fra pressen

Samstemt skryt fra pressen

12. mai 2014

«Sånne som oss» er en kritikersuksess. Ingen tvil om det. 5’ere hos dem som triller terninger, og superlativer på rekke og rad fra dem som ikke triller. «Sterkt og velspilt drama», skriver for eksempel Jan H. Landro i BT. «Sånne som oss» er glitrende ny norsk dramatikk», skriver Øystein David Johansen i VG, og gir terningkast 5. Dagbladets Andreas Wiese slår fast at det er en sterk debut av Frode Grytten som dramatiker.

Les Dagbladet sin knallanmeldelse

Les Dagbladet sin knallanmeldelse

09. mai 2014

Les den skikkelig gode anmeldelsen i Dagbladet og gled deg til Ingar Helge Gimle opptrer i Bergen 14. og 15. mai. På DNS, selvsagt.

Video Se video fra Sånne som oss

Se video fra Sånne som oss

05. mai 2014
Tags: Video

Frode Gryttens dramatikerdebut, «Sånne som oss», handler om tre generasjoner i familien Eriksen i Loddefjord. John Olav Nilsens poetiske sangunivers flettes inn i den dramatiske historien. Thea Hjelmeland har arrangert musikken, og er også eneste musiker på scenen i dramaet med regi av Lasse Kolsrud og urpremiere 10. mai. Her er et utdrag fra låten «Sånne som oss to».

Carroll Tony-nominert

Carroll Tony-nominert

02. mai 2014
Tags: Nyheter

Regissøren bak "Kong Lear" på DNS i år, briten Tim Carroll, ble i dag nominert til den prestisjetunge Tony Award i USA.

DNS markerer Shakespeare

DNS markerer Shakespeare

23. april 2014
Tags: Nyheter

Noen hevder det var 23. april at William Shakespeare ble født for 450 år siden. Uansett er det sikkert at han ble døpt 26. april.

Gudbrandsen i stor TV-serie

Gudbrandsen i stor TV-serie

11. april 2014
Tags: Nyheter

DNS-skuespilleren Ragnhild Gudbrandsen har fått en av de viktigste rollene i den mest påkostede TV-serien som er blitt produsert i Norge.

DNS-Kunst: Gaven fra Per Aabel

DNS-Kunst: Gaven fra Per Aabel

07. april 2014
Tags: Kunst

Maleriet av Bernt Johannessen (1859-1907).

Vakkert gikk rett hjem hos anmelderne

Vakkert gikk rett hjem hos anmelderne

07. april 2014
Tags: Nyheter

LilleLAB-oppsetningen «Vakkert» av Jon Fosse gikk rett hjem hos anmelderne. Dagbladet, Bergens Tidende og Bergensavisen er samstemte om at både Fosses tekst, Anne-Karen Hyttens regi og skuespillernes innsats fungerer på en utmerket måte.

DNS-kunst

DNS-kunst

28. mars 2014
Tags: Kunst

I vår kunst-serie ser vi på maleriet av Octavia Sperati (1847-1918).

Bli teaterkontakt

Bli teaterkontakt

21. mars 2014
Tags: Salg

DNS søker flere teaterkontakter i bedrifter og organisasjoner!

DNS-kunst

DNS-kunst

20. mars 2014
Tags: Kunst

I vår serie om kunst på DNS er turen kommet til en av vårt teaters store stjerner  –  Magda Blanc, ridder 1.klasse av St.Olavs orden.

DNS-kunst

DNS-kunst

14. mars 2014
Tags: Kunst

«Rolf Berntzen – et helt teater alene!» står det på Audun Hetlands portrett av skuespilleren. I vår serie om kunst er turen kommet til teaterlegenden.

Sweco inntok DNS

Sweco inntok DNS

13. mars 2014
Tags: Nyheter

Det var uvanlig aktivitet og litt fremmede symboler på DNS store deler av arbeidsdagen torsdag.

Knalltall et halvår før

Knalltall et halvår før

12. mars 2014
Tags: Nyheter

Musikalen «Hellemyrsfolket» ser ut til å bli en gedigen salgssuksess. Ganske nøyaktig et halvt år før urpremieren 13. september er det allerede solgt 7.187 billetter!

Spennende premiere

Spennende premiere

12. mars 2014
Tags: Nyheter

Her ser du elever fra Bergen kulturskole som er premiereklare på Lille Scene på DNS.

Veldreid, vakkert og vittig

Veldreid, vakkert og vittig

10. mars 2014

«Privatliv» får knallanmeldelser i pressen. Dagbladet er fra seg av begeistring, og Bergens Tidende bruker ord som «utsøkt», «mye flott spill» og «en kommende stjerne får vise seg frem.»

5 til «Veien til Mekka»

5 til «Veien til Mekka»

10. mars 2014

Gled dere til «Veien til Mekka», folkens! Oppsetningen har fått knallkritikk etter premieren i Molde!

Audition i dag kl. 16.30

Audition i dag kl. 16.30

07. mars 2014

Det er audition på Den Nationale Scene kl. 16.30 i ettermiddag!

Ofret seg for kunsten

Ofret seg for kunsten

07. mars 2014
Tags: Nyheter

Skuespiller Stian Isaksen er litt av en tøffing. Se hva han gjorde da en fra publikum ba ham om å skifte frisyre!!!

DNS-KUNST

DNS-KUNST

06. mars 2014
Tags: Kunst

I vår serie om DNS-kunst presenterer vi en statue av Ludvig Holberg som teatret naturligvis har i sitt eie.

DNS-KUNST

DNS-KUNST

28. februar 2014

I serien DNS-kunst presenterer vi i dag et maleri av Agnes Mowinckel.

Video Se video: Privatliv

Se video: Privatliv

21. februar 2014
Tags: Video, Teaser

Den klassiske komedien "Privatliv" har premiere 8. mars. Eirik del Barco Soleglad spiller en av hovedrollene. Han er også opptatt av å få ha sitt eget privatliv...

Gratulerer med dagen

Gratulerer med dagen

19. februar 2014

I dag, 19. februar, er det nøyaktig 105 år siden dette vakre teaterhuset, Den Nationale Scene, åpnet. Vi gratulerer alle som har et forhold til denne bygningen med dagen!!!

DNS-KUNST

DNS-KUNST

19. februar 2014
Tags: Kunst

Vi starter nå en ny serie der vi presenterer kunst som er i eie av Den Nationale Scene. Først ut et maleri av arkitekten som tegnet DNS, Einar Oscar Schou.

Tar fire nye år

Tar fire nye år

17. februar 2014
Tags: Nyheter

Agnete G. Haaland er tilbudt, og har takket ja til, fire nye år som teatersjef på Den Nationale Scene når inneværende åremålsperiode går ut 31. desember 2015. Det betyr at Haaland er engasjert til å lede nasjonalteatret i Bergen til og med 31.12.2019.

Video Se video fra pressekonferansen

Se video fra pressekonferansen

17. februar 2014
Tags: Video

I ettermiddag ble det klart at teatersjef Agnete G. Haaland tar fire nye år på DNS fra 1. januar 2016. Se video fra dagens pressekonferanse.

Video Pearl of Scandinavia - musikkvideo

Pearl of Scandinavia - musikkvideo

12. februar 2014
Tags: Promo, Teaser

En justisminister, en sikkerhetsvakt og en terrorist befinner seg i en lugar ombord på danskebåten, "Pearl of Scandinavia". Dette nyskrevne stykket med musikk av bl.a. Lars Vaular, vil utfordre fordommer om terror ved å undersøke kjernen i terrorhandlingen, gjøre det ideelle målet forståelig for publikum.

Eventyrlig anmelderskryt til Ronja

Eventyrlig anmelderskryt til Ronja

10. februar 2014

«Eventyrlig» skriver BAs anmelder om DNS-oppsetningen «Ronja Røvardotter» og gir terningkast 5. Bergens Tidende gir ikke tallkarakterer på teater, men slår fast allerede i tittelen på anmeldelsen at det handler om en «Kjent og solid Ronja».

Video Se video fra Ronja

Se video fra Ronja

05. februar 2014

Vi skal inn i ei verd der vesen frå underverda, som nærer seg på redslene til mennesket, regjerer både i lufta og under bakken. Astrid Lindgrens klassikar "Ronja Røvardottar" spelas på Store Scene frå 7. februar. Susann Bugge Kambestad får si første hovudrolle på DNS.

Aktuelt navn: Dag Håvard Engebråten

Aktuelt navn: Dag Håvard Engebråten

04. februar 2014
Tags: Aktuelt

Har du ikke sett han før, får du rik anledning til det i år. Her som Mattis i "Ronja Røvardotter" med premiere på DNS fredag.

Så ble hun helten sin

Så ble hun helten sin

30. januar 2014

- Ronja Røvardotter var virkelig min barndoms helt. Hun våget alt jeg ikke turte, sier Susann Bugge Kambestad til BA. Fra 7. februar er hun Ronja.

Klare for klassisk komedie

Klare for klassisk komedie

28. januar 2014
Tags: Nyheter, Komedie

Gled dere, folkens! Ensemblet i vårens store komedie, «Privatliv» av Noël Coward, begynner virkelig å bli klare for å skape mye gøy for oss fra 8. mars. Og det under kyndig ledelse fra en tidligere teatersjef på DNS.

Terningkast 5 for «Kong Lear»

Terningkast 5 for «Kong Lear»

20. januar 2014
Tags: Nyheter

Også «Kong Lear» får meget rosende omtale etter premieren 17. januar. Samtlige anmeldere finner mye positivt i den spesielle versjonen av William Shakespeares stykke. Men ingen overgår Bergensavisen som slår fast at regissør Tim Carroll og ensemblet spilte høyt – og vant!

Video Reksten - Firmaets mann

Reksten - Firmaets mann

17. januar 2014
Tags: Promo, Trailer

"Reksten - Firmaets mann" av Yngve Sundvor spilles nå på Store Scene.

Anmelderne begeistret for Reksten-stykket

Anmelderne begeistret for Reksten-stykket

13. januar 2014

"Reksten - Firmaets mann" får gode anmeldelser etter urpremieren på lørdag. "Et Reksten-fyrverkeri" skriver BTs Jan H. Landro, mens BAs Ann Kristin Ødegaard triller en femmer på terningen til overskriften "Sopranos møter Ibsen i Bergen".

Video Leken Kong Lear

Leken Kong Lear

13. januar 2014
Tags: DNS-TV, Nyheter, Video

En av verdens fremste og mest anerkjente Shakespeare-tolkere, Tim Carroll, er hentet fra London for å sette opp "Kong Lear" på DNS. Tim Carroll var fast ansatt regissør på The Globe i London mellom 1999 og 2005, og er ikke bare kjent for sin tunge kompetanse på tradisjon og tekst, men også for sin lekne omgang med dette klassiske stoffet. Her er en smakebit på hva vi har i vente!

Knalltall for DNS i 2013

Knalltall for DNS i 2013

02. januar 2014
Tags: Nyheter

2013 ble et meget godt salgsår for Den Nationale Scene i Bergen. I Agnete G. Haalands andre år som teatersjef overgikk teatret rekordtallene fra 2012, og landet på nesten 140.000 billetter, eller 139.989 for å være helt nøyaktig.

Ingen forestillinger